Informatie over Mozambique

//Informatie over Mozambique
Informatie over Mozambique2017-07-12T15:14:20+01:00

Mozambique is een heel groot land en toeristisch gezien vrijwel onontgonnen. De stranden aan de Indische Oceaan kunnen tot de mooiste op het zuidelijke halfrond worden gerekend. Mozambique is ook een ontdekking voor duikers. Voor een strandvakantie na een safari in Zuidelijk Afrika zijn de stranden van Mozambique ideaal.

Bevolking
Er wonen circa 23 miljoen mensen in Mozambique. De meerderheid hiervan behoort tot een inheemse volksstam, zoals de Makua-Lomwe, de Tsonga en de Shona. Daarnaast vindt u er Yao, Swahili, Makonde en Portugezen.

Paspoort/visa
EU-ingezetenen hebben bij een verblijf tot 3 maanden een visum nodig. Indien er een consulaat of ambassade in eigen land is, dient het visum vooraf te worden aangevraagd. De kosten bedragen EUR 50 voor een enkele inreis en EUR 60 voor meerdere inreizen. Uw paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na uw vertrek uit Mozambique. De bepalingen kunnen te allen tijde wijzigen. Bij in- en uitreis via Zuid-Afrika dient uw paspoort nog minimaal 3 lege pagina’s te bevatten. In Mozambique geldt een legitimatieplicht, waar regelmatig op gecontroleerd wordt.

Vluchttoeslagen en vertrekbelasting
De aankomst- en vertrekbelasting (’immigration tax’) van USD 5 p.p. dient u ter plaatse te betalen.

Bagagebeperking
Indien u met een klein vliegtuig een binnenlandse vlucht maakt, is vaak maar 12 of 15 kg bagage per persoon in een zachte reistas toegestaan.

Eten en drinken
De keuken biedt veel visgerechten en zeevruchten. Het leidingwater is niet drinkbaar.

Gezondheid
De medische voorzieningen zijn niet overal gewaarborgd. Ernstige ziektes en aandoeningen worden meestal in Zuid-Afrika of Europa behandeld. Een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers wordt aangeraden. Inentingen zijn niet verplicht, maar een inenting tegen hepatitis A en malariapreparaten worden uitdrukkelijk aanbevolen. Raadpleeg uw huisarts of andere gespecialiseerde instanties.

Kleding
Lichte zomerkleding wordt aangeraden met lange mouwen en broekspijpen. Tijdens koele ochtenden en avonden is een dunne jas of trui handig.

Informatie over Mozambique

Wat klanten zeggen (t101)

Klimaat/reistijd
In Mozambique zijn de jaargetijden omgekeerd aan Europa. De regentijd duurt van oktober tot maart en de droge tijd (beste reistijd) loopt van april tot september. Aan de kustgebieden heerst een tropisch en vochtig klimaat.

Tijdsverschil
In de winter (Europese zomer) is er geen tijdverschil. In de zomer bedraagt het tijdverschil plus 1 uur.

Talen
De officiële taal in Mozambique is Portugees. Daarnaast worden er zo’n 20 Afrikaanse talen en andere Bantu talen gesproken.

Transport en verkeer
In Mozambique wordt links gereden. Het wegennet wordt uitgebreid, maar Mozambique is nog niet het perfecte land om zelf te rijden. Avontuurlijk ingestelde reizigers moeten weten dat afgezien van de hoofdwegen (tussen het zuiden van het Krugerpark tot Maputo en langs de kust van Maputo tot Pemba) de meeste wegen alleen per 4×4 (met daktent) toegankelijk zijn. Tijdens de regentijd zijn de wegen vaak onbegaanbaar. Uitgebreide voorbereiding, minimaal 2 voertuigen en een GPS zijn noodzakelijk.

Accommodaties
De enkele accommodaties, meestal langs de kust gelegen, zijn doorgaans zeer eenvoudig. Het toerisme van Mozambique staat nog in z’n kinderschoenen en de professionaliteit van andere bestemmingen ontbreekt vaak. Geduld is daarom belangrijk. De inwoners zijn vriendelijk maar wat terughoudend. In Maputo, Beira en Pemba en op het eiland Bazaruto bevinden zich hotels van een internationale standaard.

Valuta en betaalmiddelen
De betaaleenheid in Mozambique is de New Metical (MNZ). 1 New Metical (MNZ) = 100 centavos = ca. EUR 0,03, EUR 1 = 39 MNZ (stand: 19.06.2013). De lokale valuta mag niet worden in- en uitgevoerd. Deviezen kunnen onbeperkt worden in- en uitgevoerd. Creditcards worden slechts door sommige winkels in de hoofdstad en in de grotere hotels en lodges geaccepteerd. Excursies en andere toeristische diensten worden in US dollars afgerekend. Het meenemen van nieuwe US dollarbiljetten in kleine coupures wordt aangeraden.

Wilt u meer informatie over Mozambique? Bekijk onderstaande pagina’s voor meer informatie over Mozambique:

Reisaanbiedingen voor Mozambique (t95)

Ontdek het zuiden van Mozambique

Vanaf 2.870 Euro p.p. – exclusief vluchten

Ontdek het zuiden van Mozambique

16 dagen autorondreis van/naar Maputo
De voormalige Portugese kolonie heeft, na een lange burgeroorlog sinds het midden van de jaren negentig, een plaats terug op de toeristische kaart veroverd. De Zuid-Afrikanen kennen hun buurland al goed en zijn dol op de mooie stranden.
meer informatie

Onbekend Mozambique

Vanaf 1.055 Euro p.p. – exclusief vluchten

Onbekend Mozambique

14 dagen natuur en safari´s door Mozambique
Beleef het nog relatief onontdekte Mozambique tijdens een internationaal begeleide groepsreis. De prachtige, lange witte zandstranden van Mozambique trekken niet alleen strandliefhebbers…
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan