Zululand2017-07-19T19:24:08+01:00

Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal en strekt zich uit van Tugela River tot de grens van Mozambique en van Vryheid in het westen tot het spectaculaire Hluhluwe-Imfolozi Park in het oosten. Het grootste deel wordt ook wel Maputaland genoemd. De Zulu’s vormen samen de grootste bevolkingsgroep van Zuid-Afrika en nergens anders in het land komt een traditionele cultuur zo sterk naar voren als in deze streek. De Zulu’s leven hier nog zoveel mogelijk naar hun traditionele gewoonten en gebruiken. Misschien ken je de tv-serie ‘Shaka Zulu’ uit 1984 die hier is opgenomen. In het commerciële Shakaland kun je de televisieset nog zien en zie je demonstraties van traditionele Zulu-gebruiken. Het gebied van de amaZulu’s (‘zulu’ betekent hemel) is schitterend en erg divers. In het oosten liggen gouden stranden aan de Indische Oceaan. Trek je het binnenland in, kom je langs golvende velden, kronkelende valleien, bossen, reservaten en bergpieken die door de wolken worden omgeven. Er leven verschillende soorten wildlife. Zo tref je hier de Big Five, krokodillen, nijlpaarden, olifanten, antilopen en vele soorten vogels.

Het echte Zulu-gevoel
Een bezoek aan dit gebied laat je kennis maken met de Zulu-cultuur. Helaas zijn de dorpen door het vele toerisme nogal vercommercialiseerd en is het echte Zulu-gevoel moeilijk te bespeuren. Maar maak je een rondrit door het gebied zul je wel in contact komen met de authentieke Zulu-cultuur. Zo zie je overal typische lemen hutjes waar Zulu’s leven van wat het land hen te bieden heeft. Ze hebben vaak te maken met waterschaarste en zijn wat hun oogsten betreft afhankelijk van de grillen van het weer. Mede hierdoor eren veel Zulu’s hun goden en houden zij zich vast aan diverse, uitgebreide ceremonies.

Een van deze tradities is ‘healing’. Vroeger was hiervoor een strikte scheiding tussen man en vrouw. De man, de inyanga (kruidendokter), was degene die zich concentreerde op het vinden van natuurlijke geneesmiddelen. De vrouw, de isangoma (waarzegster), heeft paranormale gaven en legde contact met de voorvaderen. Tegenwoordig is er meestal geen sprake meer van een heel strikte scheiding en heeft de Westerse geneeskundige traditie ook hier voet aan de grond gekregen. Maar nog steeds zijn de traditionele geneeswijzen in kleinere plaatsen en nederzettingen aanwezig.

[put_wpgm id=50]

Wat klanten zeggen (t106)

Eshowe en Ulundi
Bekende Zulu-plaatsen zijn Eshowe en Ulundi. Eshowe is het oudste Zulu-stadje en telt ongeveer 15.000 inwoners. De naam komt van het fluitende briesje dat door de inheemse bomen fluistert. Het was een populair vakantie-oord van Zulu-koningen en een goed uitgangspunt om Zululand te verkennen. Ulundi dateert uit 1873 en telt nog een aantal oude huisjes, maar is sterk aan het moderniseren. Hier vond in 1879 de laatste slag van de Anglo-Zulu oorlog plaats waarbij 10 tot 15 meer Zulu-slachtoffers vielen dan bij de Britten. In Zululand zijn verschillende plekken die je doen herinneren aan deze oorlog. Babanango is een goede plek om de zogenaamde Battlefields Route te starten.

Simunye
Een leuk en wat minder commercieel Zulu-dorp is Simunye. Het dorp ligt bijna volledig geïsoleerd in de prachtige Mfule riviervallei. Je kunt het alleen bereiken via een onverhard pad. Het dorp wordt bewoond door de Biyela-clan en bestaat uit hutten en rondavels, gemaakt van natuurlijke materialen. Je maakt er als bezoeker kennis met de Zulu-cultuur en met de chief van de stam. Omdat hij geen Engels spreekt wordt er gecommuniceerd met kralen en via dorpsgenoten. Er wordt gekookt, gedanst en gezongen. Werkelijk een unieke ervaring!

Biertje meedrinken
De beste manier om een Zulu-dorp te bezoeken, is door dit lopend te verkennen. Ga naar het dorpsplein waar
iedereen samenkomt om de laatste roddels door te nemen. De Zulu’s zijn erg gastvrij en vinden het leuk om je uit te nodigen in hun huisje. Drink een biertje met ze mee want voor 10 cent kun je al een liter krijgen. Wanneer Zulu’s je met bier verwelkomen, weet je dat ze blij zijn met je komst. Overigens wordt er vaak bier tijdens ceremonies gebruikt. In Zululand zijn een aantal leuke festivals die de rijke Zulu-cultuur vieren. Op de laatste dag van september kun je in KwaDukuza naar het King Shaka Day Festival waar je samen met de huidige Zulu-koning een hommage brengt aan de Zulu-held, King Shaka. In oktober vindt het Shembe Festival plaats en komen ruim 30.000 Zulu’s in Judea (15 km ten oosten van Eshowe) samen om het Holy Nazareth Baptist-geloof te vieren, een vermenging van het traditionele Zulu-geloof met het christendom.

Natuur
Zululand kent verschillende natuurlijke attracties. In het kustgebied bevinden zich enkele natuurreservaten als
het Nyala Game Reserve, het Greater St Lucia Wetland Park en het Hluhluw-Umfolozi Game Reserve. Het Pongola Game Reserve is het oudste game reserve van de hele wereld en stamt uit 1894. Hier leven vele soorten wildlife waaronder olifanten, wildebeesten, giraffen en neushoorns. Er zijn in Zululand diverse geweldige wandelingen te maken, vooral wanneer je van een stevige hike houdt. In het Hluhluw-Umfolozi Game Reserve zijn er een aantal mooie wilderness trails uitgezet. Let wel op: er komt malaria in Zululand voor. Neem hiervoor anti-malariamedicatie in. Zululand ligt in het oosten van KwaZulu-Natal en te bereiken via de N2 en de R618. Er komen ook verschillende lokale bussen en minibus taxi’s.

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we in Zululand aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Zuid-Afrika (t98)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Zuid-Afrika is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Het mooiste van Zuid-Afrika

Vanaf 1.735 Euro p.p. – exclusief vluchten

Het mooiste van Zuid-Afrika

21-daagse autorondreis, verblijf in sfeervolle accommodaties
Fantastische autorondreis om Zuid-Afrika in een rustig tempo te verkennen. U komt tijdens deze reis langs alle onmisbare hoogtepunten. Ga op safari in het prachtige Hluhluwe/Umfolozi N.P. of bezoek Hermanus, waar u in de periode juli tot november walvissen kunt aanschouwen.
meer informatie

Klassiek Zuid-Afrika

Vanaf 2.318 Euro p.p. – exclusief vluchten

Klassiek Zuid-Afrika

19 daagse rondreis vanaf Johannesburg
Ontdek de mooiste gebieden van Zuid-Afrika tijdens een autorondreis van Johannesburg naar Kaapstad.
meer informatie

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

Vanaf 2.199 Euro p.p. – exclusief vluchten

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

19 dagen natuur en safari´s van/naar Johannesburg
Tijdens deze rondreis per huurauto bezoekt u de beschermde wildreservaten van Zuid-Afrika van/naar Johannesburg. Op deze manier kunt u optimaal kennismaken met de Zuid-Afrikaanse flora en fauna. Tijdens de reis zijn ook een aantal begeleide safari´s inbegrepen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan