×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Okahandja

Okahandja - gelegen 70 kilometer ten noorden van Windhoek - ligt aan de spoorlijn tussen Swakopmund en Windhoek. De stad heeft 22.500 inwoners, maar groeit snel. De vierbaansweg tussen Okahandja en Windhoek is de drukste van het land, en kent ondertussen een ochtend- en avondspits. In Okahandja komen de rivieren Okakango en Okamita samen, die overigens in de meeste maanden van het jaar droog staan.

De Herero’s, één van de bevolkingsgroepen van het land, hebben een speciale band met Okahandja, omdat een aantal vroegere leiders daar begraven zijn. De bevolkingsgroep werd hier rond 1840 met geweld vanuit Windhoek naartoe verdreven. Geholpen door de Rhenish Missionary werd in 1843 een missiepost gesticht met de naam Schmelen’s Hope. In het algemeen wordt dit jaar gezien als het begin van Okahandja, ook al heeft de officiële stichting in 1894 plaatsgevonden.

Elk jaar wordt de geschiedenis door de Herero herdacht op 23 augustus en in het nabijgelegen weekend. Op de Herero-dag trekt een processie door de stad, waaraan een groep van enkele honderden Herero’s meedoet. De vrouwen gaan gekleed in hun kleurrijke Victoriaanse jurken, terwijl de mannen in militair uniform paraderen. De Herero-graven liggen aan de noordkant van de Kerkstraat (maar u kunt deze graven jammer genoeg niet bezoeken). Aan de zuidkant van de Kerkstraat ligt nog een kerkhof, waar de graven liggen van Herero-leider Hosea Kutako (die na de Tweede Wereldoorlog streed tegen het Zuid-Afrikaanse bestuur in Namibië), zijn opvolger Clemens Kapuuo en de Oorlam-leider Jonker Afrikaner (gestorven in 1861).

Nadat de Oorlam-leider de Herero rond 1840 uit Windhoek naar Okahandja verdreven had, wilde hij desondanks zijn macht over hen niet opgeven. In augustus 1850 deed hij een aanval op de missiepost, die in 1843 was opgericht. De meeste gevechten vonden plaats op een heuvel net buiten de huidige stad en kostte talloze Herero het leven, die nog steeds Moordkoppie wordt genoemd. Jonker Afrikaner besloot in 1854 om definitief in Okahandja te gaan wonen om gemakkelijker aanvallen te kunnen ondernemen op het vee van Herero-groepjes, die inmiddels nog verder noordwaarts waren getrokken. In 1861 is hij hier gestorven en begraven.

Dat Okahandja na de verdrijving van de Herero toch de belangrijkste plaats is geworden van deze stam heeft te maken met Samuël Maherero, de leider die de stam na de Slag bij Waterberg Plateau in 1904 richting de woestijn en Botswana leidde. De strijd was in Okahandja begonnen met een opstand van de Herero tegen de Duitsers op 12 januari 1904. Op 14 maart 1923 overleed Samuël Maherero in Botswana. Zijn lichaam is terug gebracht naar Namibië, waar hij op 23 augustus 1923 per trein arriveerde in Okahandja en begraven werd. Hij ligt begraven naast zijn vader Chief Mahero, die in 1890 was overleden.

Okahandja was inmiddels veranderd van een missiepost in een stadje met enige allure. De Duitsers hebben vanaf het begin van het Duitse bestuur in 1894 diverse bouwwerken neergezet, zoals het Oude Fort in de Martin Neib Straat (dat jaren als politiebureau dienst heeft gedaan). In de Kerkstraat ligt de Rhenish Mission Church, na de verwoesting in 1850 herbouwd in 1870. In de kerk ligt Willem Maherero begraven, de oudste zoon van Samuël. Tegenover deze kerk ligt de Kerk van Vrede met ondermeer Jonker Afrikaner op het kerkhof. Achter deze kerk staat het huis van Dr. H. Vedder, een belangrijke linguïst die de oraal overgeleverde geschiedenis heeft vastgelegt.

Andere mooie gebouwen in Okahandja zijn de bibliotheek aan het einde van de Stationsstraat en het pand van de Experimental Tobacco Station waar vanaf 1906 tabak werd verbouwd en sigaren gemaakt. Het is een mooi gebouw, maar helaas verwaarloosd.

Het stadje heeft momenteel geen museum, al zijn er voorbereidingen voor een legermuseum. Voor de toeristen zijn er wel twee souvenirmarktjes die veel bezoekers trekken. In het stadje zijn diverse restaurants, winkels en natuurlijk benzinepompen. Iets ten noorden van de stad ligt een struisvogel- en krokodillenfarm (Ombo Ostrich & Crocodile Show Farm). Bij de ’locals’ zijn de warmwaterbronnen bij Gross Barmen erg in trek.

 

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.