×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours
020 6230008

Namibië, Swakopmund

Swakopmund | Vakantie Namibië

Swakopmund

Swakopmund | Vakantie Namibië

Swakopmund

Swakopmund is misschien wel de leukste stad van Namibië, tenminste op cultureel gebied. In het centrum van de stad vindt u veel Duitse architectuur terug in oude gebouwen. U vindt hier nog Duitse restaurants, bars en Konditoreien, waar u bijvoorbeeld apfelstrudel kunt bestellen. In het Swakopmund Museum treft u een goede expositie aan over de koloniale Duitse tijd. Ook kunt u een tour doen in de Hansa Brewery, die dichtbij het Swakopmund Museum te vinden is. Ook wat winkelen betreft zit u in Swakopmund goed, de meeste grote winkelketens hebben in de stad een vestiging.

De met palmen omzoomde straten geven Swakopmund een aangename uitstraling. De stad aan de Atlantische Oceaan ademt de sfeer van een Noord-Duitse badplaats. Restaurants bieden Kaffee & Kuchen aan en pensions adverteren met ’zimmer frei’. In de straten domineren pastel tinten en jugendstil gevels.

In de zomer kan het er heet worden, maar veel winterdagen zijn redelijk fris. De koude Atlantische Oceaan brengt niet zelden een koude ochtendmist over de stad die soms uren blijft hangen en klamme, koude nattigheid brengt. Desondanks: Swakopmund krijgt maar weinig regen per jaar. Met slechts 15 cm regen per jaar hoeft u niet bang voor een buitje te zijn. Eenmaal bij het achterland van Swakopmund beland, houdt alle vergelijking met een Duitse badplaats op. Rondom Swakopmund ligt de Namib Desert - de droge, vlakke woestijn met barre leefomstandigheden.

Infrastructuur

Tegelijkertijd met het toenemend verkeer naar Swakopmund werd het volgende probleem van de stad pijnlijk zichbaar: er was een groot tekort aan water. Veel ossen en drijvers op de route door de woestijn overleefden de route niet en ook de stad zelf had moeite om de vraag naar vers drinkwater bij te houden. Om het probleem onderweg op te lossen, werd besloten een spoorweg te bouwen. De bouw begon in 1897 en op 19 juni 1902 arriveerde de eerste trein vanuit Swakopmund in Windhoek. Kort daarna begon de bouw van de private spoorlijn tussen Swakopmund en Tsumeb in het noorden van Namibië waar op grote schaal kopererts werd gewonnen.

In de jaren van de Eerste Wereldoorlog bouwden de troepen van de Unie van Zuid-Afrika in 2 maanden tijd een spoor tussen Swakopmund en Walvis Bay. Dit spoor had evenwel een afwijkende breedte van de overige twee lijnen. Duitse troepen probeerden het gebied weer in handen te krijgen en vernietigden de pas aangelegde spoorlijn. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog is de lijn opnieuw aangelegd met de juiste spoorbreedte.

Het meest zwakke punt bleek uiteindelijk dicht bij huis te liggen: de brug over de Swakop Rivier begaf het bij tijd en wijle. Het is maar moeilijk te geloven als u de brug van de rivier oversteekt. Wat u ziet, is nauwelijks een rivier te noemen. Maar eens in een aantal jaar regent het meer overvloedig dan in andere jaren en kan de woestijn de gevallen neerslag niet verwerken. Het water verzamelt zich in de rivieren en stort zich in geweldige vaart richting oceaan. Het water vernietigt alles wat ze op haar pad tegenkomt.

Overigens als u zich wat verder wilt verdiepen in de infrastructuur en transport gedurende de Duitse periode, is het Otavi Station in de Kaise Wilhelm Street/Sam Nujoma Street interessant. Het Otavi is het eerste stationsgebouw voordat het werd verplaatst naar de Bahnhof Street. In het kleine museum is nu het Transportmuseum gevestigd en vindt u foto’s en voorwerpen, zoals de 15 kilo zware helmen die mannen droegen tijdens de bouw van de pier Dagelijk geopend van 10.00 -17.00 uur. Toegang gratis.

Strand en vuurtoren van Swakopmund

De bouw van de pier bleek in eerste instantie een strop te zijn voor de overheid. Door de verzilting bleek de pier niet goed bruikbaar. Een positieve bijkomstigheid is eigenlijk pas later gebleken: het strandje dat noordelijk van de pier ligt, blijkt uitermate geschikt voor vakantiegangers. Toerisme is sinds enkele tientallen jaren beslist de meest aantrekkelijke bron van inkomsten in Swakopmund.

Bij een havenstad hoort een vuurtoren. Vaak zien we deze buiten de bebouwde kom staan, maar in Swakopmund is de vuurtoren deel van de stad geworden. In het verlengde van de oude pier, aan de oostzijde van Strandstraat ligt de vuurtoren, bijna verborgen in haar eigen tuin. De 21 meter hoge toren is evenwel op de oceaan van 30 kilometer afstand te zien.

Naast de vuurtoren staat het Kaiserliches Bezirksgericht dat tegenwoordig dienst doet als vakantiehuis van de president. Hier geldt hetzelfde als bij het huis van de president in Windhoek: als hij er is, kunt u beter een blokje omlopen. De residentiële soldaten zien in toeristen kennelijk geen onschuldige voorbijgangers, maar handlangers van een criminele of terroristische organisatie. U wordt met agressie en machtsvertoon op afstand gehouden.

Gebouwen van Swakopmund

Langs de kust, aan de Ludwig Koch Street, staat een aantal bezienswaardige koloniale gebouwen zoals de Vierkantvilla op nummer 5 dat in prefab vanuit Duitsland naar Swakopmund werd verscheept. Iets verderop staat de Kabelmesse, het gebouw van de Eastern & South Africa Telegraph Company. Het diende als kantoor voor het personeel van het kabelbedrijf dat de kabel tussen Europa en Afrika heeft aangelegd. Een stuk van de kabel kwam bovenland tussen Swakopmund en Walvis Bay. In de volksmond is dit stuk sinds die tijd ’Cables’ genoemd.

Tussen de Ludwig Koch Street en Strand Street ligt de Bahnhof Street. Aan de rechterkant ligt het Altes Amtsgericht, een gebouw dat in 1906 als school werd gebouwd, maar later in gebruik is genomen als rechtbank. Iets verderop, in het oude stationsgebouw, is nu het Swakopmund Hotel en Casino gevestigd.

Zuidelijk parallel aan de Bahnhof Street ligt de Post Street met de Evangelische Lutheraanse kerk uit 1909 en ingewijd in 1912 - speciaal voor de blanke gemeenschap van 1400 zielen uit die tijd. Het dak werd met koper bekleed, zoals met meer huizen van de welgestelden gebeurde. Aan de overkant staat de Old German School, nog altijd in gebruik als school.

Terug naar de kust, aan de Strand Straat ligt - bijna aan de kade- het Swakopmund Museum. De Duitse geschiedenis en het ecosysteem van de Namib-woestijn (met een selectie rotstekeningen, mineralen en een uraniumshow) vormen de belangrijkste tentoonstellingen binnen het museum. Van maandag tot vrijdag geopend tussen 10- 13.00 uur en vanaf 14.00 -17.00 uur. Lage toegangsprijs.

Iets zuidelijk van de jetty ligt het Aquarium waar vis dagelijks gevoerd wordt om 15.00 uur. Op dinsdag, zaterdag en zondag wordt het door duikers gedaan. Er zijn tunnels vanwaar u de vissen - waaronder enkele haaien - kunt zien. Geopend van dinsdag tot zaterdag en feestdagen tussen 10.00 - 16.00 uur. Op zondag van 11.00 - 17.00 uur. Op maandag gesloten.

Voor wat meer koloniale snit moet u in de Otavi Street zijn, in het centrum van de stad. Villa Wille is een koloniale residentie die deze sfeer nog uitademt. Het tegenwoordige hotel was het huis van architect Hermann Wille die veel gebouwen in Swakopmund heeft ontworpen. Het dak van het huis is van koper.

Op de hoek van de Brucken en Moltke Street staat het Hohezollern Building. Gebouwd als hotel in 1909 heeft het later als gemeentelijk gebouw dienst gedaan terwijl er tegenwoordig appartementen in zijn gebouwd.

Op de hoek van Bismarck en Lazarett Street staat het Prinzessin Rupprecht Heim. Het gebouw is als militair ziekenhuis gebouwd en later overgenomen door de Bavariaanse vrouwelijke Rode Kruis-organisatie. Het gebouw werd genoemd naar de beschermvrouwe van de organisatie, prinses Rupprecht en heeft jaren dienst gedaan als verpleeghuis. Nu is in het gebouw een guesthouse gevestigd.

Het centrum van Swakopmund

De meeste winkels, banken en coffeeshops bevinden zich rondom Molke Street, Kaiser Wilhelm Street en Post Street. U vindt hier een goed informatiekantoor (hoek van Kaiser Wilhelm en Roon Street), boekhandels met keuze en leuke coffeeshops om ansichtkaarten te schrijven. Als u iets nodig heeft voor uw camera, telefoon of andere moderne equipment kunt u het beste hier een adres zoeken. Richting de Namib of Etosha zult u voorlopig niets meer tegenkomen. Ook andere zaken die u nodig kunt of denkt te gaan hebben, kunt u het beste aanschaffen in Swakopmund.

Geschiedenis van Swakopmund

In augustus van 1892 ging de Hyena, een Duitse oorlogsboot, voor anker iets ten noorden van de Swakop Rivier. De Duitsers zochten naar een goede plaats voor een haven als alternatief voor Walvisbaai - dat de Engelsen sinds 1884 in handen hadden en niet wilden opgeven. Kennelijk viel Swakopmund in de smaak. Een jaar later, in 1893, werden namelijk 40 kolonisten aan land gezet die zich vanaf dat moment maar moesten redden. Het moet een hard leven zijn geweest, want er was letterlijk niets. Velen van hen woonden de eerste jaren in grotten op het strand en pas na enkele jaren lukte het hen om aansluiting te vinden bij het binnenland om handel te drijven.

Tussen het binnenland en de kust liep de zogenaamde ’Baaiweg’ - aangelegd door Jan Jonker in 1844. De weg was slecht, zelfs voor paard en wagen en daarom weinig gebruikt. Een nieuwe weg die in 1896 tussen het binnenland en Swakopmund werd gebouwd, betekende de redding van de 40 kolonisten. In het jaar 1896 werden al meer dan 800 ossen met wagens over de weg geteld. Ondanks deze toename is Swakopmund als haven altijd minder populair geweest dan Walvis Bay dat een natuurlijke baai had. De natuurlijke haven werd enigszins nagebootst door een pier aan te leggen- The Mole - die de golven moest breken. De pier raakte evenwel al binnen enkele jaren totaal verzilt en praktisch onbruikbaar. Na 1907 werd daarom een ijzeren aanlegsteiger gebouwd, zuidelijk van de pier. Jammer genoeg is de aanlegsteiger in dusdanige slechte staat dat het verboden is op de steiger te komen. De gemeente zoekt naar fondsen om de steiger weer in ere te herstellen.

 

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.