Pemba Island

Pemba Island2017-07-19T08:34:43+01:00

Pemba is het meest noordelijk gelegen eiland van de Zanzibar Archipel. Pemba ligt circa 80 km uit de noordkust van Zanzibar en bijna even ver van het Tanzaniaanse vasteland. Pemba is bijna 70 kilometer lang, ongeveer 23 kilometer breed en heeft een oppervlakte van ca. 980 km2. Pemba is heuvelachtiger en – vanwege de waterrijkdom – groener dan het hoofdeiland Zanzibar.

Pemba is een gastvrij eiland met een vriendelijke bevolking, dat nog maar weinig wordt bezocht door toeristen. Op een eiland met ongeveer 300.000 inwoners komt u hoogstens een paar dozijn buitenlanders tegen. Echter aan de westkust van Pemba liggen tal van (meestal) onbewoonde ‘bounty’-eilandjes, waar uitstekend kan worden gedoken. Het eiland is omgeven door lagunes, mangrovebos en koraalriffen. De ongerepte stranden laten een onuitwisbare indruk achter. Een ieder die op zoek is naar een rustig verblijf met goede snorkel– en duiklocaties kan op Pemba zijn hart ophalen.

Net als Mafia en Zanzibar was ook Pemba een van de handelsplaatsen van de oorspronkelijke “moesson handelsroutes” die gedurende 2000 jaar liepen tussen Safala in Mozambique en de Arabische wereld. Dit bracht grote culturele en religieuze beïnvloeding met zich mee gemengd met de Afrikaanse en Europese accenten, waardoor ook Pemba wordt gekenmerkt door een Afro-Arabische cultuur. Die cultuur is al eeuwenlang dezelfde en ook nu verandert er maar weinig. De vriendelijke bevolking is nog steeds grotendeels afhankelijk van de visvangst en de kleinschalige landbouw.

De Arabieren noemden Pemba ‘het groene eiland’. Met uitzondering van een strook land in het oosten is het heuvelachtige Pemba inderdaad zeer vruchtbaar. Op de kruidnagelplantages en de specerijenvelden van Pemba werd het geld verdiend waarmee het sultanaat van Oman in de 18de eeuw handel dreef vanuit Zanzibar en zijn invloedssfeer in de omgeving versterkte. Ook nu nog worden er op Pemba specerijen als kaneel en cardamom verbouwd, maar ook rijst, bananen, mango’s, kokos, cassave en rode bonen. Er staan naar schatting drie miljoen kruidnagelbomen, en dat ruikt u.

Tegenwoordig vindt u op Pemba een unieke, Afro-Arabische cultuur, wat een bijzondere sfeer geeft aan uw verblijf. Het eiland heeft ook iets magisch, en dat is misschien toe te schrijven aan zijn rijke voodoo-traditie. Eeuwenlang was dit het centrum van tradities van medicijnen en magie. Toen de Britse schrijver Evelyn Waugh het eiland aan het begin van de 20ste eeuw bezocht, schreef hij over de juju tradities van geneeskunde en magie. Zelfs vanuit Haïti kwamen volgens hem medicijnmannen de geheimen van de voodoo doorgronden.

Wat klanten zeggen (t108)

Wat duiken betreft biedt Pemba duiklocaties van wereldformaat. In tegenstelling tot Zanzibar met haar ondiepe koraalriffen biedt Pemba steile wanden, sterke stromingen en de grotere vissen, zoals mantaroggen en rifhaaien. Op de zuidelijkste punt van Pemba kunt u bovendien wrakduiken. U vindt hier één van de beste duiklocaties in Afrika.

Afgezien van de schitterende duiklocaties in het Pemba kanaal aan de westkust, kunt u uitstekend duiken bij het minder bekende Fundu Reef, Kokota Reef, Manta Point, Misali Island en Njao Gap. In het kristalheldere water zijn prachtige vis- en koraalsoorten te zien. In het Pemba Kanaal kan bovendien prima worden gevist op verschillende marlijnsoorten, op zwaardvis en op tonijn.

Maar ook op het land heeft Pemba veel te bieden, zoals de ruïnes van een vijftiende-eeuws paleis en een elfde-eeuwse Swahili nederzetting. Uiteraard zijn er ook excursies mogelijk naar diverse specerijenplantages.

Het rustige afgelegen Pemba is een huwelijksreis bestemming bij uitstek, met z’n onbewoonde eilandjes aan de ongerepte kust, kokospalmen op de stranden en geweldige duikmogelijkheden.

Landschap
Pemba Island heeft, in tegenstelling tot Zanzibar, een ondergrond van rots. Hierdoor is Pemba veel dichter bebost en heuvelachtiger met toppen tot honderd meter hoogte. Een groot deel van de kust wordt omringd door mangrovemoerassen en daar omheen liggen weer prachtige koraalriffen. Pemba kent maar weinig zandstranden. Langs de kust van Pemba liggen ontelbare kleine en onbewoonde eilandjes. Bijzonder zijn de vele vennetjes waar veel waterplanten groeien.

Klimaat
Pemba Island heeft een tropisch klimaat, waarbij de hitte getemperd wordt door een bijna voortdurende zeebries. De jaarlijkse maximumtemperatuur is 34°C; de jaarlijkse minimumtemperatuur is 17°C. Op Pemba is het over het algemeen iets koeler en er valt wat meer regen dan op Zanzibar. De meeste regen valt tussen december en mei; in totaal valt er jaarlijks gemiddeld 1800 mm. In het westen vallen het hele jaar door korte felle buien.

Economie en Toerisme
De bevolking van Pemba leeft vrijwel geheel van de opbrengsten uit landbouw en visserij. Er wordt onder andere cassave, rijst, uien en tomaten verbouwd. Daarnaast zijn er op het eiland rubberplantages en bananenplantages. Maar de belangrijkste bron van inkomen is de export van kruidnagelen. Pemba is de grootste exporteur ter wereld, tachtig procent van de kruidnagels van Tanzania wordt op Pemba verbouwd.

De belangrijkste haven van Pemba is Mkoani. De meeste veerboten vanuit Zanzibar komen hier aan. Mensen die van het vasteland van Tanzania de boot hebben genomen, komen aan in de haven van Wete, 30 km ten noorden van de hoofdstad Chake Chake.

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we op Pemba Island aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Tanzania (t90)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Tanzania is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Best of Tanzania

Vanaf 2.233 Euro p.p. – exclusief vluchten

Best of Tanzania

8-daagse safari naar de nationale parken in het noorden van Tanzania van/naar Arusha
Tijdens deze reis ontdekt u de dierenwereld en de prachtige landschappen van het noorden van Tanzania. Naast de Serengeti en de Ngorongoro krater bezoekt u ook het Lake Manyara en het Tarangire National Park
meer informatie

Familiereis Tanzania

Vanaf 7.051 Euro p.p. – exclusief vluchten

Familiereis Tanzania

6 dagen met het hele gezin op safari in Tanzania
Tijdens deze bijzondere reis maakt u samen met uw gezin kennis met de natuur en cultuur van Tanzania. Ontmoet de dieren in de Serengeti en de Ngorongoro krater en leer op speelse wijze meer over de cultuur van de Masai, de Hadzabe en de Datoga stammen
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan