×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Naukluft Gebergte

Het Naukluftgebergte - een bergmassief in Centraal-Namibië - vormt de scheiding tussen de Namib woestijn (in het westen) en de Kalahari (in het oosten). Het gebergte vormt - tesamen met een groot deel van de Namib woestijn - het Namib-Naukluft National Park. Het gebergte heeft een oppervlakte van ongeveer 850 km², een gemiddelde hoogte tussen de 1.000 en 1.500 meter en de hoogste piek ligt op 1.965 meter. Het gebergte staat bekend om z’n fauna, waaronder zebra’s en luipaarden. De bergen hebben vele kleine stroompjes en watervallen.

De bergen bestaan voor een belangrijk deel uit een granieten onderlaag en een zandstenen bovenlaag. Water heeft gedurende miljoenen jaren het gesteente uitgeslepen waardoor groeven in de rotsen zijn ontstaan; dit wordt wel een olifantenhuis genoemd. Diep in deze plooien houdt het gesteente water vast, want door de poreusheid van (vooral het zandsteen) gesteente nemen de rotsen het water als een spons op. Elders spruit het water in de vorm van een bron of poel weer naar boven.

Dwars door het gebergte loopt een nauwe kloof, waar de naam Naukluft naar verwijst. De Duitse benaming is dan ook afgeleid van het Afrikaner ’nau kloof’ - in het Duits naukluft. De kloof is ontstaan door de Tsondab Rivier die meestal droog staat, maar in tijden van overvloedig water zijn weg zoekt door deze nauwe kloof. Als u hier een wandeltocht maakt, kunt u kristalheldere waterpoelen tegenkomen.

In de Naukluft - zoals het gebied meestal wordt aangeduid - is er meer menselijke activiteit dan in de Namib woestijn. Zo liggen hier en daar zelfs plaatsjes - zoals Solitaire - met wat farms die zich tegenwoordig meer met toeristen dan met veeteelt bezig houden. Het Naukluft gebergte ligt vanaf de Sossusvlei (C19) landinwaarts en torenen hoog boven de Namib Desert uit. Op dit steil omhoogstekende rotsplateau van graniet en zandsteen liggen de Tsaris Bergen, de Remshoogte Pas en de Spreetshoogte Pas. Het officiële nationale Naukluft Park ligt tussen de D1261, C14, C19 en D854. De ingang is bij Büllsport aan de C14 tussen Solitaire en Maltahöhe. U kunt in dit nationale park ondermeer wandeltochten maken.

Naukluft Farm

In het verleden behoorde een groot deel van het Naukluft gebergte tot de Naukluft-farm. In 1968 is de boerderij opgekocht door de overheid en tot een beschermd gebied uitgeroepen voor de Hartmann’s zebra. In de jaren erna werd steeds meer grond bijgekocht van overige farms. In 1979 is het Naukluft Mountain Zebra Park samengevoegd met de Namib Woestijn tot het Namib-Naukluft Park. Voor de dieren betekende dit een grote stap voortwaarts, omdat zij nu vrij kunnen migrereren tussen bergen en de duinen.

Het Naukluft gebergte beschikt doorgaans over meer water dan het duinengebied van de Namib. In de valleien van het gebergte - dat uit een granieten onderlaag en zandstenen bovenlaag bestaat - liggen veel waterpoelen. Vanzelfsprekend vindt u vegetatie rondom deze poelen, wat een grote verscheidenheid aan dieren aantrekt. Zebra, kudu, springbok, klipspringer en steenbokjes worden hier regelmatig gezien. Ook grote roofvogels cirkelen veel rond boven de soms diepe kloven. In de rotswanden groeien kokerbomen, acaciabomen, herdersbomen en olijfbomen: absoluut een verrassende variatie voor een droog gebied als de Naukluft. Juist ook om die reden is het een goed idee om bij een bezoek aan de Namib-Naukluft tijd te nemen voor zowel de Naukluft Bergen als de Namib Woestijn. Het kost even tijd om aan het harde landschap te wennen, maar eenmaal gewend zult u de verschillen in landschap en vegetatie zonder twijfel meer waarderen.

Toegankelijkheid

De toegang tot het Naukluft Park ligt 10 kilometer ten zuiden van Büllsport aan de D 854. De ingang bestaat uit een camping met basisfaciliteiten zoals toiletten en water. Er zijn 10 campingplaatsen op de Koedoesrus Campsite beschikbaar die vooraf geboekt moeten worden bij Namibian Wildlife Resorts (NWR) in Windhoek. Een vuur maken is alleen toegestaan op de daarvoor aangewezen vuurplaatsen. Er is ook hout aanwezig. Op veel kaarten staat bij Büllsport nog een tankstation vermeld; deze is er echter niet meer. U moet tanken in Rehoboth of op andere locaties.

Vanaf de camping vertrekken twee dagwandeltochten: de Waterkloof (17 kilometer) en Olive Trail (10 kilometer). De wandeltochten zijn zowel voor kampeerders als dagjesmensen toegankelijk. U kunt de wandelingen zonder gids en op eigen gelegenheid maken, maar u moet zich wel even melden bij het kantoor van de parkbeheerder op de campingplaats.

De toegankelijkheid van de Naukluft is niet overal even gemakkelijk. Het Naukluft Park zelf is bijvoorbeeld alleen te voet of met een 4WD (alleen met vergunning!) toegankelijk. Rondom het nationale park liggen evenwel enkele plaatsen (zoals Solitaire) en guestfarms, die vaak grenzen aan het nationale park. Op het land van deze guestfarms zijn vaak wandeltochten of 4x4 tochten mogelijk, soms onder begeleiding van een gids. Als u de kans krijgt een uurtje of meer met een gids te wandelen, is dat sterk aan te raden: u zult merken hoe extra kennis de omgeving zoveel beter tot leven laat komen.

U kunt een prachtige passenrit rijden in de Naukluft. Rijdt vanaf Solitaire op de C14 een stukje zuidwaarts richting Maltahöhe. Bij Ababis Guestfarm gaat u linksaf de D1261 op. Deze brengt u over de Remhoogte Pas. Blijf de weg gewoon volgen tot u het politiebureau in Nauchas aan uw linkerhand krijgt. Hier gaat u linksaf en volgt de Spreetshoogte Pas naar Solitaire. U zakt nu het plateau weer af naar de Namib Woestijn. Er zijn diverse stopplaatsen met een fantastisch uitzicht.

Spreetshoogte Nature Reserve

De Spreetshoogtepas in de Naukluft verbindt de C24 die van Rehoboth aan de B1 naar de Namib loopt met de C14 tussen Solitaire en Swakopmund. Sinds 1999 maakt de pas (1.850 meter) deel uit van het Namib Spreetshoogte Nature Reserve, een ruim 8.000 hectare natuurgebied met een fragiel ecosysteem dat varieert van Karoo-invloed tot Namib-vegatatie. De streek krijgt jaarlijks 50 - 300 mm regen in de maanden december/januari en bevindt zich op 180 kilometer afstand van Windhoek. Om bij het nationale Naukluft Park te komen moet u vanaf de Spreetshoogte de Remhoogtepas afzakken richitng Maltahöhe. Beide passen kunt u trouwens ook mooi combineren voor een dagrit.

Door een iets hogere regenval dan in het zuidelijke Naukluft-deel is er hier meer verscheidenheid in ecosystemen. U ziet er graslanden waar grote troepen wild zich vaak ophouden, de zogenaamde ’koppies’: rotsblokken in het land waar rotstekeningen te vinden zijn, en het bergachtige deel van het park dat alleen te voet begaanbaar is. U zult heel wat wild kunnen zien in het reservaat: er lopen flinke kuddes rond met springbokken, kudu’s, zebra’s en andere bokken.

Van de meer begroeide top op het Nature Reserve via de Spreetshoogtepas naar de Namib Naukluft ziet u het landschap veranderen van graslanden in weidse spaarzaam begroeide en desolate woestijnvlakten zover het oog reikt.

Tsaris Mountains

De Tsaris (aka Zaris) Moutains vormen bergen aan de uiteinden van de Naukluft Mountains. Net als in de Naukluft wordt het Tsaris gebergte gekenmerkt door diepe kloven en canyons, geformeerd door regenwater van miljoenen jaren. Evenals in de Naukluft is het uitzicht spectaculair. Ondergronds, maar ook in het gesteente zelf, is water aanwezig waardoor flora en fauna kans van leven heeft. Hier en daar zijn er verrassend genoeg zelfs waterpoelen en/of watervalletjes. Fossielliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bergen van graniet en andere harde steensoorten. U vindt hier kokerbomen maar vooral de moringaboom komt veel voor.

Wandelroutes vanaf BüllsPort

Onderstaande routes zijn te bewandelen vanaf BüllsPort en gratis voor de gasten die overnachten bij deze accommodatie. Wanneer u niet overnacht bij BüllsPort kunt u de wandelroutes maken tegen een kleine vergoeding (circa N$60 per persoon per dag). Wanneer u één van de routes gaat lopen, neem dan wel minimaal 2 liter water mee per persoon, zonnebrand en een hoed.

Quiver Tree Gorge Hike - +/- 7 uur

Deze wandelroute begint en eindigt bij het voormalige politiebureau (wat nu een prive camping plaats is), zo’n 4 kilometer vanaf BüllsPort. U kunt uw auto hier achterlaten. Deze route kunt als een alternatief zien als de "Olive or Water kloof trail" die wordt aangeboden door NWR. Tijdens de route loopt u door de prachtige fountain Gorge en ziet u indrukwekkende koortsbomen (Quiver Trees) die een bijzonder contrast geven met de rotsformaties. Bovendien kunt u halverwege afkoelen in een meertje die verscholen ligt tussen de rotsen. U kunt bij BüllsPort een gedetailleerde map verkrijgen van de route.

Bullshead Trail - +/- 3 uur

De route begint bij de farmhouse en volgt de droge rivierbedding van de Tsondap. Langs deze rivierbedding vindt u tal van verschillende acacia bomen. Aan de voet van de Bulls Head berg bevinden zich de ruines van de allereerste boer die hier heeft gewoond (zo’n 90 jaar geleden), Hans Kisker. Vanaf hier heeft u de optie om de berg te beklimmen naar de Bushman Cave of om rondom de berg te lopen. Wanneer u besluit om naar de Bushman Cave te klimmen, moet u rekening houden dat dit geen gemakkelijke klim is, maar u heeft dan wel een prachtig uitzicht eenmaal bovenop de berg. Wanneer u besluit om rondom de Bulls Head te lopen, bevindt zich zo’n 300 meter voorbij een herdershut een klein dam. Deze dam is een goede plek om vogels en bavianen te spotten.

Het is een vrij gemakkelijke route (buiten de klim naar de bushman cave) en toegankelijk voor iedereen.

Ridge Walk - 1,5 uur

De route is ideaal voor degene die een lange tijd in de auto hebben gezeten en even hun benen willen strekken. U krijgt met deze route een goed overzicht van de farm en de omgeving. Vanaf de heuvel heeft u open graslanden aan de ene kant en bergen aan de andere kant. De wandeling gaat lichtelijk omhoog en situeert zich rondom de uitlopers van de Naukluft bergen. Kudu’s en bavianen zijn vaak gespotte dieren, net zoals een aantal vogels. De route is makkelijk te belopen, met een paar rotsachtige stukken ertussen. Wanneer u deze route wilt verlengen, kijkt u dan bij de Zebra Trail.

Zebra Trail - +/- 4 á 5 uur

Dit route is een verlenging van de Ridge Walk and brengt u dichterbij de voet van bergen. Vanaf hier heeft u een goede kans op het spotten van een Hartmann’s Mountain Zebra. Daarnaast kunt u een grote variëteit aan vogels zien, omdat de route u meeneemt langs verschillende drinkplaatsen. Het terrein is vergelijkbaar met die van de Ridge Walk, met iets hogere moeilijkheidsgraad omdat de tour vrij lang is en over verschillende rotspaden leidt.

Kudu Trail - 1,5 uur

Deze wandeling is ook ideaal voor iedereen die een lange autorit erop heeft zitten en aanbevolen voor vogelliefhebbers. De route neemt u mee naar de omgeving van de Tsondab Rivier waar in de talloze acacia’s veel verschillende vogels zich hebben genest. Daarnaast is er een kans op het spotten van kudu’s, springbokken en bavianen.

 

Droomervaringen met Impala Tours

Ons team heeft uitgebreide kennis en jarenlange ervaring

Wij creëren individuele reisaanbiedingen op basis van uw wensen

Wij garanderen de hoogste kwaliteit en veiligheid

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.