Dar es Salaam

Dar es Salaam2017-07-19T08:23:23+01:00

Dar es Salaam werd in het midden van de 19e eeuw als vissersdorpje gesticht. De stad groeide enorm nadat de Sultan van Zanzibar had besloten om de regeringszetel van Bagamoyo (aan de Noordkust) naar Dar es Salaam te verplaatsen, aangezien de haven van Bagamoyo geen stoomschepen kon ontvangen.

Dar es Salaam heette vroeger Mzizima (de gezonde stad) en dateert uit 1857. Door de jaren heen is de stad in handen geweest van onder andere de Duitsers en de Britten, die hun invloeden hier hebben achtergelaten. Dar es Salaam is ondertussen uitgegroeid tot de belangrijkste haven- en handelsstad van Oost-Afrika.

De naam Dar es Salaam betekent ‘haven van vrede’. Deze naam gaf de sultan van Zanzibar in de tweede helft van de 19de eeuw aan het havenplaatsje. In 1866 begon deze sultan, Majid bin Said, aan de bouw van een groot paleis met blokken koraal, maar hij stierf in 1870, voordat het af was. Na zijn dood werd het paleis een ruïne.

Zeventien jaar later – in 1887 – zagen Duitse kolonisten het potentieel van de diepwaterhaven en veroverden Dar es Salaam op de Arabieren. Met typische ‘Gründlichkeit’ legden ze een ordelijk patroon van straten aan rond de haven, stichtten ze een ziekenhuis en bouwden ze een Lutherse kerk en een kathedraal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog veroverden de Britten Dar es Salaam en doopten het – tijdelijk – om in Tanganyika.

Momenteel telt Dar es Salaam ongeveer 1,5 miljoen inwoners, maar is niet meer de hoofdstad van Tanzania. De hoofdstad is in de ’70-er jaren verplaatst naar het meer centraal gelegen plaatsje Dodoma.

Dar es Salaam bestaat ondanks z’n omvang nog steeds voornamelijk uit laagbouw. Het koloniale karakter is nog intact en de haven wordt nog steeds gesierd met palm- en mangrovebomen. Het is een van de weinige plaatsen waar men Arabische dhow’s en kano’s van uitgeholde boomstammen kunt zien tussen reusachtige vrachtschepen.

Dar es Salaam bestaat uit een levendige mengelmoes van verschillende culturen en een verscheidenheid in architectuur. Britse koloniale gebouwen worden afgewisseld door Oosterse bouwwerken, vergezeld door lokale ‘Swahili’ architectuur. ‘Dar’ doet soms denken dat u in India bent aanbeland. Sla de Indira Ghandi Street in en laat u overspoelen door Aziatische geuren en kleuren. Er zijn zeer goede Indiase restaurants te vinden.

Het National Museum bevindt zich vlak naast de botanische tuin in het centrum van de stad. Het herbergt belangrijke archeologische collecties, vooral de fossiele vondsten van de ‘Zinjanthropus man’, en een collectie over de minder fraaie kant van de slavenhandel in Zanzibar. Een ander bezienswaardig museum is het Dorpsmuseum. Dit is een echt dorp dat bestaat uit een verzameling van authentiek geconstrueerde woningen uit verschillende delen van Tanzania, die verschillende bouwkundige stijlen tonen. Dan is er nog de Kariakoo-markt, die de moeite van een bezoek waard is vanwege zijn kleurrijke en exotische atmosfeer.

Vanuit de moderne binnenstad vlucht u gemakkelijk weg naar het 10 kilometer noordelijk van het centrum gelegen Msasani schiereiland, waar u kunt genieten van de stranden rond Oyster Bay. Dit is het begin van de Noordkust, met z’n brede stranden en tal van strandresorts.

Dar es Salaam biedt een goede gelegenheid om de sleur van de wildlife safari’s te onderbreken met strand en cultuur. Maar natuurlijk behoort winkelen en lekker eten in de vele restaurantjes ook tot de mogelijkheden.

Wat klanten zeggen (t108)

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we in Dar es Salaam aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Tanzania (t90)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Tanzania is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Best of Tanzania

Vanaf 2.233 Euro p.p. – exclusief vluchten

Best of Tanzania

8-daagse safari naar de nationale parken in het noorden van Tanzania van/naar Arusha
Tijdens deze reis ontdekt u de dierenwereld en de prachtige landschappen van het noorden van Tanzania. Naast de Serengeti en de Ngorongoro krater bezoekt u ook het Lake Manyara en het Tarangire National Park
meer informatie

Familiereis Tanzania

Vanaf 7.051 Euro p.p. – exclusief vluchten

Familiereis Tanzania

6 dagen met het hele gezin op safari in Tanzania
Tijdens deze bijzondere reis maakt u samen met uw gezin kennis met de natuur en cultuur van Tanzania. Ontmoet de dieren in de Serengeti en de Ngorongoro krater en leer op speelse wijze meer over de cultuur van de Masai, de Hadzabe en de Datoga stammen
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan