Noorden

Noorden2017-07-12T11:39:36+01:00

Het noorden van Madagaskar biedt een grote verscheidenheid aan landschappen, van idyllische tropische eilanden tot regenwoud en hooggebergte. In het uiterste noorden ziet u eilanden met prachtige stranden en weelderige tropische en exotische vegetatie – zoals kokospalmen, ylang-ylang, orchideeën, peper, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en de wereldberoemde vanille. De eilanden vormen ook een belangrijke broedgebied voor de karetschildpadden. Honderden van hen komen aan land om hun eieren te leggen in het zachte en warme zand. De turquoise wateren en ongerepte koraalriffen rond de eilanden bieden uitzonderlijke snorkelmogelijkheden, duiklocaties en zwemplekken. Een ontmoeting met een reuzenmanta’s of walvishaai vormt één van de meest opwindende ervaringen die men ooit kan opdoen. U bent hier op zo’n afgelegen plek dat u vaak het strand of rif voor u alleen heeft. Kortom – de eilanden vormen een ideale locaties voor een ultieme, ontspannen vakantie of een romantische huwelijksreis.

Regenwouden van de Atsinanana
De regenwouden van de Atsinanana is een geheel van zes nationale parken – die sinds 2007 onder deze titel deel uitmaken van de Werelderfgoedlijst. De natuurparken liggen in het noordoosten van het Madagaskar en zijn zeer belangrijk voor het voortbestaan van de biodiversiteit van het eiland. Door de afscheiding van het eiland van de andere landmassa’s, zo’n 60 miljoen jaar geleden, zijn de fauna en flora van Madagaskar op geheel eigen wijze geëvolueerd. In de regenwouden leven een groot aantal bedreigde diersoorten, zoals tal van primaten en lemuren.

De Atsinanana-ecoregio wordt in het noorden begrensd door de Tsaratanàna- en Manongarivomassieven, in het zuiden door de kuststrook van Fort Dauphin, in het oosten door de oostkust van Madagaskar en in het westen door de oostgrens van het Centrale Hoogland. De meeste parken liggen op de ruwe steile hellingen en het bergachtige hinterland die het centrale plateau in het binnenland scheiden van de kustvlakten in het oosten. Het Parque National de Masoala wijkt hiervan af en ligt op een schiereiland aan de noordoostkust. De natuurparken vertegenwoordigen een uitzonderlijke biodiversiteit en een groot aantal endemische planten- en dierensoorten. U ziet er de unieke flora en fauna van de Malagassische regenwouden. In totaal gaat het om de volgende parken (van noord naar zuid):

  • Parque National de Marojejy,
  • Parque National de Masoala,
  • Parque National de Zahamena met het bijhorende natuurreservaat,
  • Parque National de Ranomafana,
  • Parque National de Andringitra,
  • Parque National de Andohahela.

Twee andere parken werden door Madagaskar voorgedragen als deel van het Werelderfgoed, maar werden uiteindelijk niet opgenomen. Het gaat om het Parque National de Mantadia en het Parque National de Midongy. Sinds 2010 staan de regenwouden op de Rode Lijst van bedreigde werelderfgoederen, vooral vanwege de illegale houtkap en de illegale jacht op bedreigde lemuren in de parken.

[put_wpgm id=101]

Wat klanten zeggen (t118)

Momenteel vertegenwoordigen deze natuurparken nog ongeveer 20 tot 25 % van al het regenwoud dat is bestaat op Madagaskar, maar dat is maar een fractie van de oorspronkelijke omvang. Afgezien van het regenwoud in het Parque National de Masoala liggen de meeste beschermde regenwouden op hogere hoogte. Doordat het Parque National de Masoala aan de kust ligt, is het de voornaamste vindplaats van het laagland-regenwoud, dat elders in Madagaskar nog maar weinig voorkomt.

De regenwouden in het erfgoed zijn restanten van grotere oppervlakten die door menselijk toedoen (ontbossing o. a.) steeds kleiner zijn geworden. Ondanks dat het oorspronkelijk regenwoud Madagaskar in omvang flink is gereduceerd, bestaat er toch nog een min of meer continu doorlopende strook regenwoud langs de oostelijke hellingen en het noordelijke hoogland, waardoor de verschillende parken met elkaar verbinden zijn gebleven. De ontbossing heeft er echter wel voor gezorgd dat meerdere dierensoorten zijn uitgestorven, waaronder minstens 17 soorten lemuren. De regenwouden zijn dus van groot belang voor het voortbestaan van de overlevende soorten en toekomstige evolutionaire processen. Voor deze laatste processen lijken vooral de parken Marojejy, Zahamena, Andringitra en Andohahela van groot belang te zijn.

De parken hebben een tropisch klimaat met drogere en nattere locaties naar gelang de ligging. Bijna alle resterende regenwouden liggen op de oostelijke hellingen en bij het noordelijke hoogland. Hier valt dan ook – in tegenstelling tot de droge gebieden van het binnenland en westen – de meeste regen. Vanaf de Indische Oceaan drukken de regenwolken tegen de oostelijke hellingen aan. De noordoostkust, met het Parque National de Masoala, ontvangt de meeste regenval (ca. 6000 mm per jaar) en heeft met enige regelmaat te maken met tropische cyclonen. Over het algemeen kan men stellen dat de hoeveelheid regen geleidelijk afneemt van noord naar zuid en van oost naar west. Het droogste deel van de ecoregio heeft een jaarlijkse regenval van ongeveer 1000 mm. De diversiteit van de flora en fauna in de eco-regio hangt nauw samen met de topografie en het klimaat.

Parque National de Masoala
Het enige beschermde laagland regenwoud van Madagaskar ligt in het Parque National de Masoala. Door ontbossing langs de kust zijn vrijwel alle laagland regenwouden (0 tot 600 à 800 m) op Madagaskar verdwenen. Daarentegen schat men dat de kustflora zo’n 10 % uitmaakt van de totale flora van Madagaskar. De kustflora zijn zeer rijk aan inheemse plantensoorten.

De volgende hotels liggen in dit gebied:

Reisaanbiedingen voor Madagaskar (t117)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Madagaskar is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, guesthouses en lodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Het Noorden van Madagaskar

Vanaf 1.196 Euro p.p. – exclusief vluchten

Het Noorden van Madagaskar

8-daagse rondreis van/naar Antananarivo
Het tropische noorden van Madagaskar bestaat voor een groot deel uit vanille- en suikerrietplantages. Ontdek tijdens deze tour de nationale parken van Montagne d’Ambre en Ankarana en het eiland Nosy Be.
meer informatie

Ontdek de Magie

Vanaf 2.914 Euro p.p. – exclusief vluchten

Ontdek de Magie

18-daagse rondreis om het eiland per boot, auto en trein te ontdekken
Rit naar het westen naar Miandrivazo, waar de drie-daagse boottocht over de Tsiribihina rivier begint. Avontuurlijke reis naar de Tsingy van Bemaraha en de beroemde Baobab Allee. Vlucht naar het droge zuiden om te genieten van een paar gezellige dagen op het strand. Vervolgens treinreis naar het binnenland aan de oostkust en een bezoek aan een nationale parken.
meer informatie

Veelzijdig Madagaskar

Vanaf 2.914 Euro p.p. – exclusief vluchten

Veelzijdig Madagaskar

15-daagse reis om het heuvelachtige hoogland, het regenwoud en de oceaan te ervaren
Tijdens deze rondreis met privéchauffeur (Frans- of Engelstalig) reist u door het zuiden en het oosten van het eiland en bezoekt u de nationale parken Ranomafana en Isalo. De reis wordt afgesloten met een strandverlenging op Ile St. Marie.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan