Zanzibar

Zanzibar is het groene specerijeneiland aan de oostkust van Afrika. Over de palmplantages, witte stranden en door smalle steegjes waait een aangename zeewind. Het eiland ademt nog altijd een indrukwekkend verleden uit door z’n architectuur. Dwaal over de markt en langs oude kerken in Stone Town. Ga ook zeker even kijken bij Beit el-Ajaib, oftewel het ’House of Wonders’. Vele bekende ontdekkingsreizigers, waaronder Livingstone, zijn u al voor geweest tijdens hun tocht naar de binnenlanden van Afrika.

Met z’n prachtige koraalformaties en kleurrijke vissen is Zanzibar onder water ook een ontdekkingsreis waard. Probeer ook zeker om het zeldzame ’zanzibar franje-aapje’ te spotten. Zanzibar is bekend om z’n handel in kaneel, peper en nootmuskaat. Voor "die-hard"-fans van de band Queen heeft dit eiland misschien een nog belangrijkere betekenis; zanger Freddy Mercury is in Zanzibar geboren. Dus, ga gerust een pilsje drinken in Zanzibar’s Mercury Bar!

Het groene en tropische eiland Zanzibar is 86 km lang en 39 km breed. Hoewel het klimaat warm en vochtig is, waait er over het algemeen een aangename zeewind. Het eiland kenmerkt zich door zijn witte stranden, helder blauwe zee, zijn vele specerijen als kruidnagel, kaneel, peper en cacao, de plantages met kokospalmen en niet te vergeten de smalle steegjes, de markt en de oude kerken van Stone Town. Liefhebbers van duiken en snorkelen kunnen genieten van vele gekleurde vissen en apart gevormde koralen.

Zanzibar heeft een aantal historische gebouwen en ruïnes die zijn overgebleven uit het turbulente verleden van dit eiland. Zanzibar is dan ook mede rijk geworden door de slaven- en ivoorhandel. De overblijfselen van deze tijd treft men nu nog aan in de stad Zanzibar.

De Zanzibar-archipel (Arabisch: Zinj el-Barr = land van de zwarten) is tegenwoordig een provincie van Tanzania en bestaat uit drie belangrijke eilanden; Unguja (het hoofdeiland van Zanzibar), Pemba Island, Mafia Island, en een groot aantal kleinere eilanden. Unguja ligt zo’n 35 km voor de kust van het Tanzaniaanse vasteland, Pemba Island ligt ca. 40 km ten noordoosten van Unguja. Zanzibar wordt van het vasteland gescheiden door het Zanzibar Kanaal.

Landschap

Zanzibar is over het algemeen vrij vlak, met in het westen en het midden van het eiland wat meer heuvels; het hoogste punt ligt op 120 meter.

Klimaat

Zanzibar heeft een tropisch klimaat met het hele jaar door warm en zonnig weer. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt tussen 24 en 28°C.

Op Zanzibar valt jaarlijks gemiddeld ca. 1500 mm regen. In het westen vallen het hele jaar door korte felle buien en april en mei zijn de belangrijkste regenmaanden.

Planten

Zanzibar is volop begroeid met kruiden, waaronder grote kruidnagelbomen, henna en citroengras. Een groot deel van het eiland is bedekt met kruidnagelplantages en verder is het eiland met hoge palmbomen begroeid. De hoeveelheid bos is maar een fractie van wat er vroeger aan oerwoud te vinden was.

Dieren

Er leven geen grote wilde zoogdieren op Zanzibar zoals op het Tanzaniaanse vasteland. De bosachtige gebieden op Zanzibar worden bewoond door apen en kleine antilopen. Civetkatten en mangoesten worden over het hele eiland gevonden. Het aantal soorten vogels is zeer gevarieerd, er zijn ca. 100 verschillende soorten gesignaleerd. Het zeeleven in de koraalriffen is rijk te noemen.

Vissen en andere zeedieren

Zanzibar is omgeven door koraalriffen, waar meer dan 700 soorten koraalvissen leven, waaronder de vlindervis, papegaaivis, chirurgijnvis, rifbaars, keizervis, kogelvis, klipvis, trekkervis, grote tandbaars, knorvis, gele snapper, cobia, fusilier, lipvis. Op open zee - wat verder uit de kust - komen bovendien sardines, Indische makreel, gele tonijn, koningsvis, zeilvis en voor zwarte marlijn voor. Een jaarlijks hoogtepunt zijn de walvishaaien, die rond maart tijdens hun trek het ongeveer 5 km uit de kust liggende Mnemba Atoll aandoen. Verder leven rond Zanzibar tal van zeezoogdieren, zoals de tuimelaar, witte Chinese dolfijn en ook bultrugwalvissen worden heel af en toe gesignaleerd in het Zanzibar-kanaal. De zeldzame Chumbe-kokoskrab is de grootste nog levende landkrab ter wereld. Hij klimt in palmbomen en kan met zijn klauwen een kokosnoot kraken.