Praktische informatie over Tanzania

Tanzania is gelegen in oostelijk Afrika net onder de evenaar en omvat naast het vasteland ook de idyllische eilanden Zanzibar en Pemba. Het landschap op Tanzania is erg gevarieerd: hoogvlaktes en dalen wisselen elkaar onverwachts af. De vegetatie bestaat uit steppe, savanne en tropisch bos.

Bagage

Reiskleding bestaat vooral aan luchtige katoenen kleding waarvan de kleuren zoveel mogelijk overeenstemmen met de natuur, bijvoorbeeld lichtgroen of kaki. Bedek uw lichaam goed en zorg ook voor een bescherming van uw hoofd een safarihoed of pet . Een goede zonnebril is aan te raden. Voor de avonden die fris kunnen zijn is een lekkere comfortabele warme trui of windblokker aan te raden op safari. De kuststrook en de eilanden zijn overwegend islamitisch, daarom is topless en naakt zonnen ongepast. Het wordt fatsoenlijk geacht als u zich volledig kleedt, wanneer u een restaurant betreedt. Gebruik waterschoenen om in de branding te lopen, anders zou u zich bijvoorbeeld kunnen verwonden aan scherp koraal of een zee-egel.

Bagage is een probleem op safari in verband met gebrek aan ruimte afhankelijk van het voertuig. Raadzaam is om reistassen mee te nemen in plaats van koffers. Reist u met een gezelschap dan kunt u in overleg met elkaar afspreken een koffer (afsluitbaar met slot)+ reistas per koppel.Informatie over Tanzania

In de safari-cruisers is er rekening gehouden met het aantal passagiers te vervoeren waardoor gebrek aan bagage ruimte is ontstaan achter in een safari-cruiser. Safari-cruiser is te vergelijken met een bestelbus dan wel een minibus. Voor een advies over wat mee te nemen op safari zie de bagagelijst in onze reizigersmanual (wordt bij boeking verstrekt).

Electriciteit

Voltage in Tanzania is 240 Volt wisselstroom en daarvoor heeft U een stekker met drie platte pennen nodig. Raadzaam is om een universele stekker mee te nemen voor uw apparatuur. Voor het opladen van batterijen voor camera etc. vraag even bij een lodge of er op uw kamer/tent een 240 aansluiting aanwezig is. Sommige lodges bieden battery-service bij de frontdesk.

Eten en drinken

De hotels en safarilodges bieden een uitstekende en meestal Europese keuken. Het leidingwater is niet drinkbaar. Uitsluitend gekookt water of mineraalwater drinken.

Fooi - tip

Het is niet ongebruikelijk om een fooi te geven, hoewel niemand u daartoe kan verplichten. Voor een chauffeur op een safari wordt gemiddeld 5 - 10 dollar aangehouden per persoon per dag voor bewezen diensten. Bij het arriveren op een lodge worden de kruiers meestal beloond met 1 dollar, raadzaam is om het aantal locaties te tellen en daarvoor bij uw de bank 1 dollar biljetten te bestellen.

Gezondheid

In de grote steden in Tanzania zijn er medische voorzieningen aanwezig, maar op safari in de vaak afgelegen natuurgebieden meestal niet. Een reisapotheek met insectenspray, verband en pijnstillers wordt aangeraden. Een inenting tegen gele koorts is verplicht. Tevens worden een inenting tegen DTP en Hepatitis A en malariapreparaten sterk aanbevolen. Wij adviseren u om de meest actuele informatie omtrent vaccinaties op te vragen bij:

  • Travel Clinic, Havenziekenhuis Rotterdam : 0900-5034090 (kosten 70 cent per minuut).
  • KLM Travel Clinic, Schiphol : 0900 1091096 (kosten 80 cent per minuut.)
  • Landelijke Vaccinatielijn voor Reizigers : 0900 9584 (kosten 45 cent per minuut). (Tropencentrum, Academisch Medisch Centrum Amsterdam). U kunt ook het internet raadplegen: gezondopreis.nl

’Where there is no doctor’ is een boek wat gebruikt wordt in de bush waar niet direct een dokter aanwezig is in de outback. De versie is ook online te raadplegen als handig naslagwerk.

Flying Doctor - raadpleeg de informatie van AMREF op het moment dat u zelf een safari wilt regelen. Bij vele touroperators wordt dit wel geregeld anders vraag hierna. Voor een contributie van ongeveer 15 USD bent u tijdelijk lid geworden en voor noodgevallen is het mogelijk om van deze service gebruik te maken. Voorbeeld een gebroken been opgelopen dan wordt u teruggevlogen naar Nairobi voor verdere zorg.

Malaria profylaxe wordt sterk aangeraden. De medicatie is verkrijgbaar bij organisaties die de inentingen kunnen verzorgen. Een nieuw middel is ’Malarone’, hoewel het wat prijzig is. Veel reizigers prefereren ’Malarone’ inmiddels boven ’Lariam’ of de combinatie van ’Nivaquine’ en ’Paludrine’, omdat ’Malarone’ weinig bijwerkingen kent. De malaria profylaxe biedt echter geen volledige bescherming. Het blijft noodzakelijk na zonsondergang uw armen en benen te bedekken en bij voorkeur een insectenwerend middel te gebruiken voor uw onbedekte gezicht en handen, zoals bijvoorbeeld ’Deet 50%’ in spuitflacon. De lodges en hotels hebben in de meeste gevallen bescherming in vorm klamboes en horren. Vraag tevens na bij uw ziektekosten verzekeraar wat vergoed wordt.

Andere voorzorgsmaatregelen

Vanwege de felle middagzon is het raadzaam om een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor te gebruiken (factor 30). After-sun balsem raden wij tevens aan tot uw standaard uitrusting.

Water om bepaalde risico’s te vermijden, raden wij u aan bronwater te drinken. Daarnaast is het raadzaam uw tanden te poetsen met de door alle hotels en lodges gratis verstrekte flesjes water. Let ook op bij het eten van salade bar waar sla, komkommer etc. veeal gewassen wordt met gewoon leiding water.

Uw medicijntas dient pleisters en een insectenbeet balsem te bevatten. Daarnaast een malariaprofylaxe en ’Loperamide’ tegen buikloop, hetgeen vaak gepaard gaat met braken. Een middel hiertegen is bijvoorbeeld ’Domperidon’. Om zouten en suikers aan te vullen is ’ORS’ een bekend middel bij de wereldreiziger. Deze zakjes zijn echter vrij prijzig. Een eenvoudiger en goedkopere oplossing is het drinken van limonade met wat zout. Informeer nader bij uw drogist of apotheker omtrent de inhoud van uw medicijntas. Vitamine C tabletten zijn raadzaam om mee te nemen op dit soort reizen in verband met slangenbeten. Na een beet neemt u alle tabletten in die u heeft waardoor het serum vertraagd reageert op het lichaam. Doorgaans zult u echter weinig slangen zien in Kenia.

Kleding

Zomerkleding kan het hele jaar gedragen worden. Voor koele ochtenden en avonden is een dunne jas of pullover handig. Op safari wordt beige of kaki kleding aanbevolen.

Klimaat/reistijd

Tanzania kan het hele jaar bezocht worden, maar de maanden april en mei worden afgeraden i.v.m. de regentijd. De maanden juni tot september vormen de beste reistijd. In het bergland kan het dan nog koud zijn. In het noorden geldt januari tot medio maart als beste reistijd.

Luchthavenbelasting

Luchthavenbelasting is in het vliegticket inbegrepen.

Reisdocumenten

EU-ingezetenen hebben een visum nodig (kosten ca. USD 50 voor een enkele inreis op vertoon van een geldig paspoort en een reisbevestiging / retourticket) en moet van te voren worden aangeschaft. Uw paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na uw vertrek uit Tanzania. De bepalingen kunnen te allen tijde wijzigen.

Ambassade van Tanzania

Nieuwe Parklaan 21
2597 LA Den Haag
Telefoon: 070 - 3504215 (openingstijden: maandag t/m vrijdag van 9.00 - 16.00 uur)

Talen

De officiële talen in Tanzania zijn Kisuaheli en Engels. De voertalen zijn veelal inheemse talen verwant aan de Bantu familie.

Telefoon en internet

Telefoon en fax werken normaal gesproken goed door het gehele land, hoewel internationale gesprekken duur zijn. Gebruik van de mobiele telefoon is mogelijk, informeer bij uw GSM leverancier. De meeste hotels, lodges en resorts bieden internetfaciliteiten aan en daarnaast zijn er ook in de grotere plaatsen internetcafés in Tanzania.

Tijdverschil

Tijdsverschil in de zomer is het in Tanzania 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het 2 uur later.

Valuta en betaalmiddelen

De betaaleenheid is de Tanzania shilling (TZS). €1 = ca. 1.870 TZS. In- en uitvoer van de lokale valuta is verboden. In de grotere steden en tijdens het verblijf op lodges kunt u gemakkelijk contant geld of traveller cheques van American Express wisselen. Voor het wisselen van traveller cheques heeft u wel een paspoort nodig bij een bank. Een creditcard (Visa, Mastercard en Amex) wordt geaccepteerd door touroperators en de duurdere hotels, maar er wordt 5-15% commissie per transactie berekend. Pinnen kan in de grote steden. Ook in de safariparken en bij de hotels aan de kust kan er gepind worden, waardoor veel contact geld niet nodig is. Wissel niet te veel geld om in Keniaanse shilling, omdat men liever de USD Amerikaanse dollar heeft.

Veiligheid

In het algemeen kunt u overdag gewoon over straat lopen in Tanzania. In de avonduren raden wij dit echter sterk af, tenzij de omgeving bekend is. Laat dure sieraden thuis en het is beter om in de steden niet met dure camera’s los over de schouder rond te lopen - want daar zijn snelle straatrovertjes op uit. Bij eventuele problemen schiet direct iemand aan, want de bevolking is heel behulpzaam als het gaat om straatrovertjes. We adviseren u om uw paspoort en grote bedragen aan contant geld achter te laten in het hotel in de kluis bij de receptie of in de "roomsave". Neem alleen kleine contante bedragen mee op zak of een creditcard. In de natuurparken is het overigens volledig veilig.

Verkeer

In Tanzania wordt links gereden. De wegen zijn zeer slecht en het huren van een auto wordt daarom ook sterk afgeraden.

Vliegtijd

De vliegtijd tussenAmsterdam en Dar es Salaam bedraagt ongeveer 10 uur, afhankelijk van met welke maatschappij u vliegt. We boeken vaak een avondvlucht van KLM - u komt dan in de ochtend aan in Dar es Salaam en kunt u de volledige dag benutten.