Stellenbosch2017-07-19T23:26:58+01:00

Stellenbosch is (na Kaapstad) de oudste ‘settlement’ van Zuid-Afrika. In 1679 stichtte gouverneur Simon van der Stel hier aan de Eerste Rivier een nederzetting, waar jonge burgergezinnen (Boeren) een stuk land kregen toegewezen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Stellenbosch vormt al meer dan 300 jaar het belangrijkste centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. Het ligt midden tussen de wijngaarden en golvende heuvels. Het gebied staat bekend om z’n rode wijn, zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage en Shiraz.

In 1886 werd in Stellenbosch de eerste Universiteit gesticht met als voertaal het Afrikaans. De Universiteit heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot één van de belangrijkste kennisinstituten van Zuid-Afrika, wat ook z’n weerslag heeft gevonden op het gebied. In het Kaapse Wijnland zijn veel hightech bedrijven gevestigd.

Stellenbosch is één van de aangenaamste plaatsjes in Zuid-Afrika, met veel historische gebouwen en een rijke traditie die uitmondt in tal van festivals. Het plaatsje is prachtig gelegen te midden van glooiende heuvels die met druivenranken zijn begroeid. Maar Stellenbosch is ook een levendig studentenstadje, met veel gezellige cafeetjes, terrasjes, restaurants en nachtleven. Waar u ook rondloopt, bijna overal ziet u prachtige historische gebouwen en met eikenbomen omzoomde lanen.

Stellenbosch is een heel veilige stad, door het grote aantal studenten (17.000) is er altijd wat te doen en is het altijd druk op straat, vooral ’s avonds en ’s nachts!

De Dorpstraat is in z’n geheel tot nationaal monument verklaard, met z’n witte huizen in Kaap-hollandse, Gregoriaanse- en Victoriaanse stijl. De meeste huizen worden tegenwoordig als winkel, restaurant, hotel of galerie gebruikt.

Oom Samie se Winkel
Deze ouderwetse dorpswinkel is in 200 jaar nog nauwelijks verandert. U kunt er antieke gebruiksvoorwerpen, curiosa en kleding kopen, maar ook snoep, wijn en ingemaakt fruit.

Moederkerk
De indrukwekkende Moederkerk is een belangrijke icoon van Stellenbosch. De huidige moederkerk stamt uit 1720. DE kerk werd in 1814 verder uitgebreid en bereikte rond 1855 z’n huidige vorm. De in neo-gotische stijl gebouwde kerk werd ontworpen door de duitse architect Carl Otto Hagar.

Wat klanten zeggen (t106)

Universiteit
De universiteit van Stellenbosch is een begrip in Zuid-Afrika, veel beroemde wetenschappers, politici, zakenmensen en kunstenaars van Zuid-Afrika hebben hier gestudeerd. De universiteit heeft een rijke traditie op het gebied van wetenschap, cultuur en sport. De faculteitsgebouwen en studentenhuizen liggen verspreid over het hele plaatsje. Stellenbosch heeft behalve een universiteit ook de oudste muziekschool van het land.

Het Dorpsmuseum
Het Dorpmuseum bestaat uit een aantal karakteristieke historische gebouwen die, incl. interieur, een beeld geven van het leven in het plaatsje door de eeuwen heen. Het Schreuderhuis (uit 1709) is het oudste huis en één van de eerste grote gebouwen van de stad. Wonder boven wonder heeft dit huis een grote brand overleefd.

Toy & miniature museum
Dit speelgoed museum – gelegen in een gebouw uit 1815 van het Rhenische complex – is voor jong en oud geschikt. U ziet er een verbluffende collectie historisch speelgoed, zoals antieke poppen, modeltreinen, poppenhuizen en miniatuur auto’s.

Sasol Art Museum
Het Sasol Art museum is één van de belangrijkste musea van Afrika. Het legt zich toe op antropologie, cultuurgeschiedenis en kunst. Het museum heeft een unieke collectie prehistorische voorwerpen, waaronder San-rotstekeningen en een grote collectie gebruik- en rituele voorwerpen uit zuidelijk-, midden- en West-Afrika.

Jonkershoek Nature Reserve
Dit fraaie natuurpark ligt 10km ten zuidoosten van Stellenbosch, langs de Eerste Rivier. U kunt hier heerlijk wandelen of fietsen te midden van ongerepte natuur. U ziet er prachtige bloemen – waaronder de beroemde protea, maar er leven ook bavianen en klipdassen.

Wijngaarden en wijnkelders
U heeft bij Stellenbosch een ruime keus aan wijngaarden en wijnkelders om te bezoeken. De meeste kelders bieden de mogelijkheid tot wijnproeven. Bij sommige kunt u ook eten en overnachten. De volgende wijnboerderijen worden veel bezocht:

  • Blauwklippen – een 300 jaar oude boerderij die met name gekend is voor z’n uitstekende Cabernet Sauvignon en Zinfandel (www.blaauwklippen.com)
  • Neethlingshof – deze fraai gelegen wijnboerderij staat bekend om z’n uitstekende pinotage.
  • Lancerac – gelegen op weg naar Jonkershoek Valley, waar uitstekende merlot, cabernet sauvignon en chardonnay wijnen worden geproduceert (www.lanceracwines.co.za). Lancerac ligt naast het meest luxe hotel van Stellenbosch, L’Avenir, die ook een eigen wijngaard hebben en waar u uitmuntende Chenin Blanc en pinotage wijnen kunt proeven.
  • Spier – een enorme wine estate op weg naar Kaapstad. De Spier wijnen zijn op zich niet zo spectaculair, maar het complex biedt een proeflokaal met de belangrijkste wijnen uit de streek, drie restaurants (waaronder het toprestaurant Moyo), een hotel, een kunstgalerie, een amfitheater, een cheetah center en de mogelijkheid tot paardrijden door de wijngaarden (www.spier.co.za). U kunt Spier Estate per stoomtrein bereiken vanuit Kaapstad.
  • Van Ryn Brandy Cellar – gelegen ten zuidwesten van Stellenbosch; hier wordt Van Ryn en Viceroy brandewijn gestookt. Er worden 3 rondleidingen per dag gehouden, waarin u wordt getoont hoe brandewijn wordt gemaakt (www.distell.co.za).

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en lodges die we in Stellenbosch aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Zuid-Afrika (t98)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Zuid-Afrika is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Het mooiste van Zuid-Afrika

Vanaf 1.735 Euro p.p. – exclusief vluchten

Het mooiste van Zuid-Afrika

21-daagse autorondreis, verblijf in sfeervolle accommodaties
Fantastische autorondreis om Zuid-Afrika in een rustig tempo te verkennen. U komt tijdens deze reis langs alle onmisbare hoogtepunten. Ga op safari in het prachtige Hluhluwe/Umfolozi N.P. of bezoek Hermanus, waar u in de periode juli tot november walvissen kunt aanschouwen.
meer informatie

Klassiek Zuid-Afrika

Vanaf 2.318 Euro p.p. – exclusief vluchten

Klassiek Zuid-Afrika

19 daagse rondreis vanaf Johannesburg
Ontdek de mooiste gebieden van Zuid-Afrika tijdens een autorondreis van Johannesburg naar Kaapstad.
meer informatie

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

Vanaf 2.199 Euro p.p. – exclusief vluchten

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

19 dagen natuur en safari´s van/naar Johannesburg
Tijdens deze rondreis per huurauto bezoekt u de beschermde wildreservaten van Zuid-Afrika van/naar Johannesburg. Op deze manier kunt u optimaal kennismaken met de Zuid-Afrikaanse flora en fauna. Tijdens de reis zijn ook een aantal begeleide safari´s inbegrepen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan