Dar es Salaam

Dar es Salaam werd in het midden van de 19e eeuw als vissersdorpje gesticht. De stad groeide enorm nadat de Sultan van Zanzibar had besloten om de regeringszetel van Bagamoyo (aan de Noordkust) naar Dar es Salaam te verplaatsen, aangezien de haven van Bagamoyo geen stoomschepen kon ontvangen.

Dar es Salaam heette vroeger Mzizima (de gezonde stad) en dateert uit 1857. Door de jaren heen is de stad in handen geweest van onder andere de Duitsers en de Britten, die hun invloeden hier hebben achtergelaten. Dar es Salaam is ondertussen uitgegroeid tot de belangrijkste haven- en handelsstad van Oost-Afrika.

De naam Dar es Salaam betekent ‘haven van vrede’. Deze naam gaf de sultan van Zanzibar in de tweede helft van de 19de eeuw aan het havenplaatsje. In 1866 begon deze sultan, Majid bin Said, aan de bouw van een groot paleis met blokken koraal, maar hij stierf in 1870, voordat het af was. Na zijn dood werd het paleis een ruïne.

Zeventien jaar later - in 1887 - zagen Duitse kolonisten het potentieel van de diepwaterhaven en veroverden Dar es Salaam op de Arabieren. Met typische ‘Gründlichkeit’ legden ze een ordelijk patroon van straten aan rond de haven, stichtten ze een ziekenhuis en bouwden ze een Lutherse kerk en een kathedraal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog veroverden de Britten Dar es Salaam en doopten het - tijdelijk - om in Tanganyika.

Momenteel telt Dar es Salaam ongeveer 1,5 miljoen inwoners, maar is niet meer de hoofdstad van Tanzania. De hoofdstad is in de ’70-er jaren verplaatst naar het meer centraal gelegen plaatsje Dodoma.

Dar es Salaam bestaat ondanks z’n omvang nog steeds voornamelijk uit laagbouw. Het koloniale karakter is nog intact en de haven wordt nog steeds gesierd met palm- en mangrovebomen. Het is een van de weinige plaatsen waar men Arabische dhow’s en kano’s van uitgeholde boomstammen kunt zien tussen reusachtige vrachtschepen.

Dar es Salaam bestaat uit een levendige mengelmoes van verschillende culturen en een verscheidenheid in architectuur. Britse koloniale gebouwen worden afgewisseld door Oosterse bouwwerken, vergezeld door lokale ’Swahili’ architectuur. ‘Dar’ doet soms denken dat u in India bent aanbeland. Sla de Indira Ghandi Street in en laat u overspoelen door Aziatische geuren en kleuren. Er zijn zeer goede Indiase restaurants te vinden.

Het National Museum bevindt zich vlak naast de botanische tuin in het centrum van de stad. Het herbergt belangrijke archeologische collecties, vooral de fossiele vondsten van de ’Zinjanthropus man’, en een collectie over de minder fraaie kant van de slavenhandel in Zanzibar. Een ander bezienswaardig museum is het Dorpsmuseum. Dit is een echt dorp dat bestaat uit een verzameling van authentiek geconstrueerde woningen uit verschillende delen van Tanzania, die verschillende bouwkundige stijlen tonen. Dan is er nog de Kariakoo-markt, die de moeite van een bezoek waard is vanwege zijn kleurrijke en exotische atmosfeer.

Vanuit de moderne binnenstad vlucht u gemakkelijk weg naar het 10 kilometer noordelijk van het centrum gelegen Msasani schiereiland, waar u kunt genieten van de stranden rond Oyster Bay. Dit is het begin van de Noordkust, met z’n brede stranden en tal van strandresorts.

Dar es Salaam biedt een goede gelegenheid om de sleur van de wildlife safari’s te onderbreken met strand en cultuur. Maar natuurlijk behoort winkelen en lekker eten in de vele restaurantjes ook tot de mogelijkheden.