Johannesburg

Johannesburg2017-07-19T16:51:14+01:00

Johannesburg is een stad met vele gezichten waar je getuige bent van veel hoogte- en dieptepunten van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Deze kolossale metropool heeft dure kantoren, chique restaurants, winkels, universiteiten en ‘glamorous’ uitgaansgelegenheden gelegen in het blanke zakencentrum en in de rijke wijken als Sandton en Melville . Maar in en rond Johannesburg bevinden zich ook de meest armoedige sloppenwijken van het land, met hoge misdaadcijfers waar u als toerist nooit zonder begeleiding heen kunt. De stad is letterlijk en figuurlijk op goud gebouwd. In 1886 vond de Australiër George Harrison het zeer geliefde blinkende metaal en veroorzaakte de langste goudkoorts aller tijden. Goudzoekers vanuit de hele wereld stroomden naar ‘Jo’Burg’ en zo groeide de stad binnen drie jaar uit tot de grootste stad van het land.

Egoli
De stad kreeg de bijnaam ‘Egoli’: de stad van het goud. Toch heeft de stad geen gouden geschiedenis door de
enorme strijd tussen blank en zwart. Vandaag de dag gonst het in de stad van de ondernemingslust onder de bijna 5 miljoen inwoners. Hoewel de misdaadcijfers er niet om liegen, lijkt de strijd tegen de criminaliteit zijn
vruchten af te werpen. De sloppenwijken beginnen zich beter te organiseren en zwarten krijgen meer kansen.
Zo lijkt de beroemde wijk Soweto – met zo’n 3,5 miljoen inwoners – enigszins uit de misère te krabbelen. Hier
leven hier nog vele zwarten in een armzalige toestand. Toch is er een nieuw saamhorigheidsgevoel tussen de
‘Joey’s’ te bespeuren. Op cultureel vlak heeft de stad meer te bieden dan andere steden. Theater, jazz en andere kunstvormen worden steeds populairder en er zijn vele leuke markten.

Nog steeds zult u als toerist absoluut aan alle veiligheidsvoorschriften moeten voldoen door bijvoorbeeld ’s
avonds nooit in uw eentje de straat op te gaan. Maar wie zich houdt aan de spelregel ‘wie voorzichtig is zal
waarschijnlijk niets overkomen’, zal zeker een boeiende tijd in Johannesburg hebben. Johannesburg heeft namelijk een aantal interessante attracties.

Wat klanten zeggen (t106)

Apartheid Museum
Het Apartheid Museum is misschien wel het meest interessante en aangrijpende museum van heel Zuid-Afrika. Hier krijgt u een multimediale tour door de verschrikkelijke geschiedenis van de apartheid. Voordat u het museum binnenkomt, wordt u al geconfronteerd met rassenscheiding. Op je ticket staat ‘white’ of ‘non-white’ en vervolgens heeft iedere groep een eigen ingang. In het museum ziet u een indrukwekkende expositie van een team van historici, filmmakers, designers, architecten en curators die geen doekjes windt om de keiharde gevolgen van dit regime. Zo hangen er 121 stroppen aan het plafond die de geëxecuteerde politieke gevangenen representeren. Dit museum moet u echt hebben bezocht. Hoe vreselijk de beelden ook zijn, ze vormen een zeer belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis die u het heden en de toekomst beter doen begrijpen. Het Apartheid Museum ligt 8 km te zuiden van het centrum van Johannesburg aan de M1 snelweg.

MuseuMAfrica
Het MuseuMAfrica bevindt zich in de prachtige, voormalige markthallen uit 1913. Hier vindt u een grote collectie van schilderijen, foto’s en andere objecten die de geschiedenis van Zuid-Afrika tonen vanaf 1935. U komt meer te weten over het stadse leven van Johannesburg, hoe de cultuur zich hier heeft ontwikkeld en welke plek deze in Zuid-Afrika heeft. Een opvallende expositie is die van de Treason Trials (1961 – 1965) toen veel politiek strijders zoals Nelson Mandela gevangen werden genomen. U vindt in het museum ook tentoonstellingen over Sophiatown, Gandhi’s tijd in Johannesburg en over het stenen tijdperk. Het MuseuMAfricA ligt in het culturele centrum van Johannesburg aan de Bree Street 121.

Newton Cultural Precinct
Newton Cultural Precinct was in het begin van de 20e eeuw het centrum van een bloeiende steenindustrie en ligt tussen Oriental Plaza, Diagonal Street en Chinatown. Tegenwoordig is het een ambitieus stedelijk terugwinningsproject en worden pakhuizen en andere gebouwen gerenoveerd. Sinds de Nelson Mandela Bridge in 2003 is geopend stroomt er nieuw leven in deze wijk en is er veel te doen. Er zijn theaters, galeries, musea, restaurants, lunchrooms, markten en vele winkels. Een goed punt om te starten is het Mary Fitzgerald Square. Hier vinden vaak leuke events plaats en het is een prima plek om Johannesburg aan u voorbij te laten trekken. Vlakbij staat het Market Theatre waar u verschillende theatershows kunt zien. De bars en restaurants zijn hier ook te vinden. In Newton Cultural Precinct liggen verschillende musea. Zo is er het MuseuMAfrica waar je onder andere de Zuid-Afrikaanse geschiedenis vanaf 1935 kunt zien, de Soweto Art Gallery als één van de weinige plekken met de hedendaagse kunst van zwarte artiesten en het Worker’s Museum over de levensomstandigheden van immigranten.

In Newton staat een van de meest indrukwekkende gebouwen van Johannesburg: de Turbine Hall. Dit gigantische, voormalige elektriciteitsgebouw is helemaal opgeknapt en tegenwoordig treden er musici en andere artiesten op. Bent u wat dorstig, dan bevindt zich op de President Street de SAB World of Beer. Hier kunt u verschillende soorten bier proeven en een tour langs alle brouwerijen volgen. Hier staat ook een nagebouwde ‘shebeen’ uit 1965. Dit is een typische bar uit Soweto waar men illegaal bier kon krijgen.

Rosebank Rooftop Market
De vlooienmarkt is een van de leukste plekken om een souvenir mee te nemen en kennis te maken met de lokale bevolking. In Johannesburg zijn er veel. De Rosebank Rooftop Market is een van de prettigste én is een van de beste markten van heel Zuid-Afrika. Deze markt bevindt zich in de wijk Rosebank, ten noorden van het centrum en vindt elke zondag van 9 tot 5 plaats. Hier staan meer dan 600 kraampjes met kleding, keramiek, arts & crafts, antiek en sieraden. De Rosebank Rooftop Market zit in de wijk Rosebank ten noorden van het centrum van Johannesburg aan de Bath Avenue.

Johannesburg Art Gallery
De Johannesburg Art Gallery is een van de grootste kunstgaleries van Afrika en heeft een goede reputatie hoog te houden op het gebied van Zuid-Afrikaanse en Europese kunst. Hier hangen werken van 17e-eeuwse Nederlandse schilders, maar ook van Picasso, Degas en Monet. U ziet er vooral landschappen en figuratieve kunst en uitdagende hedendaagse kunst van zwarte artiesten als Sekoto, Preller en Kumalo. Er is ook een beeldentuin. Dankzij een fonds is het voor de Johannesburg Art Gallery mogelijk om nieuwe werken aan te kopen. Het museum bevindt zich in het Joubert Park – in het centrum van Johannesburg – dat helaas de laatste jaren een toevluchtsoord voor zwervers en oplichters is geworden, dus wees op uw hoede.

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we in Johannesburg aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Zuid-Afrika (t98)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Zuid-Afrika is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Het mooiste van Zuid-Afrika

Vanaf 1.735 Euro p.p. – exclusief vluchten

Het mooiste van Zuid-Afrika

21-daagse autorondreis, verblijf in sfeervolle accommodaties
Fantastische autorondreis om Zuid-Afrika in een rustig tempo te verkennen. U komt tijdens deze reis langs alle onmisbare hoogtepunten. Ga op safari in het prachtige Hluhluwe/Umfolozi N.P. of bezoek Hermanus, waar u in de periode juli tot november walvissen kunt aanschouwen.
meer informatie

Klassiek Zuid-Afrika

Vanaf 2.318 Euro p.p. – exclusief vluchten

Klassiek Zuid-Afrika

19 daagse rondreis vanaf Johannesburg
Ontdek de mooiste gebieden van Zuid-Afrika tijdens een autorondreis van Johannesburg naar Kaapstad.
meer informatie

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

Vanaf 2.199 Euro p.p. – exclusief vluchten

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

19 dagen natuur en safari´s van/naar Johannesburg
Tijdens deze rondreis per huurauto bezoekt u de beschermde wildreservaten van Zuid-Afrika van/naar Johannesburg. Op deze manier kunt u optimaal kennismaken met de Zuid-Afrikaanse flora en fauna. Tijdens de reis zijn ook een aantal begeleide safari´s inbegrepen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan