Stadscentrum2017-07-19T22:47:42+01:00

Het stadscentrum van Kaapstad ligt in een vallei, begrensd door Devil´s Peak in het oosten, de Tafelberg in het zuiden en Lion´s Head in het westen. Het compacte stadscentrum is goed te belopen. Kaapstad heeft een rechtlijnig stratenpatroon, in de noord-zuid richting vindt u de winkelstraten Long Street, Burg Street, Adderley Street en de St. George´s Mall, die geheel autovrij is. Het straatbeeld wordt bepaald door Kaaps-Hollandse architectuur, Victoriaanse stijl en moderne hoogbouw.

Als u een wandeltour door het stadscentrum maakt, bezoek dan in ieder geval de Old Town House (dat nu diens doet als kunstmuseum, waar veel schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters zijn te zien). Het met klinkers geplaveide plein voor de Old Town House is Greenmarket Square, waar dagelijks een kunstmarkt wordt gehouden. Andere gebouwen die u op uw wandeltocht niet mag missen zijn de Old Slave Lodge, de Groote Kerk en City Hall aan de Grand Parade.

Company’s Gardens
De Company’s Gardens (Kompanjiestuin) werden in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd om de VOC-schepen die op weg waren naar Indië van verse groenten en fruit te kunnen voorzien. In deze voormalige moestuinen ziet u vandaag de dag inheemse en exotische bomen en struiken, een vogelhuis, een oranjerie en een zonnewijzer uit 1787. In het park vindt u een openluchtrestaurant, kortom een uitgelezen plek om even in de schaduw uit te rusten.

Het park wordt aan beide zijden geflankeerd door historische gebouwen die vroeger het bestuurscentrum vormde van de kolonie. Nog steeds houdt de Zuid-Afrikaanse regering in de winter zitting in het Parlementgebouw langs het park. De meeste andere gebouwen zijn ondertussen musea geworden, waaronder de South African National Gallery. De Company’s Gardens liggen midden in het stadscentrum en heeft verscheidene ingangen.

Castle of Good Hope
De Castle of Good Hope (ook wel Hollandse Fort genoemd) is het oudste gebouw van Zuid-Afrika. Het imposante vijfpuntige fort is gebouwd tussen 1666 en 1679 en diende ter vervanging van het fort van leem en hout van Jan van Riebeeck. Het was de residentie van de eerste gouverneurs van het land. Tegenwoordig herbergt het fort een kunstmuseum (William Fehr collectie) en een militair museum, met een collectie van wapens, uniformen en andere militaire voorwerpen uit de Hollandse en Britse periode.

In het fort kunt u de garnizoensruimten bezoeken. Ook ziet u binnen in het fort de typisch Kaaps-Hollandse architectuur, zoals bij de mooie halsgevel van het poortgebouw. Dagelijks rond het middaguur vindt de wisseling van de wacht plaats. De Castle of Good Hope ligt bij de Grand Parade in het centrum van de stad.

Bo-Kaap museum
In de wijk Bo-Kaap (Boven Kaap), gebouwd tegen Signal Hill, vestigden zich in het begin van de 19e eeuw de Kaapse Maleiers. Dat waren vooral plantagewerkers uit Sri Lanka, Indonesië en India die oorspronkelijk naar Zuid-Afrika werden gebracht als slaven. De kleurrijke wijk is alleen al vanwege de pittoreske huisjes en het mooie uitzicht een bezoek waard. Het Bo-Kaap museum is gehuisvest in een uit 1760 stammend huis en geeft aandacht aan de levenswijze van deze bevolkingsgroep.

District Six Museum
Het District Six museum verteld het aangrijpende verhaal van de gewelddadige verdrijving in 1966 van een groot deel van de inwoners uit District Six. District Six was tot midden jaren zestig een levendige multiculturele wijk met 50.000 inwoners aan de oostkant van Kaapstad. De inwoners van gemixte oorsprong, waaronder zwart, blank, kleurling en Aziatisch leefden hier soms al vijf generaties vredig met elkaar. De blanke overheid had op basis van Apartheidswetten besloten dat District Six een ‘witte wijk’ moest worden en alle niet-blanken weg moesten. Buren, vrienden en zelfs hele families werden uit elkaar gerukt.

Het museum toont hartverscheurende foto’s en verhalen van deze verdrijving. Ook kunt u praten met enkele slachtoffers, die tegenwoordig in het museum werken. Het District Six Museum ligt aan de Buitenkant Straat 25A in het centrum van Kaapstad.

Veiligheid
Veiligheid is een ‘issue’ in Kaapstad, maar wees realistisch. Overdag kunt u in de stad veilig over straat – geen probleem. Maar ’s avonds kan het stadscentrum beter worden gemeden. De V&A Waterfront en de westelijke badplaatjes, zoals Seapoint, Clifton, Bantry Bay en Camps Bay, zijn daarentegen ook ’s avonds een veilig gebied. Als u een township wilt bezoeken, raden we u aan om alleen met ervaren en erkende gidsen township tours te maken (het lokale toeristenbureau zal u hierover adviseren).

Wat klanten zeggen (t106)

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we in het Stadscentrum van Kaapstad aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Zuid-Afrika (t98)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Zuid-Afrika is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Het mooiste van Zuid-Afrika

Vanaf 1.735 Euro p.p. – exclusief vluchten

Het mooiste van Zuid-Afrika

21-daagse autorondreis, verblijf in sfeervolle accommodaties
Fantastische autorondreis om Zuid-Afrika in een rustig tempo te verkennen. U komt tijdens deze reis langs alle onmisbare hoogtepunten. Ga op safari in het prachtige Hluhluwe/Umfolozi N.P. of bezoek Hermanus, waar u in de periode juli tot november walvissen kunt aanschouwen.
meer informatie

Klassiek Zuid-Afrika

Vanaf 2.318 Euro p.p. – exclusief vluchten

Klassiek Zuid-Afrika

19 daagse rondreis vanaf Johannesburg
Ontdek de mooiste gebieden van Zuid-Afrika tijdens een autorondreis van Johannesburg naar Kaapstad.
meer informatie

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

Vanaf 2.199 Euro p.p. – exclusief vluchten

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

19 dagen natuur en safari´s van/naar Johannesburg
Tijdens deze rondreis per huurauto bezoekt u de beschermde wildreservaten van Zuid-Afrika van/naar Johannesburg. Op deze manier kunt u optimaal kennismaken met de Zuid-Afrikaanse flora en fauna. Tijdens de reis zijn ook een aantal begeleide safari´s inbegrepen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan