Pemba Island

Pemba is het meest noordelijk gelegen eiland van de Zanzibar Archipel. Pemba ligt circa 80 km uit de noordkust van Zanzibar en bijna even ver van het Tanzaniaanse vasteland. Pemba is bijna 70 kilometer lang, ongeveer 23 kilometer breed en heeft een oppervlakte van ca. 980 km2. Pemba is heuvelachtiger en - vanwege de waterrijkdom - groener dan het hoofdeiland Zanzibar.

Pemba is een gastvrij eiland met een vriendelijke bevolking, dat nog maar weinig wordt bezocht door toeristen. Op een eiland met ongeveer 300.000 inwoners komt u hoogstens een paar dozijn buitenlanders tegen. Echter aan de westkust van Pemba liggen tal van (meestal) onbewoonde ’bounty’-eilandjes, waar uitstekend kan worden gedoken. Het eiland is omgeven door lagunes, mangrovebos en koraalriffen. De ongerepte stranden laten een onuitwisbare indruk achter. Een ieder die op zoek is naar een rustig verblijf met goede snorkel– en duiklocaties kan op Pemba zijn hart ophalen.

Net als Mafia en Zanzibar was ook Pemba een van de handelsplaatsen van de oorspronkelijke "moesson handelsroutes" die gedurende 2000 jaar liepen tussen Safala in Mozambique en de Arabische wereld. Dit bracht grote culturele en religieuze beïnvloeding met zich mee gemengd met de Afrikaanse en Europese accenten, waardoor ook Pemba wordt gekenmerkt door een Afro-Arabische cultuur. Die cultuur is al eeuwenlang dezelfde en ook nu verandert er maar weinig. De vriendelijke bevolking is nog steeds grotendeels afhankelijk van de visvangst en de kleinschalige landbouw.

De Arabieren noemden Pemba ‘het groene eiland’. Met uitzondering van een strook land in het oosten is het heuvelachtige Pemba inderdaad zeer vruchtbaar. Op de kruidnagelplantages en de specerijenvelden van Pemba werd het geld verdiend waarmee het sultanaat van Oman in de 18de eeuw handel dreef vanuit Zanzibar en zijn invloedssfeer in de omgeving versterkte. Ook nu nog worden er op Pemba specerijen als kaneel en cardamom verbouwd, maar ook rijst, bananen, mango’s, kokos, cassave en rode bonen. Er staan naar schatting drie miljoen kruidnagelbomen, en dat ruikt u.

Tegenwoordig vindt u op Pemba een unieke, Afro-Arabische cultuur, wat een bijzondere sfeer geeft aan uw verblijf. Het eiland heeft ook iets magisch, en dat is misschien toe te schrijven aan zijn rijke voodoo-traditie. Eeuwenlang was dit het centrum van tradities van medicijnen en magie. Toen de Britse schrijver Evelyn Waugh het eiland aan het begin van de 20ste eeuw bezocht, schreef hij over de juju tradities van geneeskunde en magie. Zelfs vanuit Haïti kwamen volgens hem medicijnmannen de geheimen van de voodoo doorgronden.

Wat duiken betreft biedt Pemba duiklocaties van wereldformaat. In tegenstelling tot Zanzibar met haar ondiepe koraalriffen biedt Pemba steile wanden, sterke stromingen en de grotere vissen, zoals mantaroggen en rifhaaien. Op de zuidelijkste punt van Pemba kunt u bovendien wrakduiken. U vindt hier één van de beste duiklocaties in Afrika.

Afgezien van de schitterende duiklocaties in het Pemba kanaal aan de westkust, kunt u uitstekend duiken bij het minder bekende Fundu Reef, Kokota Reef, Manta Point, Misali Island en Njao Gap. In het kristalheldere water zijn prachtige vis- en koraalsoorten te zien. In het Pemba Kanaal kan bovendien prima worden gevist op verschillende marlijnsoorten, op zwaardvis en op tonijn.

Maar ook op het land heeft Pemba veel te bieden, zoals de ruïnes van een vijftiende-eeuws paleis en een elfde-eeuwse Swahili nederzetting. Uiteraard zijn er ook excursies mogelijk naar diverse specerijenplantages.

Het rustige afgelegen Pemba is een huwelijksreis bestemming bij uitstek, met z’n onbewoonde eilandjes aan de ongerepte kust, kokospalmen op de stranden en geweldige duikmogelijkheden.

Accommodaties op Pemba Island

Fundu Lagoon | Impala Tours

Fundu Lagoon

Dit kleine boutique hotel is een paradijs voor duikliefhebbers en bestaat uit 18 met riet bedekte chalets in de stijl van safaritenten. Niet alle chalets liggen aan het strand, maar ze hebben wel allemaal een prachtig uitzicht op zee.

The Aiyana | Impala Tours

The Aiyana

The Aiyana ligt aan een paradijselijk zandstrand in het meest noordelijke deel van het eiland. U vindt hier 30 beach villa's, binnenplaatsen, pergola's, waterpartijen, kunst, een spa, heerlijk eten, rust en een prachtig zeezicht.

Landschap

Pemba Island heeft, in tegenstelling tot Zanzibar, een ondergrond van rots. Hierdoor is Pemba veel dichter bebost en heuvelachtiger met toppen tot honderd meter hoogte. Een groot deel van de kust wordt omringd door mangrovemoerassen en daar omheen liggen weer prachtige koraalriffen. Pemba kent maar weinig zandstranden. Langs de kust van Pemba liggen ontelbare kleine en onbewoonde eilandjes. Bijzonder zijn de vele vennetjes waar veel waterplanten groeien.

Klimaat

Pemba Island heeft een tropisch klimaat, waarbij de hitte getemperd wordt door een bijna voortdurende zeebries. De jaarlijkse maximumtemperatuur is 34°C; de jaarlijkse minimumtemperatuur is 17°C. Op Pemba is het over het algemeen iets koeler en er valt wat meer regen dan op Zanzibar. De meeste regen valt tussen december en mei; in totaal valt er jaarlijks gemiddeld 1800 mm. In het westen vallen het hele jaar door korte felle buien.

Economie en Toerisme

De bevolking van Pemba leeft vrijwel geheel van de opbrengsten uit landbouw en visserij. Er wordt onder andere cassave, rijst, uien en tomaten verbouwd. Daarnaast zijn er op het eiland rubberplantages en bananenplantages. Maar de belangrijkste bron van inkomen is de export van kruidnagelen. Pemba is de grootste exporteur ter wereld, tachtig procent van de kruidnagels van Tanzania wordt op Pemba verbouwd.

De belangrijkste haven van Pemba is Mkoani. De meeste veerboten vanuit Zanzibar komen hier aan. Mensen die van het vasteland van Tanzania de boot hebben genomen, komen aan in de haven van Wete, 30 km ten noorden van de hoofdstad Chake Chake.