Natuur van Mauritius

Natuur van Mauritius2017-07-12T14:31:57+01:00

De natuur van Mauritius is prachtig! Op de Maskarenen komen ongeveer 700 soorten planten en bloemen voor die nergens anders op de wereld voorkomen. Meer dan 300 daarvan komen alléén nog op Mauritius voor. Vernietiging van de ecosystemen en leefomgevingen hebben er echter voor gezorgd dat verschillende soorten zéér zeldzaam zijn geworden. Van sommige soorten bestaan in het wild nog maar enkele exemplaren! Slechts 1% van alle bomen op Mauritius bestaan nog uit de hardhouten soorten die vroeger op Mauritius veel voorkwamen. Ze zijn alleen nog te vinden in het Black River Gorges National Park. Beroemd is het Mauritiaanse ebbenhout, het donkerste hout ter wereld. Andere indrukwekkende bomen zijn de Indiase banyan en de prachtige rode bloemen dragende flamboyant. Mauritius is grotendeels met oerbos bedekt geweest, dat echter goeddeels door kaalslag verdwenen is.

Er zijn 89 soorten orchideeën op Mauritius te vinden. Negen daarvan komen alleen nog op Mauritius voor. De anthurium is een veel voorkomende bloem die zelfs al wordt geëxporteerd.

Zeven soorten palmen komen alleen nog op Mauritius voor, waarvan er van twee nog maar één exemplaar in het wild voorkomt. De nationale bloem van Mauritius is de “Boucle d’Oreille”, die in het wild alleen nog voorkomt op een particulier terrein. De stranden van Mauritius worden niet zozeer omgeven door palmen als wel door casuarina’s. Eucalyptusbomen zijn aangeplant in plaats van het verdwenen inheemse bos.

In het Black River Gorges National Park probeert men een deel van de natuurlijke vegetatie van het Mauritius te behouden.

De Mauritiaanse zoogdierenwereld is zeer beperkt. Naast de onvermijdelijke geiten, katten en honden komt de mangoest en de tenrec redelijk veel voor. De Hollanders importeerden het Java-hert. Verder leven er nog wilde zwijnen en makaken, een apensoort. Gevaarlijke dieren zijn er niet op Mauritius.

Het enige inheemse zoogdier dat nog op Mauritius voorkomt is de fruitvleermuis.

Natuur van Mauritius

Wat klanten zeggen (t108)

Ook met de inheemse vogelsoorten is het droevig gesteld. Nog slechts acht inheemse soorten komen voor, waaronder enkele van ’s werelds meest zeldzame soorten. Zo waren er van de roze duif in 1974 nog maar 24 exemplaren. Dankzij een uitgekiend fokprogramma en bescherming tegen natuurlijke vijanden is deze vogel nu weer regelmatig in het wild te zien. Met de enige roofvogel van Mauritius, de Mauritiaanse torenvalk, was het nog erger gesteld. In 1973 waren er door de invoering van bestrijdingsmiddelen en ontbossing nog maar vier exemplaren over en was op dat moment de zeldzaamste vogel ter wereld. Op dit moment schat men het aantal torenvalken door een internationaal fokprogramma weer op 500. Een ander project betrof de echoparkiet waarvan er nu weer ongeveer 70 rondvliegen. Nog steeds bedreigde vogels zijn de koekoek-klauwier, de Mauritiaanse zanglijster en met name de Mauritiaanse fody.

De Round Island-stormvogel is zeer interessant voor vogeldeskundigen omdat deze vogel verder alleen nog maar in Trinidad, aan de andere kant van de wereld, voorkomt! Round Island is een van de onbewoonde eilanden die bij Mauritius hoort. Een pas ontdekte soort is de Maskareense pijlstormvogel die verder alleen nog maar op de Comoren broedt. De beroemdste vogel van Mauritius is de dodo, een groteske tot de duiven behorende loopvogel die al snel nadat de Hollanders op Mauritius arriveerden, werd uitgeroeid. Eenzelfde lot deelden de reuzenschildpadden.

Voor de kust van Mauritius leven walvissen, dolfijnen en karetschildpadden. Tussen het koraal leeft de vervaarlijk uitziende, maar ongevaarlijke reuze moeraal. Vissers uit de hele wereld maken elk jaar weer jacht op de blauwe koolvis. De dierenwereld in de wateren en lagunes rond Mauritius wordt ernstig bedreigd door toeristische motorboten, vissers, duikers en milieuverontreiniging.

Bijzonder zijn de acht reptielensoorten van Round Island waarvan er drie met uitsterven bedreigd worden: de Telfair’s hagedis, de Round Island-gekko en de geschubde boa.

Meer informatie over Mauritius:

Reisaanbiedingen voor Mauritius (t114)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Mauritius is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels en resorts combineren met autohuur, rondreizen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Combinatiereis La Réunion & Mauritius

Vanaf 950 Euro p.p. – exclusief internat. vluchten

Combinatiereis La Réunion & Mauritius

9-daagse rondreis La Réunion met Mauritius
Tijdens deze combinatie rondreis ervaart u de hoogtepunten van de eilanden in de Indische Oceaan. Het vulkanische eiland La Réunion en Mauritius met prachtige witte zandstranden en de turkooizen zee.
meer informatie

Combinatiereis Zuid-Afrika & Mauritius

Vanaf 2.820 Euro p.p. – exclusief vluchten

Combinatiereis Zuid-Afrika & Mauritius

20 daagse autorondreis Zuid-Afrika & Mauritius
Rondreis per huurauto met bezoek aan wildreservaten van Zuid-Afrika. Op deze manier kunt u optimaal kennismaken met de Zuid-Afrikaanse flora en fauna. Tijdens de reis zijn ook een aantal begeleide safari´s inbegrepen. Hierna genieten in Mauritius.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan