Zuiden van Namibie

//Zuiden van Namibie
Zuiden van Namibie2017-07-17T12:22:15+01:00

Het zuiden van Namibië – grenzend aan Zuid-Afrika – bestaat uit de regio’s !Karas en Hardap. Het is het dunst bevolkte gebied van Namibië, dat voor een groot deel bestaat uit woestijn (Namib Desert) en halfwoestijn (Kalahari). De grootste attracties in het gebied zijn de Fish River Canyon, Sossusvlei en het Duits koloniale stadje Luderitz. De Oranjerivier vormt in het zuiden gedeeltelijk de natuurlijke grens met Zuid-Afrika. Het westen van de regio grenst aan de Atlantische Oceaan. In het kustgebied wordt diamant ontgonnen, vooral aan de monding van de Oranjerivier bij de plaats Oranjemund en in de mijnen bij Rosh Pinah.

Namib Desert
De Namib Desert of kortweg Namib wordt gezien als de oudste en droogste woestijn ter wereld. De ca. 100 kilometer brede zandwoestijn strekt zich uit van noord naar zuid langs de Atlantische kust van Namibië over een lengte van ca. 400 kilometer, van Walvisbaai in het noorden tot Lüderitz in het zuiden. De Namib Desert is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park, dat het grootste wildpark van Afrika is. In het midden van de woestijn bevindt zich Sossusvlei, een schilderachtige vallei waar heel soms water staat. Samen met het naastgelegen Deadvlei is Sossusvlei één van de grote toeristische trekpleisters van het land. Langs de kust ligt een zandzee – het voormalige Sperrgebiet – die vanaf 2013 als werelderfgoed beschouwd wordt.

Fish River Canyon
Fish River Canyon is na de Grand Canyon in Amerika, de grootste canyon ter wereld. De 650 km lange Fish River is diep in het landschap ingesneden en zorgt voor een fantastisch mooi en indrukwekkend landschap. Hoewel het landschap lijkt op dat van de Grand Canyon, vallen vooral de verschillen op: de stilte, de afwezigheid van bebouwing, verharde wegen, neonverlichting en massa’s toeristen. Onder begeleiding van een goede gids is het mogelijk om af te dalen in de Fish River Canyon, maar door de grote droogte en verstikkende hitte gedurende een groot deel van het jaar, is dit afhankelijk van het seizoen waarin men de canyon bezoekt.

Wat klanten zeggen (t100)

Aan het zuidelijk einde van de canyon ligt een natuurgebied met warmwaterbronnen (Ai-Ais) en een unieke flora en fauna, dat zich uitstrekt tot over de grens met Zuid-Afrika en het Ai-Ais/Richtersveld Transfrontier Conservation Park vormt.

Kalahari
In het oosten van deze regio ligt de Kalahari Desert, een woestijn die zich uitstrekt over de grens met Botswana en Zuid-Afrika. Feitelijk loopt de Kalahari zelfs nog verder door naar het noorden – zie het Centrale Plateau. Op het drielandenpunt met Botswana en Zuid-Afrika ligt het Kgalagadi Transfrontier National Park (Kalahari Gemsbok Park). Duizenden jaren geleden bestond het Kalahari-gebied uit een enorme binnenzee, dat gevoed werd met het water uit de noordelijke rivieren, zo als de Okavango en Kwando. Door allerlei aardverschuivingen is de stroom van de rivieren veranderd waardoor de binnenzee is opgedroogd. Geologen zien in de heuvels van de Kalahari talloze aanwijzingen van kleine bekkens water.

Door de hogere regenval zijn de duinen en heuvels in de Kalahari redelijk begroeid – zeker in vergelijking met de duinen in de Namib/Sossusvlei. Er komt in de Kalahari dan ook relatief veel flora en fauna voor. Dat neemt niet weg dat het droge landschap nog altijd kenmerkend is voor de Kalahari. Er leven daardoor maar weinig mensen en de accommodaties en bezienswaardigheden liggen wijd verspreid. De B1 is de hoofdweg van deze streek en is geasfalteerd, evenals de C20 van Hardap naar Aranos in het noordelijke deel van de Kalahari. De rest van de wegen is gravel maar in een goede toestand.

De Kalahari vormde het woongebied van de Khoi San en Khoi Khoi (bosjesmannen), die hier een nomadenbestaan hadden opgebouwd. Zij trokken met het water en de dieren mee. Tegenwoordig leven er nog steeds groepjes San en Khoi op hun eigen traditionele manier. Soms gaat het om familiegroepen die aan de rand van een boerderij wonen en daar hun traditionele levenswijze blijven behouden terwijl ze tegelijkertijd ook in het moderne leven staan. Kinderen gaan dan naar school, er wordt gebruik gemaakt van medische verzorging indien nodig en door enkele wordt geld verdiend via een betaalde baan als medewerker op een boerderij of als safari-specialist in een (privé) wildpark. Op diverse farms en wildparken worden excursies georganiseerd, waarbij u met Bushman op wandelsafari gaat. Zij delen hun kennis van natuur en omgeving met u. In sommige gevallen gebeurt dit in hun vroegere traditionele kledij (dierenvel).

U vindt de volgende guesthouses, hotels en safarilodges in dit gebied:

Reisaanbiedingen voor Namibie (t93)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Namibië is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen, treinen, excursies en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Alle facetten van Namibië

Vanaf 3.247 Euro p.p. – exclusief vluchten

Alle facetten van Namibië

21 dagen autorondreis van/naar Windhoek
Namibië is een uitstekend land om op eigen houtje te ontdekken per huurauto. U verblijft op meerdere plaatsen 2 nachten, zodat u alle tijd heeft om te genieten van de mooiste gebieden. Namibië zal een onvergetelijke indruk op u achterlaten!
meer informatie

Namibië on a budget

Vanaf 1.921 Euro p.p. – exclusief vluchten

Namibië on a budget

17 daagse autorondreis van/naar Windhoek
Namibië kent veel hoogtepunten en tijdens deze autorondreis combineert u ze bijna allemaal! U verblijft in restcamps van de nationale parken of in goede middenklasse pensions en guestfarms.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan