×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Bushmanland

Bushmanland is één van de meest afgelegen en dun bevolkte regio’s van Namibië. Het gebied werd tijdens de Apartheidstijd in 1964 als thuisland aangewezen voor de San & Bushman, maar ook na de Onafhankelijkheid in 1990 bleef het een beschermd gebied voor de San & Bushman. In 1992 werd de naam veranderd in Oost en West Tsumkwe-district, maar in de volksmond praat iedereen nog over Bushmanland.

Het landschap is typisch Kalahari bushveld met acacia, gras en hier en daar een hoge boom. Verwacht geen Kalahari-landschap met de rode duinen, zoals in het zuiden van Namibië. Bijzonder aan Bushmanland zijn vooral de waterpannen in het oosten van het gebied die tijdens de regenperiode vol water komen te staan. Ook in de droge periode zijn dit vaak de plaatsen waar dieren toch nog iets van water en groen gras kunnen vinden.

Voor een safari vormen de waterpannen dus een prima locatie. Maar u ziet hier niet de grote kuddes dieren zoals in Etosha, daarvoor zijn de omstandigheden te extreem. Maar met een beetje geluk en veel geduld zult u beloond worden met kleine groepjes zebra, gnoe, gemsbok en kudu die gevolgd worden door de leeuw, cheetah en hyena. De beste plek voor een safari is de Nyae Nyae Pan in de gelijknamige Conservancy of het Khaudum Game Park. Het Khaudum Game Park is echter alleen toegankelijk voor een konvooi van minimaal twee 4WD-voertuigen.

De belangrijkste reden om naar Bushmanland te gaan, is de kennismaking met de San & Bushman. Vooral in het oostelijk deel in de Nyae Nyae Conservancy kunt u regelmatig Bushman-dorpjes zien, voornamelijk van de Ju/’hoansi !Kung-groep die uit ongeveer 2000 mensen bestaat. Nyae Nyae is een zogenaamde "communal conservancy" waarmee het gebied is toegewezen aan de bewoners die er tot op zekere hoogte hun eigen levenswijze op na kunnen houden zonder telkens in aanvaring te komen met allerlei bestuurlijke of politieke regels die nadelig kunnen uitpakken voor deze manier van leven. Het betekent bijvoorbeeld dat de San hier op (alleen) traditionele wijze mag jagen, een vorm die onder de moderne jachtwet niet meer toegestaan is.

In Namibië wonen in totaal 30.000 Bushman waarvan nog slechts circa 2000 mensen op traditionele wijze leven. Het nomaden- en jachtbestaan van de San sluit steeds moeilijker aan bij een samenleving die land vooral voor commerciële landbouw en veeteelt wil gebruiken. De streek Bushmanland biedt nog wel ruimte en gelegenheid voor traditionele levenswijze, al is het zelfs voor Bushman niet gemakkelijk om in dit droge gebied te overleven.

Hoewel de jacht van oudsher de belangrijkste voedselbron was voor de San, leven de Bushman in Bushmanland tegenwoordig ook van veeteelt op kleine schaal en worden er - ook op kleine schaal - gewassen verbouwd. Verder levert het toerisme een belangrijke bron van inkomsten op. Vanuit de voormalige ’hoofdstad’ Tsumkwe worden diverse excursies georganiseerd naar de Nyae Nyae Conservancy. Het is mogelijk om een dansritueel bij te wonen, twee dagen op hazenjacht te gaan of de Bushman te volgen op een olifantenspeurtocht.

Het is mogelijk om te overnachten in Tsumkwe of Nhoma Camp, ten zuiden van Tsumkwe in het Nyae Nyae Conservancy. Tussen Grootfontein en Tsumkwe kunt u een bezoek brengen aan het historisch openluchtmuseum Grashoek dat dagelijks geopend is en waar u zonder boekingen een kijkje kunt nemen. Grashoek Village ligt aan de C44, ongeveer 75 kilometer vanaf de B8.

Houdt u er wel rekening mee dat de leefwijze van deze San-mensen ook niet meer geheel vrij is van moderne invloeden. Toeristen komen en gaan - en dat gebeurt natuurlijk niet zonder geld achter te laten. Een pure onaangetaste en geheel ’zuivere’ San-leefwijze is daarom zelfs in deze Kalahari-gebieden van Namibië en Botswana niet meer te vinden. Maar als u de romantiek van dat beeld los laat en open staat voor de San-leefwijze op het snijpunt van traditie en moderniteit, zult u waarschijnlijk met kippenvel naar huis gaan.

De San-mensen lezen de natuur als een boek. Een spoor, de hoek van een hoef, een verwaaid zandkorreltje: het zijn voor hen betekenisvolle aanwijzingen op weg naar een prooi. De San staan bekend als vriendelijke, enigszins verlegen mensen. Vaak praten ze - naast hun eigen kliktaal - Afrikaans. Ze zullen u met liefde helpen om de kliks van hun eigen taal onder de knie te krijgen. U zult merken dat dit niet zo makkelijk gaat, al is het maar omdat elk dialect minimaal 5 verschillende kliks heeft die voor onze oren nog min of meer hetzelfde klinken.

Reizen door Bushmanland

Reizen door Bushmanland vraagt een goede voorbereiding. U kunt tijdens enkele maanden per jaar met een gewone sedanauto in Tsumkwe komen, maar als u vanaf hier verdere uitstapjes wilt maken, is een 4 x4 nodig. Voor een bezoek aan het Khaudum Game Reserve moet u zelfs in konvooi met 2 4WD voertuigen zijn. Heel belangrijk om te weten: Tsumkwe heeft tegenwoordige gelukkig een benzinestation.

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.