Mount Kilimanjaro NP

Het Kilimanjaro National Park bestrijkt een oppervlakte van 1864 km² en wordt voornamelijk in beslag genomen door de 5895 meter hoge Mount Kilimanjaro. Deze imposante reus - de hoogste berg van Afrika - is van vulkanische oorsprong en heeft een bijna perfecte conische vorm. Het is daarmee ook één van de mooiste vrijliggende vulkanen ter Wereld. De naam van de berg is afkomstig uit het Swahili en betekent ’de berg die glinstert’.

De top is bedekt met eeuwige sneeuw en voor veel liefhebbers van de bergsport is het een uitdaging om het dak van Afrika te bereiken. Op 6 oktober 1889 werd de Kilimanjaro voor het eerst bedwongen door de Duitse bergbeklimmers Hans Meyer en Ludwig Purtscheller.

Mount Kilimanjaro heeft eigenlijk drie toppen, waarvan de Kibo met 5895 meter de hoogste is. De Mount Mawenzi is 5149 meter hoog en de Mount Shira ‘maar’ 3962 meter. De drie toppen zijn eigenlijk drie vulkanen, waarvan de laatste erupties dateren van 100.000 jaar geleden. De krater van de Kibo is 200 meter diep en bevat nog actieve fumarolen (= damp- en gasbron in een vulkaan).

Langs de helling van de Kilimanjaro ziet u - afhankelijk van de hoogte - een variatie aan landschappen, van tropische begroeiing tot ijsvelden. De hellingen van de Kilimanjaro zijn zeer vruchtbaar en tot 1400 meter groeien er vele gewassen. De laagste delen van de berg bestaan uit savanne, vanaf 1800 meter is er dichtbegroeid bos. Boven de 3000 meter, de vorstgrens, groeit niet veel meer. De top bestaat uit sneeuw en ijs.

Mount Kilimanjaro rijst op uit een gebied met savanne en regenwoud, waar neushoorns, olifanten, leeuwen en luipaarden leven. De Chagga-stam bevolkt al vele eeuwen de hellingen van Mount Kilimanjaro.

Als u de berg wilt bedwingen, kunt u kiezen voor een beklimming van een niveau die bij u past. In ieder geval vraagt een beklimming een goed uithoudingsvermogen en voldoende uitrusting. De beklimming is het gehele jaar mogelijk al is de beste tijd buiten het regenseizoen, van augustus tot oktober en van januari tot maart. Elke gemotiveerde wandelaar die over een goede conditie beschikt kan zonder enige technische klimkennis en ervaring de top van de Kilimanjaro bereiken.

De top bereiken is niet het enige doel: het succes ligt meer in de kwaliteit van de poging. U begeeft zich dichterbij de natuur dan u gewend bent, u ontdekt uw eigen motivatie en (h)erkent uw afhankelijkheid van anderen bij uw terugkomst van de Kilimanjaro. Of u de top bereikt heeft of niet, u zult meer te weten komen over uzelf, uw zwakheden en sterken kanten. Uw zelfvertrouwen wordt op een nieuw niveau gebracht.

U kunt de tocht naar het ‘dak van Afrika’ individueel (met gidsen en dragers) of in internationale groepen (van maximaal 20 personen) ondernemen. De groepen worden altijd begeleid door gekwalificeerde, ervaren Engelstalige gidsen en lokale dragers. Uiteraard gaat er ook een kok mee, die onderweg drie maaltijden per dag verzorgt.

Er zijn meerdere routes naar boven, zo kunt u de Marangu Route volgen (gemakkelijkste route), de zwaardere en langere Machame Route en de gewaagde en niet ongevaarlijke Lemosho Route voor gevorderde klimmers. Hieronder treft u de meest geklommen routes aan. De beklimmingen vertrekken vanuit Moshi.

Marangu Route

De meest gebruikelijke en makkelijkste route brengt u in ongeveer 5 dagen naar de top. U zult zich verbazen over het landschap dat drastisch verandert tijdens het stijgen. Langs deze route bevinden zich moderne hutten en alle andere noodzakelijke faciliteiten. De houten hutten waarin u overnacht zijn voorzien van een keuken met kookuitrusting en een eetkamer.

Machame Route

De Machame route is verreweg de mooiste route en is geschikt voor de avontuurlijke en meer ervaren klimmer. De weg is een stuk steiler dan op de Marangu route, maar u wordt dan ook beloond met de prachtigste uitzichten. Op deze route overnacht u in tenten. De reis naar de top duurt minimaal zes dagen.