×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Himba-vrouw

Himba-vrouw | Vakantie Namibië

Kaokoland

Kaokoland, ook wel bekend onder de naam Kaokoveld en Kunene Regio, ligt in het uiterste noordwesten van Namibië - aan de grens met Angola. In het westen wordt de streek begrensd door de onherbergzame Skeleton Coast Wilderness Area en in het oosten door een droge en diep geplooide bergketen met daarachter Etosha. Kaokoland ligt op een hoogte van 600-1200 meter, waarbij het naar het zuiden wat afloopt richting Damaraland. In het noorden ziet u de hoge toppen van de Baynes en Otjihipa bergen.

In het noorden van Kaokoland ligt de Kunene rivier, die Angola scheidt van Namibië. Het landschap is hier groen, een welkome afwisseling met de droge omgeving van de rest van Kaokoland. De naam Kunene komt uit de Himba-taal en betekent ’land aan de rechterzijde’ als tegenstelling van de Himbanaam Kaoko dat ’land aan de linkerzijde’ betekent.

De termen Kaokoveld en Kaokoland worden door elkaar gebruikt. Met de term veld wordt eigenlijk verwezen naar de geografische ligging van het gebied met haar diverse ecosystemen. De benaming is in gebruik geweest tot de jaren ’70. In die tijd is het gebied tot thuisland uitgeroepen voor de Herero en Himba waarvoor de term Kaokoland werd gebruikt.

De Kunene rivier ontspringt in Angola en stroomt richting de Atlantische Oceaan via de Ruacana Falls en Epupa Falls. De Ruacana watervallen zijn het grootst, waar u diverse wateractiviteiten kunt doen, zoals raften. De Epupa Falls bestaan in feite uit één echte waterval die zo’n 70 meter omlaag stort met daaromheen een groot aantal kleine watervalletjes, waarlangs de breed-uitwaaierende Kunene rivier z’n weg naar beneden vindt. De Ruacana watervallen zijn makkelijker te bereiken dan de Epupa Falls.

Het Kaokoland wordt vaak beschreven als de laatste wildernis van Namibië. Het is een gebied waar het reizen niet makkelijk is. De meeste wegen zijn alleen per 4WD met GPS navigatie te berijden. De enkele wegen die wel met een gewone auto gereden kunnen worden (zoals de C43 tussen Sesfontein en Opuwo) zijn bijzonder rustig, steil en zonder telefoonbereik. In dit gebied ligt ook de beruchte en bijzonder steile Van Zyl’s Pass. Deze geldt als de ‘hoge-school’ voor terreinrijders, en is zelfs door de kenners alleen in oost-westelijke richting af te dalen.

Het grootste gedeelte van Kaokoland - met name het westen - is zeer dun of helemaal niet bevolkt. De Herero, Himba & Tjimba leven vreedzaam naast elkaar, ook al verschillen de onderlinge gewoontes. De groepen zijn duidelijk herkenbaar. De Herero-vrouw is te herkennen aan de 18-eeuwse Victoriaanse jurken. De Himba en Tjima leven daarentegen als authentieke Afrikaanse nomadestammen die jagen en verzamelen. Hun leven draait om vee en speelt zich af in hun eigen kraal. De kleding en tradities zijn voor een groot deel nog in tact; tijd en vooruitgang lijkt moeiteloos aan deze tradities voorbij te gaan. De Himba zijn te herkennen aan de rode klei op het lichaam en haar. De Tjimba gebruikt geen rode klei, maar gebruiken veel meer kralen als versiering.

De Himba en Tjimba leven nog volgens de eeuwenoude traditie, in hutten gemaakt van takken, modder en mest. Op zoek naar weidegrond voor het vee, verhuist een Himba-familie meerdere keren per jaar. De Himba zijn makkelijk te herkennen aan hun bruinrode huidskleur, hun haar en hun kleding - die meestal beperkt is tot een kalfsleren rok. De bruinrode huidskleur wordt versterkt doordat deze mensen zich insmeren met een mengsel van rode aarde, kruiden, boomschors en vet als bescherming tegen het woestijnklimaat. Mannen, vrouwen en kinderen dragen sieraden gemaakt van schelpen en ijzeren kralen. Belangrijk sieraad van de vrouwen is de ohumba, een witte schelp die aan een ketting tussen de borsten hangt.

Behalve een bezoek aan de Himba biedt Kaokoland nog een aantal bezienswaardigheden. Zo staan er op enkele plaatsen monumenten en overblijfselen die herinneren aan de Dorsland Trekkers, een groep Afrikaner Boeren die door Namibië trokken tijdens de 19e eeuw op zoek naar het Beloofde Land. Het begin van hun trek ligt in de Transvaal waar ze in 1874 ontevreden waren over de nieuwe president Thomas Burgers en over het bouwen van spoorlijnen.

De zwaargelovige Dorsland Trekkers zagen in elke vooruitgang de hand van de duivel en besloten hieraan te ontsnappen door te trekken naar het beloofde land zoals ze dit in het bijbelboek Jesaja 62:4 konden lezen. Dwars door de Kalahari trokken ze westwaarts, levend in huifkarren. Het zware leven eiste zijn eigen zware tol. Vooral vrouwen, kinderen en ouden van dagen stierven van dorst, honger en aan verwante ziektes.

Uiteindelijk rond 1876 zijn Dorsland Trekkers ook in Kaokoland terecht gekomen. Het monument iets ten zuiden van Opuwo aan de C 43 is het graf van Johanna Alberts, die in 1876 op 35-jarige leeftijd hier is gestorven. In Otavi staan de resten van een kerkgebouw, in Swartbooisdrift aan de Kunene rivier is ook een monument. Voordat de groep het beloofde land had gevonden is de Trek uit elkaar gevallen. Onderlinge ruzies verdeelde de Trekkers en de groep werd opgesplitst. Een deel trok naar Grootfontein, kocht er grond en stichtte er de eigen Republiek Upingtonia. De splitsing betekende het einde van de droom en de groep Dorsland Trekkers.

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.