Twijfelfontein2017-07-13T00:17:08+01:00

Twijfelfontein is één van bekendste toeristische attracties van Namibië, vanwege de prehistorische rotstekeningen die hier te vinden zijn. In dit droge afgelegen rotsachtige gebied vindt u de grootste concentraties San (Bosjesman) rotstekeningen/gravures van Afrika – zo’n 2.500 inscripties/gravures (die in de rotsen zijn gekrast) en enkele duizenden tekeningen (die op de rotsen zijn aangebracht met pigmenthoudende substanties – en daar later zijn ingetrokken). Juist deze combinatie van zowel rotstekeningen als inscripties/gravures (in zulke grote hoeveelheden) maakt Twijfelfontein wereldwijd uniek. De meeste van de kunstwerken dateren uit het begin van het steentijdperk, dezelfde periode als Altamira en Lascaux.

Een goede verklaring voor het grote aantal is er eigenlijk niet. Rotstekeningen werden meestal door de sjamaan gemaakt die verantwoordelijk was voor de verbinding tussen hemel en aarde. Om die reden zijn er vaak elanden te zien. Dit dier belichaamde voor de Bushman, Nama en Damara het hemelse. In de rotstekeningen en gravures kunt u afbeeldingen zien van dieren, dierensporen, mensen en geometrische motieven die in de rotsen zijn getekend. Op de panelen staan zelfs pinguïns en zeehonden afgebeeld die ooit door de San werden opgetekend na verre jaagtochten. Maar er staan ook dieren afgebeeld die zijn uitgestorven.

De vallei dankt haar naam aan een bron die soms wel, soms geen water geeft – bewoners twijfelden telkens weer of er nu wel of geen water zou zijn. Twijfelfontein ligt aan het einde van de D 3214 – een zijweg van de C35 en C39 (die u via de D2612 en D3254 bereikt) – op 82 km ten zuidwesten van Khorixas in het centrum van Damaraland in het noordwesten van Namibië. U kunt Twijfelfontein het beste bereiken met eigen vervoer – een 4WD auto is niet strikt nodig om er te komen, maar wel het meest praktisch in dit afgelegen gebied.

Wat klanten zeggen (t100)

De rotstekeningen en gravures van Twijfelfontein zijn helaas niet langer individueel te bezoeken, dit om beschadigingen te voorkomen en om broodnodige werkgelegenheid te scheppen. Bij aankomst krijgt u een lokale gids mee die u voorgaat voor een wandeling van een half uur langs een serie inscripties/gravures (de Lion walk) of een heel uur langs een serie rotstekeningen. Indicatie entreekosten N$ 30 pp plus N$ 10 per voertuig. De gids zelf kost niets – fooien uiteraard zeer welkom. Twijfelfontein is in 2007 op de lijst van werelderfgoederen geplaatst en is daarmee het eerste geregistreerde werelderfgoed van Namibië.

Terugrijdend vanaf Twijfelfontein naar de D2612 krijgt u eerst aan de linkerhand de (doodlopende) toegang tot Twijfelfontein Country Lodge. Er is een restaurant waar u kunt koffiedrinken of lunchen. De lodge beschikt ook over een benzinepomp.

Vanwege de afgelegen locatie van Twijfelfontein en de slechte wegen in het gebied, zal u volgende bestemming meestal op een dag rijden verwijderd liggen, zoals Etosha National Park (Okaukuejo: 350 km), Swakopmund (338 km), Palmwag (111 km), Opuwo (415 km) en Omaruru (200 km). Houd er rekening mee dat u onderweg vrijwel geen tankstations of winkels tegenkomt, zodat u bij vertrek moet zorgen voor voldoende brandstof, water en voedsel voor onderweg.

Aba-Huab Valley
Bij Twijfelfontein vindt u het prachtige dal van Aba-Huab, waar u mooie wandelingen maken. Als u terugrijdt vanaf Twijfelfontein slaat u op de kruising van de D3214 en de D3254 rechtsaf. U rijdt 4 km de D3254 af – de Organ Pipes liggen dan aan uw rechterhand en 3 km verderop langs deze weg ligt Burnt Mountain.

Organ Pipes
De Organ Pipes (Orgelpijpen) vindt u in een kloof waarin de natuur honderden rechtopstaande rotskolommen heeft geformeerd van wel 5 meter hoog – zoals orgelpijpen. De keiharde rotskolommen bestaan uit doloriet en zijn ca. 120 miljoen jaar oud. Nadat u uw auto heeft geparkeerd, moet u daarom afdalen in de kloof. Inderdaad is het alsof u in een kerk terecht komt waar een groots orgel staat. De geërodeerde rotswanden hebben de vorm van orgelpijpen aangenomen waarvan er zowel korte als lange zijn.

Burnt Mountain
Iets verder ligt de Burnt Mountain (Verbrande berg – niet te verwarren met Brandberg, een bergketen bij Uis). In feite moet u Burnt Mountain niet op het midden van de dag bekijken: de berg ziet er dan verbrand uit. Interessanter is het om bij zonsondergang of zonsopgang te zien hoe de berg in brand staat. De Burnt Mountain ligt circa 3 kilometer voorbij de Organ Pipes.

Woestijnolifanten
Rijdend van Uis richting Khorixas steekt u halverwege de Ugab-rivier over, die waarschijnlijk droog staat. De volgende rivier – de Huab rivier – stroomt door de Aba-Huab vallei waar Twijfelfontein ligt. Ondermeer in dit gebied wordt de woestijnolifant regelmatig gezien. De olifanten zijn schuw en kunnen zich tot 70 kilometer per dag verplaatsen; als u hen dus ziet, kunt u zich gelukkig prijzen.

Petrified Forest
Een derde natuurwonder in deze buurt om te bekijken is het Petrified Forest (Versteende Woud), dat aan de C39 ligt (42 kilometer ten westen van Khorixas). Komend van Twijfelfontein rijdt u terug naar de D 2612 en gaat u linksaf tot u bij de C39 bent. Hier gaat u rechts. Na ongeveer 16 kilometer ziet u het Petrified Forest aan uw linkerhand. Op een bed van zandsteen liggen hier talloze oeroude versteende bomen, die hier ca. 250 miljoen jaar geleden zijn beland – waarschijnlijk tijdens grote overstromingen vanuit Angola (deze houtsoorten komen niet voor in dit deel van Afrika). Verstening trad op doordat de bomen duizenden jaren bedekt geweest zijn door nieuwe lagen aarde/rots. Vervolgens zijn deze lagen weer geërodeerd waardoor de versteende stukken hier bloot kwamen te liggen.

Tevens kunt u hier de Welwitschia Mirabilis – de bekendste plant van Namibië. De plant is eigenlijk een boom en heeft slechts twee bladeren, die enkele meters lang kunnen worden en omgekruld in het zand liggen. De Welwitschia kan wel 3000 jaar oud worden! Ze groeien buitengewoon langzaam en vermenigvuldigen zich slechts met moeite. Botanisten studeren al decennia op hun – nog steeds niet totaal begrepen – gave om in bijna totale droogte te overleven (de alleroudste exemplaren komen voor ten oosten van Swakopmund in de Namib Desert). Men denkt dat ze jaren lang van alleen wat zeemist kunnen leven.

Ook hier kunt u slechts met een lokale gids de heuvel op. Indicatie entreekosten N$ 30 pp plus N$ 10 per voertuig. De gids zelf kost niets – fooien uiteraard zeer welkom. Er is een parkeerplaats, een klein kantoor waar u entree betaalt. Gidsen nemen u mee langs de wandelpaden en vertellen het verhaal van het woud (de wandeltocht duurt één uur).

U vindt de volgende guesthouses, hotels en safarilodges in dit gebied:

Reisaanbiedingen voor Namibie (t93)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Namibië is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen, treinen, excursies en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Alle facetten van Namibië

Vanaf 3.247 Euro p.p. – exclusief vluchten

Alle facetten van Namibië

21 dagen autorondreis van/naar Windhoek
Namibië is een uitstekend land om op eigen houtje te ontdekken per huurauto. U verblijft op meerdere plaatsen 2 nachten, zodat u alle tijd heeft om te genieten van de mooiste gebieden. Namibië zal een onvergetelijke indruk op u achterlaten!
meer informatie

Namibië on a budget

Vanaf 1.921 Euro p.p. – exclusief vluchten

Namibië on a budget

17 daagse autorondreis van/naar Windhoek
Namibië kent veel hoogtepunten en tijdens deze autorondreis combineert u ze bijna allemaal! U verblijft in restcamps van de nationale parken of in goede middenklasse pensions en guestfarms.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan