Spitzkoppe2017-07-13T00:11:16+01:00

De Spitzkoppe is één van de meest markante bergen van Namibie, gelegen ten noorden van de N2 aan de D 1918 (tussen Usakos

[52 km] en Swakopmund) in Damaraland – in het noordwesten van Namibië. De berg wordt vaak beschreven als de “Matterhorn van Namibië”. Met een hoogte van 1728 meter is de Sptzkoppe niet de hoogste berg van Namibië, echter – vanwege de opvallende contouren – is het wel de meest bekende berg in het land. Omdat de bergpunt zo plotseling uit de haast eindeloze, droge vlakte omhoog rijst, kunt u de berg gemakkelijk al van ver zien. Het verschil in hoogte tussen de bergtop en de omringende vlakten bedraagt 700 meter.

De Spitzkoppe beschikt over mooie rotstekeningen, bijvoorbeeld bij Bushman’s Paradise. U kunt een wandeltocht maken naar deze rotstekeningen vanaf de ingang, waarbij het laatste deel via een klimtocht met een ladder gaat. Er zijn gidsen beschikbaar die met u mee kunnen lopen. De ingang van het National Tourist Camp Spitzkoppe bereikt u door vanaf de B2 linksaf de D1930 op te gaan. Na circa 1,5 kilometer gaat u weer links de D 1918 op. Na 19 kilometer gaat u rechtsaf de D 3716 op. Na 13 kilometer ziet u de toegang.

In het gebied liggen ook andere bergen, zoals de Klein Spitzkoppe van 1.584 meter en het Pontok Mountains. Dit granieten massief, dat deel uitmaakt van de Erongo Mountains, ontstond na de instorting van een gigantische vulkaan meer dan 100 miljoen jaar geleden en de daaropvolgende erosie. In de loop van miljoenen jaren is de buitenste laag van de vulkaan door winderosie afgevoerd, totdat de granieten lava-kegel werd blootgelegd.

Qua samenstelling zijn deze bergen verwant aan de Brandberg, die noordelijker ligt bij Uis (80 km). Het gaat hier bij al deze bergen om oude vrijstaande vulkanen die deels weg-geërodeerd zijn; ze worden daarom niet voor niets ‘inselbergs’ genoemd.

Wat klanten zeggen (t100)

Ondanks het onschuldige uiterlijk van de Spitzkoppe, is het heel moeilijk om de berg te beklimmen. Pas in 1946 werd de berg voor het eerst beklommen. Een beklimming is voorbehouden aan ervaren en goed voorbereide bergbeklimmers met adequate uitrusting. In de zomer is een beklimming sowieso niet aan de orde, omdat de rots dan zo heet wordt, dat klimmers hun handen direct zouden branden.

Maar er kunnen wel mooie wandelingen worden gemaakt in dit prachtige gebied. U kunt klimmen over tussen de bizarre rotsformaties. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de flora, u vindt hier bijvoorbeeld de Yellow Butter Tree en de Poison Tree (euphorbia virosa), die een uiterst giftige witte sap afgeeft dat de Bosjesmannen gebruiken om hun pijlen te vergiftigen. Ook zijn er op verschillende plaatsen bij de Spitzkoppe San (Bosjesmannen) rotstekeningen te vinden, zoals die van “Bushman Paradise” onder een overhangende rotswand.

Spitzkoppe kan als daguitstapje vanuit Swakopmund gemaakt worden. Rijdt via de B2 naar Usakos en ga 24 kilometer voor Usakos links af de D 1918op. Ga rechts op de D 3716. Na 11 kilometer ziet u de toegang.

U vindt de volgende guesthouses, hotels en safarilodges in dit gebied:

Reisaanbiedingen voor Namibie (t93)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Namibië is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen, treinen, excursies en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Alle facetten van Namibië

Vanaf 3.247 Euro p.p. – exclusief vluchten

Alle facetten van Namibië

21 dagen autorondreis van/naar Windhoek
Namibië is een uitstekend land om op eigen houtje te ontdekken per huurauto. U verblijft op meerdere plaatsen 2 nachten, zodat u alle tijd heeft om te genieten van de mooiste gebieden. Namibië zal een onvergetelijke indruk op u achterlaten!
meer informatie

Namibië on a budget

Vanaf 1.921 Euro p.p. – exclusief vluchten

Namibië on a budget

17 daagse autorondreis van/naar Windhoek
Namibië kent veel hoogtepunten en tijdens deze autorondreis combineert u ze bijna allemaal! U verblijft in restcamps van de nationale parken of in goede middenklasse pensions en guestfarms.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan