Kimberley

Kimberly - de hoofdstad van Northern Cape - wordt ook wel de ‘Diamond Capital of the World’ genoemd. In 1869 werd hier bij toeval diamant gevonden. In nog geen twee jaar tijd groeide Kimberly uit tot een tentenstad met maar liefst 50.000 mijnwerkers. Cecil John Rhodes – een  machtige en meedogenloze financier - richtte in 1887 hier het mijnbouwbedrijf De Beers op, en kocht vrijwel alle concessies op.

Kimberley is tegenwoordig een moderne stad, gedomineerd door de Telkom toren en het hoofdkantoor van De Beers. De meeste bezienswaardigheden van de stad zijn verbonden met de diamant industrie. Kimberley is de enige stad van Zuid-Afrika met een rijdende tram, deze rijdt van City Hall naar het mijnmuseum. Het centrum is compact en alle bezienswaardigheden zijn makkelijk te voet bereikbaar. De stad is omgeven door mijnen, waar nog steeds wordt gegraven naar diamanten.

Kimberly heeft een aantal interessante musea, zoals de Duggan Cronin Gallery - met een unieke fotocollectie van inheemse stammen uit de jaren ’20 en ’30, de William Humphreys Art Gallery - met een prachtige collectie 16e en 17e eeuwse Britse en Nederlandse meesters en een collectie hedendaagse kunst van toonaangevende Zuid-Afrikaanse kunstenaars, en de Africana Library. In die laatste kom je meer te weten over de eerste contacten tussen de inheemse Tswana-stam en de Europese missionarissen.

Kimberly Mine Museum

In dit openluchtmuseum is het stadsbeeld van eind 18e eeuw nagebootst. Langs de klinkerstraatjes liggen historische huisjes. Er is een kleine kerk, café, een apotheek en winkeltjes die in authentieke stijl zijn ingericht.

Big Hole

Direct naast het stadscentrum ligt ‘The Big Hole’ – het grootste door de mens met houweel en schop gegraven gat ter Wereld. Het gat bereikte in

1889 een diepte van 150 meter. Tot 240 meter diepte werd het gat met de hand gegraven, daarna werd ook mechanisch middelen ingezet tot men een diepte bereikte van 800 meter en een doorsnede van 1.6 km. Tot aan 1914 was deze mijn in gebruik, 22,6 miljoen ton rots werd verwijderd met een opbrengst van 14,5 miljoen karaat, oftewel 2 badkuipen vol diamanten! De Big Hole is nu tot 150 meter onder het oppervlak gevuld met water, maar vormt nog steeds een indrukwekkend gezicht.

Galeshewe Township

Ten westen van Kimberly ligt de Galeshewe township. Het was in de jaren ’60 tot ’80 een broeihaard van onrust en verzet tegen het apartheidsregime. Eén van de oprichters van het ANC – de journalist Sol Plaatje – kwam hier vandaan. Ook de oprichter van het Pan African Congress – Robert Sobukwe – woonde in Galeshewe. Het Galeshewe township geeft een een goed beeld van de leefomstandigheden van het overgrote deel van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika.

De ‘townships’ zijn eigenlijk een gevolg van de Apartheidsbeleid, om geconcentreerde woongebieden te creëren voor zwarte mensen buiten de steden. Deze ‘townships’ zijn vaak (in inwonertal) groter dan de steden zelf - waar ze bij liggen. Ondertussen worden steeds meer publieke diensten aangelegd in de ‘townships’, zoals drinkwater, riool en elektra. Ook worden er steeds meer wegen, scholen, ziekenhuizen, kerken en winkels gebouwd. Toch zijn deze voorzieningen in de meeste ‘townships’ nog steeds onvoldoende voor het enorme aantal mensen dat er woont.

De meeste inwoners van de ‘townships’ zijn nog steeds erg arm, maar evenwel erg vrolijk en vriendelijk. De laatste jaren begint zich in de ‘townships’ ook een middenklasse te vormen. Ze wonen in mooiere huizen en gaan per auto naar hun werk in de stad. Hierdoor ontstaan wel steeds meer verkeersproblemen.

Battlefields van de Boerenoorlog

Kimberly neemt een belangrijke plek in, in de geschiedenis van de 2e Boerenoorlog (1899-1902). Kimberley lag aanvankelijk in een soort neutrale zone tussen de Engelse Kaap kolonie en de Boerenrepubliek. Na de ontdekking van diamanten claimde de Boeren – onder leiding van Paul Kruger - de stad. Een beleg van 124 dagen volgde met verscheidene bloedige veldslagen om de stad. Uiteindelijk behaalde het Engelse leger op 15 februari 1900 hier een overwinning. Het Honoured Dead Memorial herdenkt de soldaten die tijdens het beleg hier zijn gestorven.