Makgadikgadi Pans

Makgadikgadi Pans2017-07-10T20:57:24+01:00

Het Makgadikgadi Pans Game Reserve bestaat uit het grootste stelsel van zoutpannen ter Wereld. Langs en tussen de zoutvlaktes groeien palmbomen, boababs, gras en kleine struiken. Het natuurreservaat vormt sinds 1995 samen met het Nxai Pan National Park het Makgadkgadi & Nxai Pans National Park, waar de weg van Nata naar Maun dwars doorheen voert. Uitsluitend langs de randen van deze zoutpannen groeien palmbomen, waardoor het soms lijkt alsof u aan het strand staat.

De letterlijke betekenis van Makgadikgadi – ‘levenloos land’ – is alleen op het eerste gezicht van toepassing. Tegen alle verwachtingen in leeft in deze omgeving nog vrij veel wild. De wilde dieren kunnen vrijelijk bewegen tussen de twee delen van het park. Vooral in de regenperiode (januari-maart) leidt dit tot een indrukwekkende migratie van zebra’s, springbokken, gemsbokken en wildebeesten. In de regentijd lopen grote delen van de zoutpannen onder water. Deze regenval trekt honderdduizenden flamingo’s en pelikanen aan om te broeden. Wilde dieren leven er volop in het gebied, alhoewel niet in dezelfde hoeveelheden als in Chobe National Park.

Tot zo’n 10.000 jaar geleden bevondt zich in het midden van Botswana een groot meer – het Makgadikgadi meer – dat zich uitstrekte tot aan de Okavango en de Chobe rivier. Het meer werd 5 miljoen jaar geleden gevormd door het uiteenwijken van de tectonische platen die het Gondwana kontinent vormde. Het meer was destijds wel 80.000 km² groot en 30 meter diep. Rivieren als de Okavango, Zambezi en Kwando eindigden in die tijd in dit meer.

Door een klimaatwijziging – zo’n 10.000 jaar geleden – begon het Makgadikgadi-meer geleidelijk aan op te drogen. Vandaag de dag zijn er alleen nog fragmenten van het oorspronkelijke meer over gebleven, zoals de Okavango Delta, het Ngami-meer en de Makgadikgadi zoutvlakte. Op bescheiden schaal wordt deze streek nog steeds bewoond door bosjesmannen – de oorspronkelijke bewoners van Botswana. Vele oude rotstekeningen herinneren nog aan een vruchtbaardere tijd van de streek.

In 1992 werden Makgadikgadi Pans Game Reserve en Nxai Pan National Park samengevoegd en vormen nu samen één grote schat aan fauna en flora. Het reservaat bestaat uit grasvlaktes, savannes, poelen en zoutmeren en is het toevluchtsoord voor talrijke diersoorten, zoals zebra’s, gnoes, hyena’s en wilde honden.

De volgende hotels / safari-lodges liggen in dit gebied:

Wat klanten zeggen (t103)

Reisaanbiedingen voor Botswana (t92)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Botswana is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.
19 daagse individuele reis met een 4×4 door Namibië en Botswana
Deze omvangrijke self drive door Namibië en Botswana is een buitengewone ervaring. Centraal staan het unieke wildparadijs van Botswana, het Etosha N.P. en de Caprivi-strook in Namibië. Een reis per 4×4 over stoffige zandwegen voor ’off road’ liefhebbers.

Wildside Botswana

Vanaf 1.890 Euro p.p. – exclusief vluchten

Wildside Botswana

14 daagse kampeersafari vanaf Johannesburg
Maak op deze kampeersafari kennis met de mooiste wildreservaten en nationale parken van Botswana. In open safarivoertuigen beleeft de fascinerende dierenwereld van Afrika van heel dichtbij.
meer informatie

Hoogtepunten Noord-Botswana

Vanaf 2.709 Euro p.p. – exclusief vluchten

Hoogtepunten Noord-Botswana

14 daagse safari in kleine groepen van Johannesburg naar Livingstone
Chobe, Savuti, Khwai en Moremi: dat zijn namen die hoog aangeschreven staan bij safari fans. Het zijn de hoogtepunten in Botswana waar deze rondreis u heen brengt.
meer informatie