×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Lüderitz

Het stadje Lüderitz - met ca. 12.500 inwoners en gelegen aan de zuidwestkust van Namibië - ademt nog steeds de Duitse atmosfeer van weleer. Het was de eerste nederzetting van de Duitsers tijdens de kolonisatie. U vindt er Lutherse kerken, Beierse kroegen, Duitse straatnamen en het overgrote deel van de bevolking spreekt Duits. Ooit was Luderitz het centrum van de diamantindustrie in Namibië.

De stichter van de stad was de koopman Adolf Lüderitz uit Bremen, die de baai in 1883 - zonder het zelf gezien te hebben - via zijn agent Heinrich Vogelsang kocht voor 100 Engelse Ponden en er een handelspost inrichtte. De baai heette destijds nog Angra Pequena. Toen de Adolf Lüderitz in 1884 zelf hier aankwam, trof hij een rotsig en zanderig stuk land zonder drinkwaterbron in de wijde omgeving. Slechts één pad voerde landinwaarts, maar was nauwelijks begaanbaar. Lüderitz hoopte hier mineralen of misschien zelfs diamanten in de grond te vinden - maar hij had wel door dat dit geen eenvoudige onderneming zou worden en stelde daarom aan Bismarck voor om Namibië onder "bescherming" van Duitsland te brengen. Twee jaar later - in 1886 - zou de koopman echter omkomen op zee.

Sinds circa 1840 waren er al Duitse missionarissen actief in Namibië. Vanaf 1884 werd het huidige Namibië uitgeroepen tot Duits protectoraat onder de naam Deutsch Südwest Afrika. Slechts de enclave Walvisbaai bleef Brits. De nederzetting Lüderitz speelde tot 1906 slechts een beperkte rol in het Duits koloniale avontuur. De hoofdstad van de kolonie was aanvankelijk Otjimbingwe (meer noordelijk en landinwaarts gelegen) en vanaf 1891 Windhoek. Nietemin werden er in Lüderitz door het koloniale bestuur enkele fraaie - in Jugendstil opgetrokken - gebouwen neergezet, die de stad nog steeds z’n Duitse karakter geven. Bezoek de neogotische Felsenkirche, waarvandaan u een prachtig uitzicht heeft over de stad. Ook het Lüderitz museum, het station, Goerke Haus, Kreplin Haus en het oude postkantoor getuigen van de Duitse geschiedenis.

Zo dor en levenloos als het land rond de stad lijkt, zo uitbundig is het leven in de koude Atlantische Oceaan. De zee wordt daar sterk afgekoeld door de Benguela zeestroom, die vanuit Antarctica langs de westkust loopt tot aan de kust van Angola. Het wemelt er van de pinguïns, robben, bruinvissen, dolfijnen en walvissen die allemaal leven van de vis en andere zeebewoners.

Ook zeevogels zijn er talrijk, zoals Hartlaubs meeuwen, Jan-van-genten, aalscholvers en een aantal sterns. Vanuit het haventje van Lüderitz vertrekken dagelijks excursieboten. In de koloniale tijd werd een van de eilandjes voor de kust van de stad door de Duitsers in gebruik genomen als gevangeniseiland.

Het overtollige water van de afvalwaterverwerking van de stad stroomt als een klein riviertje de woestijn in. Langs dit kunstmatige en enigszins bedenkelijke riviertje zijn veel antilopen (gemsbok bijvoorbeeld) waar te nemen. Het stroompje eindigt in een zoutmeertje met honderden flamingo’s.

Diamanten en Mijnindustrie

In 1908 ontdekte een spoorwegwerker per toeval inderdaad de eerste diamant in het gebied net ten zuiden van Lüderitz. De diamantkoorts nam in de jaren hierna zulke grote vormen aan dat de Duitse regering een Sperrgebiet afkondigde om de wildgroei aan particuliere gelukzoekers een halt toe te roepen. Alleen een paar koloniale bedrijven kregen een vergunning om in het Sperrgebiet diamanten te delven. Lüderitz groeide ondertussen uit tot het centrum van de Duitse mijnindustrie in Namibië.

Kolmanskop

14km buiten Lüderitz ligt Kolmanskop, dat in de hoogtijdagen van de diamantenindustrie een bloeiend mijnwerkersdorpje was. Een dorp met een casino, een theater, een winkelstraat en villa’s. Toen de diamantindustrie na de Eerste Wereldoorlog in een depressie raakte, ging het echter bergafwaarts. De bewoners vertrokken en in 1956 verliet de laatste familie haar huis. Kolmanskop werd een spookstadje die meer en meer wordt opgeslokt door de Namib woestijn. Het oprukkende zand van de woestijn krijgt steeds meer vrij spel. Sommige panden zijn vervallen, andere zijn in betere staat, zoals het theater. U kunt er vrij rondlopen en sommige afgebrokkelde huizen van binnen bekijken. In sommige panden staat het zand anderhalve meter hoog.

In zijn deplorabele staat toont het verlaten Kopmanskop echter bizar, maar ook romantischer dan welke bewoonde stad dan ook. Vooral als de avond valt. De schaduwen, het zachte licht, de kapotte daken. Kolmanskop is niet voor niets één van Afrika’s populairste locaties voor fotoshoots.

Sperrgebiet

Het gebied ten zuiden van de stad is het ’Sperrgebiet’, een streek waar niemand mag komen omdat er veel diamant gevonden wordt. De stad kent ook verscheidene diamantvissers, die onder licentie van De Beers op de oceaanbodem naar diamant mogen vissen.

Diaz-Punt

Op zijn opdekkingsreizen langs de kust van Afrika op zoek naar een doorgang naar Indië heeft de Portugees Bartolomeus Dias een aantal gedenktekens achtergelaten. Eén daarvan, een kruisbeeld, werd op 25 juli 1488 opgesteld niet ver van het huidige Lüderitz in Namibië op een landtong die nu Diaz point genoemd wordt. Omdat het originele beeld zich nu in een museum in Windhoek bevindt, staat er (sinds het Dias-jaar 1988) aan de ongenaakbare kust waar Dias het had geplaatst een kopie.

Grasplatz

Grasplatz is de wat erg hoopvolle naam voor een plaats aan de spoorlijn tussen Lüderitz en Keetmanshoop in zuidelijk Namibië. Het bestaat uit een niet meer in gebruik zijnd stationsgebouw in Duitse stijl. Zandhopen en - duinen bedekken thans grote delen van de eens zo prestigieuze spoorlijn. Op sommige plaatsen getuigen eenzame, vervallen treinwagons van andere tijden.

 

Droomervaringen met Impala Tours

Ons team heeft uitgebreide kennis en jarenlange ervaring

Wij creëren individuele reisaanbiedingen op basis van uw wensen

Wij garanderen de hoogste kwaliteit en veiligheid

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.