Lake Tanganyika

Lake Tanganyika2017-07-19T08:49:53+01:00

Het Lake Tanganyika is het op één na oudste (en op één na diepste) meer ter wereld, gelegen in het hart van Afrika. Het meer vormt de grens tussen Tanzania, Burundi, Congo (voorheen Zaire) en Zambia en strekt zich uit over 673 km in noord-zuid-richting en is gemiddeld 50 km breed. Het meer ligt op een hoogte van 772 meter boven zeeniveau.

Het meer werd voor het eerst ontdekt door Europeanen in 1858, toen de ontdekkingsreizigers Richard Burton en John Speke op zoek waren naar de bron van de rivier de Nijl. Speke zette daarna de zoektocht voort en vond de daadwerkelijke bron, het Victoriameer. Het meer is een belangrijke bron van voedsel voor de lokale bevolking van de omringende landen. Er leven naar schatting 1000 vooral inheemse vissoorten in het gigantische meer.

Halverwege de oostelijke oever ligt Kigoma, de grootste stad langs Lake Tanganyika. Er liggen 2 nationale parken aan het meer: het Mahale Mountains National Park en het Gombe Stream National Park. Dit zijn de enige twee plaatsen in Tanzania waar het mogelijk is om chimpansees in het wild te zien.

Het meer is gelegen binnen de Westelijke Slenk van de ‘Great Rift Valley‘ en is door de bergachtige wanden van de vallei ingesloten. Het is het grootste slenkmeer in Afrika en het op een na grootste meer van het Afrikaanse continent. Het is het diepste meer in Afrika en bevat – op het Baikalmeer (in Siberië) na – de grootste hoeveelheid van zoet (alkalisch) water.

Het meer heeft een oppervlakte van 32.900 km², een oever met een lengte van 1.828 km, een gemiddelde diepte van 570 m en een maximumdiepte van 1.470 m (in het noordelijke bassin) en het bevat ongeveer 18.900 km³ water. De enorme diepte en de tropische plaats van het meer verhinderen “omzetting” van watermassa, wat betekent dat veel van de lagere diepten van het meer zogenaamd “fossiel water” is, en anoxisch is (dit wil zeggen, het bevat geen zuurstof).

De Mahale Mountains torenen twee kilometer hoog boven Lake Tanganyika uit, en lijken te waken over de smalle witte strandjes eromheen. De strandjes langs het Tanganyika meer, waar u kunt zwemmen en waarvan u het water ongezuiverd kunt drinken, zijn een ideale plek om te ontspannen na een vaak indrukwekkende en vermoeiende safari.

De watersportmogelijkheden zijn zeer divers, van zeilen, waterskien en surfen tot snorkelen en zelfs duiken. Tevens bestaat er de mogelijkheid om verschillende boottochten te maken Wanneer de zon ondergaat, beginnen de lichtjes van de honderden kleine vissersbootjes te schijnen en wat doet denken aan de vele stadlichten in een grote stad.

Lupita Island
In het zuiden van Lake Tanganyika ligt een groepje eilanden, waaronder Lupita Island. Hier kun u comfortabel ontspannen in een aangenaam resort, een oase in Donker Afrika. Het landschap is fascinerend, met heuvels, dichte bossen, open grasvlakten en rotsen, omzoomd met een prachtig strand.

Wat klanten zeggen (t108)

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we bij Lake Tanganyika aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Tanzania (t90)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Tanzania is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Best of Tanzania

Vanaf 2.233 Euro p.p. – exclusief vluchten

Best of Tanzania

8-daagse safari naar de nationale parken in het noorden van Tanzania van/naar Arusha
Tijdens deze reis ontdekt u de dierenwereld en de prachtige landschappen van het noorden van Tanzania. Naast de Serengeti en de Ngorongoro krater bezoekt u ook het Lake Manyara en het Tarangire National Park
meer informatie

Familiereis Tanzania

Vanaf 7.051 Euro p.p. – exclusief vluchten

Familiereis Tanzania

6 dagen met het hele gezin op safari in Tanzania
Tijdens deze bijzondere reis maakt u samen met uw gezin kennis met de natuur en cultuur van Tanzania. Ontmoet de dieren in de Serengeti en de Ngorongoro krater en leer op speelse wijze meer over de cultuur van de Masai, de Hadzabe en de Datoga stammen
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan