Lesotho

Midden in Zuid-Afrika ligt een prachtig land ter grote van België met een ruig, bergachtig gebied dat je kunt doorcrossen in een 4x4 of op de rug van een Basotho pony. De onafhankelijke staat Lesotho ligt in het zuid-oosten van het land, ineengeklemd tussen de provincies Free State in het westen, KwaZulu-Natal in het oosten en Eastern Cape in het zuiden.Deze ’Kingdom of the sky’ ligt meer dan duizend meters boven de zeespiegel en heeft een aantal van de meest avontuurlijke hikes van het hele continent.

In dit droge gebied wonen de Basotho’s, een volk dat nog heel simpel leeft volgens oude tradities. De Sotho zijn uiterst vrolijk, gastvrij en behulpzaam. De politieke situatie is ook vrij stabiel vergeleken met ander Afrikaanse landen.

Klimaat

Neem de truien maar mee want Lesotho kan erg koud zijn! In de periode april tot oktober is hier het winterseizoen. In de laaglanden kan hier de temperatuur zakken tot – 7 graden en in de bergen zelfs tot -18 graden, hier kan het in de periode mei tot september ook flink sneeuwen.

De zomers zijn vrij aangenaam met een 32 graden. Lesotho is het hele jaar te bezoeken, maar de meeste regen valt in de maanden oktober tot april en de warmste maanden januari en februari.

Geschiedenis

Dé belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Lesotho is koning Moshoeshoe, volgens de Afrikaanse geschiedenisboeken een van de beste leiders ooit. vluchtte deze diplomaat met een groep Sotho’s de bergen in.

In 1820 stichtten zij op de berg Thaba Bosiu een eigen koninkrijk met Moshoeshoe als leider. Dit Basotholand groeide in twintig jaar tijd van 2.000 tot 40.000 inwoners. Moshoeshoe wist het contact met de Engelsen goed te onderhouden ook al deden de Engelsen meerdere pogingen om het gebied over te nemen.

De koning kon niet verhinderen dat hij steeds meer van zijn rijk kwijt raakte. Door de aanhoudende druk van de Boeren besloot Moshoeshoe in 1868 Basotholand af te staan aan de Britten om het te redden van ondergang.

De koning stierf twee jaar later en het duurde nog tot 1966 tot Lesotho zichzelf een onafhankelijke staat mocht noemen. Tot die tijd functioneerde Lesotho als een redelijk administratief onafhankelijke staat, weliswaar onder Britse bescherming. Moshoeshoe ging de geschiedenis als de koning die verschillende volkeren tot één vredig volk wist te verenigen: ’de Basotho’. Lesotho heeft nog steeds een koning, Letsie III. De huidige koning Letsie III is een ver achterkleinkind van Moshoeshoe. Zijn taken zijn voornamelijk ceremonieel.

Stad

Maseru is de hoofdstad van Lesotho en ligt uiterst west aan de grens met Free State.

Hoed & omslagdoek

Er is maar één gepast souvenir om mee te nemen uit Lesotho en dat is een Basotho-hoed! Deze kleurrijke hoedjes worden ook wel ’Mokorotlo’ genoemd. Ze zijn gemaakt van een soort rotan en herkenbaar aan hun vreemde vorm, namelijk de grillige punt van de Qiloane berg.

Je kunt ze werkelijk overal krijgen; in Maseru, maar ook de omliggende boerendorpen. Zodra je interesse toont, zullen meerdere verkopers op je afstormen. Doordat ze alsmaar tegen elkaar blijven opbieden, heb je ook al vlug een heel goedkoop souvenir. De hoed is ook het nationaal symbool van Lesotho. Je vindt ze terug op de vlag en nummerplaten van auto’s.

Naast de Basotho hoed dragen de Sotho ook een kleurrijke omslagdoek die hun beschermt tegen de hitte maar ook de flinke kou ’s nachts. Een grote omslagdoek met ingewikkelde patronen is ook wel een symbool van rijkdom. Naast deze opvallende kleding hebben de Sotho vrijwel altijd een stok bij voor de lange wandelingen. Ze zijn uitermate aardig, maar spreken niet altijd even goed Engels. De jeugd spreekt de taal wel steeds beter.

Natuur & Aktiviteiten

De natuur van Lesotho is vanaf meerdere plaatsen te bewonderen, maar het is wel heel speciaal om ter paard de berg te beklimmen om te genieten van het uitzicht. Lesotho kent ook een dam, die over de Malibamatso rivier loopt. De Katse Dam was een belangrijk onderdeel van het Lesotho Highlands Water Project.

Basotho Pony

Bijna net zo bekend als de hoedjes zijn de Nooitgedachter en de Basotho pony. Dit aparte soort siert de Lesotho hoogvlakten al meer drie eeuwen! Lesotho heeft enorm koude winters en verschroeiende hitte in de zomermaanden. Dat gecombineerd met een vrij droog landschap waar weinig eetbaars groeit, maakt dat er maar weinig paarden hier kunnen overleven. De Nooitgedachter is speciaal gekweekt voor deze harde levensomstandigheden en een nazaat van de Basotho pony.

De Basotho pony is al ergens in de 18e eeuw ontstaan door natuurlijke selectie. Haar voorouder de Cape Horse was namelijk te fijngevoelig voor dit ruige landschap. Begin jaren vijftig was de ondertussen onmisbare pony ernstig met uitsterven bedreigd.

Toen de Sotho zich meer over hun pony gingen ontfermen ontstond er bij het kweken een heel nieuw soort dat nog sterker en intelligenter was, de Nooitgedachter. Op dit moment is de Nooitgedachter wereldwijd bekend en door de Zuid-Afrikaanse Stud Book Association erkend als het eerste echte paardensoort van het land.

Pony Trekking

De Basotho Pony is een favoriet vervoermiddel voor de Sothen, dus waarom zouden wij dat anders doen? Op meerdere plaatsen in het land zijn er pony-trek tours te boeken, maar een van de bekendste plaatsen om dit te doen is het Basotho Pony Trekking Centre. Dit centrum ligt aan de top van de God Help Me pass net aan de weg tussen Maseru en Thaba Tseka.

Hier kun je kiezen voor een dagtrip van twee uur of een spannende tour van een week. Je zult voor eigen eten en drinken moeten zorgen. Je hoeft gelukkig geen jarenlange paardrijervaring te hebben voor een trektocht met deze pony’s. Ze zijn klein, heel gemakkelijk en perfect gewend aan de rotsachtige wegen. Door hun zachtere hoeven zullen ze niet vlug uitglijden of een been breken. In de dorpen kun je overnachten, anders neem je een eigen tent mee.

Een eventueel alternatief is een ponytrektocht bij de Malealea lodge. Het kleine dorp Malealea ligt iets zuidelijker dan Maseru. Hier kun je een ponytocht boeken naar elke plaats die je maar wilt. Je gids is iemand uit het dorp die je dit prachtige land helemaal ’off the beaten track’ zal laten zien. Een unieke kans om ook eens een kijkje te nemen in een van de vele dorpen waar bijna nooit toeristen komen. Voor de bewoners van Malealea is dit een zeer gewilde bron van inkomsten, dus je helpt de mensen zelf ook nog eens. Je moet ook bij deze tochten zelf zorgen voor een tent, eten en drinken. Veel gevraagde routes zijn die naar de Ribaneng en Ketane watervallen.