Masai Mara Game Reserve

Masai Mara Game Reserve behoort tot de meest bekende wildparken van Afrika. Het park grenst aan Serengeti National Park in Tanzania en is bekend vanwege de jaarlijkse migratie van zebra’s en gnoe’s, komend vanuit de Serengeti. Masai Mara wordt doorsneden door de Mara rivier, waar u spectaculaire beelden kunt waarnemen wanneer de zebra’s en gnoe’s oversteken. Krokodillen liggen op de loer om de zwakste dieren te verorberen. Het park biedt niet alleen een uitbundige dierenwereld, maar ook prachtig natuurschoon en adembenemende vergezichten. Uniek is een ballonsafari boven de savannes. U zweeft in alle rust en stilte boven grote kuddes wild en het indrukwekkende landschap.

Masai Mara Nationaal Reservaat is het belangrijkste park van Kenia, bekend om de grote gnoe migratie van de Serengeti Nationaal Park in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. De Masai Mara, met zijn heuvelachtige landschappen is de ideale omgeving om de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te bewonderen. Masai Mara met haar glooiende savannes beslaat een gebied van maar liefst 1700 km². Hiervan is 400 km² bestemd voor het wild en de overige 1300 km² wordt benut door de Masai als weidegrond voor hun kuddes. Voor een indruk van de omvang van de Masai Mara is het qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Utrecht.

Het wereldberoemde Masai Mara wildreservaat is waarschijnlijk het bekendste en meest bezochte park in Kenia. Het staat bekend om de grote aantallen wild, migratie van de gnoes en het trotse volk de Masai. Masai Mara ligt aan de grens met Tanzania en samen met het Serengeti National Park vormt het één ecosysteem voor de rondtrekkende kudden. De savanne bestaat uit zacht glooiende heuvels, acaciabossen en uitgestrekte vlaktes met prachtige uitzichten. Groot en klein wild is door het jaar heen ruimschoots aanwezig.

De Masai is voor de één een fotogeniek volk van trotse krijgers, maar voor anderen de stam met een arrogante houding. De stam die constant zorgt voor conflicten omdat zij leven op het snijvlak van natuurpark en hun leefomgeving. Door de jaren heen waren Leakey en andere natuurbeschermers bezig onderhandelingen te voeren met de Masai om enerzijds de natuur te beschermen en anderzijds tegemoet te kunnen komen aan de leefwijze en behoefte van de Masai. Het is dan óók de Masai die deze gronden bezitten en ooit in het verre verleden verwierven. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat in 1974 de Masai Mara een nationaal reservaat is geworden voor het behoud en instandhouding van het wild.

De meeste mensen die door Narok aan komen gereden kunnen nauwelijks geloven dat dit een echte Masai stad is. Meteen buiten het kleine centrum ziet u de hutten, waar de trotse Masai in hun rode gewaden. In Narok zetelt het dagelijkse bestuur over de noordelijke helft van de Masai Mara, waar u als toerist doorheen komt om naar Masai Mara natuurreservaat te komen.

Het woord Mara stamt af van het woord "gevlekt" in Swahili, en dat wordt pas goed duidelijk als men over de Mara heen vliegt. De kleine groep bosjes van de kenmerkende afgeplatte acacia bomen en het doornige struikgewas vormen vlekken op grote hoogte tegen het contrast van de weidse savanne. Het landschap is afwisselend en uniek in zijn soort. Savannes worden afgewisseld langs de rivieroevers met galerij bossen op de savanne zelf croton struiken. De Mara kant kent veel beschutting voor de vele dieren die in het reservaat aanwezig zijn.

De Masai Mara staat vooral bekend om haar grote groepen leeuwen, maar ook meer honkvaste prooidieren de luipaarden en op de termietenheuvels staan vooral de cheetah’s. Croton struikgewas is de ideale plaats voor de leeuwen om zich te verschuilen tegen de felle zon. Daarnaast kent de Masai Mara talrijke diersoorten: grote kudden topi’s, impala’s, grantgazelle, thompson gazelle, hartebeest, zebra’s, buffels, olifanten, hippo’s en nog vele andere soorten met daarnaast nog over de 400 vogelsoorten.

 

Big Five

Het Masai Mara reservaat is het land van de “big five” waarbij de collectie bestaat uit: de leeuw, de olifant, de buffel, het luipaard en de neushoorn. De lijst van de grote vijf zijn tot stand gekomen door de oude jagers van weleer, voornamelijk op de moeilijkheidsgraad tijdens het jagen. Niet vanwege de omvang zoals normaal gedacht wordt en wat dan ook de reden is dat een nijlpaard niet geschaard wordt onder de “Big Five”.

Gnoe migratie - "de grote trek"

Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit het Serengeti National Park, op zoek naar het verse gras in de Masai Mara. Niet alleen gnoes komen naar de Mara, maar zij worden vergezeld door grote kuddes zebra’s en gazellen. Overal waar men kijkt ziet men tot in de verste verte op de glooiende heuvels enorme kuddes gnoes lopen.

Volgens de Masai is de gnoe door god verkeerd samengesteld: "met een kop van een koe, benen van een antilope en de staart van een paard", waardoor ze ook wel de clowns van het dierenrijk worden genoemd. In het voorbij gaan maken de gnoes rare bokkensprongen terwijl ze hun rug krommen en wild met hen kop zwaaien om het daarna vervolgens op een lopen te zetten.

De grote trek vindt voornamelijk plaats rond juni/juli vanuit de Serengeti en rond augustus/september zijn de miljoenen gnoes naar de Masai Mara getrokken, geheel afhankelijk van onvoorspelbare neerslag in het totale ecosysteem. De gnoes lopen op de open savannes en grazen het nieuwe gras binnen de kortste keren weg waardoor ze constant op zoek zijn naar nieuwe verse weidegronden. Ze volgen het spoor van de lange regens waar het gras snel ontkiemt bij het vallen van het vele water. Onduidelijk is waarom de naar schatting 2 miljoen gnoes aangestuurd worden door enkele leiders. Eén van de leiders besluit op een dag te vertrekken richting de Masai Mara en andere gnoes volgen de leiders en zorgen ervoor dat lange slierten het landschap maskeren daar waar de grote trek begint en velen zich aansluiten.

Eenmaal aangekomen bij de kolkende Mara rivier stuwen de gnoes samen en raken ze allen opgewonden, waardoor ze samen een oorverdovend onrustig geloei voortbrengen. Op de plaatsen waar de gnoes de Mara-rivier, Talek-rivier en de Sand river oversteken wachten velen krokodillen als het grote schouwspel gaat beginnen. Veelal worden de gnoes door de anderen geduwd en gedwongen om in de kolkende rivier te springen, waarna ze de rivier overzwemmen om vervolgens aan overkant van de rivier de hoge zanderige oever te moeten beklimmen. Tijdens dit gruwelijke schouwspel worden velen vertrapt en raken anderen gewond. Karkassen drijven stroomafwaarts waar de krokodillen liggen te wachten. Voor die gnoes die gewond zijn geraakt is het twijfelachtig of ze de volgende dag nog leven, omdat ze een gemakkelijk prooi zijn geworden voor de vele roofdieren die met de kuddes meetrekken.

De maanden juli, augustus en september blijven de gnoes grazen in de Masai Mara, om daarna wederom terug te keren naar het Serengeti. Het hele jaar door is de Masai Mara te bezoeken. De Masai Mara staat nu eenmaal bekend om haar grote verscheidenheid aan ’wildlife’, waardoor het gehele jaar de Masai Mara een trekpleister is voor de vele toeristen.

Trans Mara

De Masai Mara bestaat uit 2 delen gescheiden door de Mara Rivier, waarbij het oostelijk gedeelte van de rivier de Mara heet en het westelijk gedeelte Trans Mara. Voor het bezoeken van Trans Mara is de enige mogelijkheid via de New Mara Bridge waar ook tevens een afzonderlijke check-point is, dicht gelegen tegen de Tanzaniaanse grens.

Trans Mara kent een geheel ander natuur en landschap. De kleine struikgewassen beginnen te ontbreken en maken plaats voor de veel tanige eenzame acaciabomen, grote mierenhopen met als decor op de achtergrond het Olooloio Escarpment. Centraal in de Trans Mara ligt de Mara Serena Lodge, vanuit deze lodge bent u snel bij de verschillende gnoes crossing-points.

Masai Mara en het Serengeti Ecosysteem

De Masai Mara bestaat uit het Masai Mara National Reserve, omringd door de aaneengesloten beschermde gebieden van Trans Mara, de Mara Conservancy Noord (voorheen genoemd "Koyiaki ’of’ Koiyaki ’), Lemek, Ol Chorro, Ol kinyei, Ol derkesi, Maji Moto en Siana, gezamenlijk eigendom door de lokale Maasai stammen. U dient ’game park fees’ te betalen in alle van deze gebieden.

Alle dieren kunnen binnen het gehele Masai Mara Ecosysteem vrij rondlopen, en er zijn zelfs geen grenzen, hekken, muren of andere belemmeringen tussen Masai Mara en het Serengeti National Park, net over de grens in Tanzania. De Masai Mara en de Serengeti vormen daadwerkelijk een aaneengesloten ecosysteem, wat de jaarlijkse ’Great Migration’ mogelijk maakt

Jaargetijde

Regenperiode februari - april is het verstandig om een lodge in de noordelijke helft te selecteren aangezien daar het meeste wild concentratie is. Door langdurige regenval ontstaat een grote kans dat men met het voertuig vast komt te zitten of soms grote stukken omgereden moet worden. Ook in de avonden is een grotere kans op een regenbui die een gamedrive op zijn beurt kan verstoren.

Tips

Voor gasten die geboekt hebben in het Mara gedeelte is het mogelijk om een dagtrip te maken naar Trans Mara. Neem dan lunchboxes mee vanuit de lodge voor onderweg en geniet van een lunch in de ’bush’.

Kenia kent geen directe grensovergang tussen de 2 reservaten (Masai Mara en Serengeti), alleen de dieren en vogels mogen de grens over trekken !!

Vele lodges liggen aan de rand van de Masai Mara en maar een beperkt aantal lodges liggen in het reservaat. Vanuit de noordelijk gelegen lodges moet men tijdens de gamedrives rekening houden met tijd die benodigd is om wild te zoeken in het centrale deel.