×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Grootfontein

Als u op weg bent naar de Caprivi Regio, dan is Grootfontein het laatste plaatsje van betekenis op weg naar Rundu. In de omgeving van Grootfontein valt jaarlijks tussen de 450 en 650 mm regen - aanmerkelijk meer dan in de meeste delen van Namibië. Het vruchtbare gebied tussen Grootfontein, Tsumeb en Otavi is een belangrijk landbouwgebied, de zogenaamde Otavi-driehoek. In de streek wordt daardoor veel groente verbouwd, zoals maïs, sorghum, katoen, pinda’s en zonnebloemen.

De vruchtbare omgeving heeft door de eeuwen heen op veel mensen aantrekkingskracht uitgeoefend. De allereerste bewoners waren de Nama en San die de naam Gei-ous aan het gebied gaven, dat grote fontein betekent. Het Afrikaanse Grootfontein is hier een directe vertaling van. De Herero kwamen ook telkens naar Grootfontein terug, dat zij in hun taal Otjiwandatjongue noemden: heuvel van het luipaard.

In 1885 vestigden 40 boerenfamilies uit het noordwesten van Zuid-Afrika zich hier. De "Dorstland Trekkers" waren op weg naar Angola, maar toen dat een Portugese kolonie werd, vestigden ze de "Republiek Upingtonia" in Grootfontein. Door onderlinge ruzie hield Upingonia maar 2 jaar stand. De Duitsers die vanaf 1893 de macht overnamen, bouwden tenslotte het fort dat het hoofdkwartier werd van de Schutztruppe van de South West Africa Company. Het Grootfontein Museum, gevestigd in het historische fort, vertelt over de plaatselijke historie en is een bezoek zeker waard.

De jacaranda en flamboyants bloeien in september en oktober. De paarslila en rode kleuren van deze bomen geven sfeer aan het gemoedelijke dorpje. De belangrijkste attractie van Grootfontein ligt zo’n 24 kilometer ten westen van de stad - op de plek waar de Hoba meteoriet 80.000 jaar geleden neerkwam. Deze circa 60 ton wegende, praktisch volledig uit metaal bestaande kolos is voor een deel zichtbaar. Het is met afstand de grootste meteoriet op aarde en het grootste stuk ijzer op het aardoppervlak.

In het verleden lag bij Grootfontein een mijn waar zink en vanadium werd gedolven. Tegenwoordig is deze mijn in de Aukasberg inactief.

Das Alte Feste

Het in 1896 gebouwde Oude Fort van Grootfontein ligt enkele kilometers buiten de stad tegenover het rugby-stadium, aan de linkerkant van de weg naar Rundu. In het fort is sinds 1983 een museum gevestigd met een permanente tentoonstelling over de lokale geschiedenis. Geopend op dinsdag en vrijdag van 16 - 18 uur en op woensdag van 9 - 11 uur. Het fort staat op het nationale monumentenlijst en heeft vroeger allerlei maatschappelijke functies gehad, zoals kostschool en opvangplaats voor Angolese vluchtelingen. Niet ver van het museum staat een grote baobab boom - ook een nationaal monument - van 18,5 meter doorsnede.

Hoba meteoriet

De Hoba-meteoriet is veruit de grootste en zwaarste bekende meteoriet die ooit op Aarde is neergevallen. De ijzer meteoriet, is in 1920 ontdekt op de boerderij Hoba, 24 kilometer buiten Grootfontein. De meteoriet heeft een blokvorm met relatief vlakke zijden en meet 2,95 x 2,84 x 0,9 meter. De meteoriet is samengesteld uit 82,4% ijzer, 16,4% nikkel en 0,76% kobalt. Hij staat wetenschappelijk geklasseerd als een nikkelrijke ataxiet. Bij zijn ontdekking in 1920 werd het gewicht geschat op zo’n 66 ton.

De ouderdom van de steen wordt geschat tussen de 200 en 400 miljoen jaar. Naar schatting 80.000 jaar geleden zou hij op de aarde zijn gevallen. Door de vlakke vorm zou de atmosfeer de val hebben afgeremd tot een eindsnelheid waarmee de meteoriet min of meer intact op aarde neerkwam zonder een grote krater te slaan. Erosie, het wegnemen van monsters en vandalisme hebben het gewicht over de jaren heen gereduceerd tot een geschatte 60 ton.

Het is goed te zien dat door de inslag in de directe omgeving bergen zijn ontstaan. Volgens onderzoekers besloeg de meteorietenregen zo’n 2500 vierkante meter.

De Hoba-meteoriet werd gevonden op een veld nabij Grootfontein. Naar verluidt was de eigenaar van het veld met een os aan het ploegen toen hij op een metalen voorwerp in de grond stootte. De meteoriet werd uitgegraven en voor het eerst beschreven door Jacobus Hermanus Brits in 1920. Zijn verslag ligt nu in het Grootfontein Museum. Het object werd vernoemd naar de vindplaats, de Hoba West Farm.

Om het vandalisme tegen te gaan werd de meteoriet in maart 1955 een nationaal monument, maar dit stopte het vandalisme niet. In 1985 schonk het lokale uraniummijnbouwbedrijf Rössing fondsen om de meteoriet definitief te beschermen. In 1987 schonk de eigenaar van het veld de meteoriet en het stuk grond aan de Namibische overheid. Die bouwde er een toeristische site die nu jaarlijks duizenden bezoekers krijgt en het vandalisme stopte.

De meteoriet ligt langs de openbare weg, te bereiken door de C42 richting Tsumeb te nemen. Na 3 kilometer neemt u de D 2859 en volgt deze 15 kilometer. U komt uit bij een picknickplaats met ondermeer informatieborden. Er is ook een wandelroute uitgezet.

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.