Tswaing Meteor Crater

///Tswaing Meteor Crater
Tswaing Meteor Crater2017-07-19T18:39:27+01:00

Wat gebeurt er als een meteoriet zo groot als een half voetbalveld in de aarde stort? U kunt het zelf zien in Tswaing! Op zo’n 40 km ten noorden van Pretoria ligt de Pretoria Zoutpan, een enorme krater met een diameter van 1,4 km en een diepte van 200 meter. Na een intensief onderzoek in1989 verkondigen wetenschappers dat zo’n 220.000 jaar geleden op deze plaats een meteoriet is neergestort. Hiermee is Soutpan of de Tswaing Meteor Crater de jongste en best bewaarde meteorietenkrater ter wereld.

De krater is enorm groot en perfect rond. Nogal vreemd als u bedenkt dat de meteoriet hier met een snelheid van 4 000 km per uur insloeg. Dat is vergelijkbaar met 25 keer de kracht van de kernbommen die destijds op het Japanse Hiroshima vielen! Het omringende landschap van de Tswaing Meteor Crater is prachtig groen waar meer dan 240 onbekende vogelsoorten rondvliegen. Het gebied leent zich uitstekend voor lange wandelingen. Maak een tocht onder begeleiding van een gids. De gidsen hebben behalve een goede kennis van het gebied ook veel interessante informatie over de mensen die er gewoond hebben van het stenen tijdperk tot nu.

Zout water
De Tswaing is de enige meteorietenkrater dat een meer heeft. Het ondiepe meer is gigantisch in omvang en wordt omgeven door een ring van heuvels van honderd meter hoog. De lokale bewoners zijn ervan overtuigd dat het water van het meer helende krachten heeft. Het bevat namelijk dertien keer meer zout dan zeewater. De bewoners mixen het meerwater met badwater om zich te wassen en gebruiken het om thee te zetten. Dit zou goed zijn voor de spirituele en psychologische reiniging. Tot de jaren ’50 werd het zout ook voor de handel gebruikt. Toen was Tswaing een belangrijke plek voor de zout-en sodaproductie. Dit gebeurde in de nabijgelegen boerderij die de toepasselijke naam ‘Soutpan’ kreeg. Van uit het hele land kwamen arbeiders naar Soutpan om hun geluk te zoeken.

Museum
In 1993 nam het Nationaal Cultureel Historisch museum de boerderij over en maakte er het Tswaing Crater Museum van. In dit museum werken enkel mensen uit de streek. Ze zetten zich in voor het behoud van het gebied. Vanaf hier starten ook de begeleide wandeltochten. Sinds 2001 heeft de krater niet meer de Afrikaanse naam Soutpan maar heet het voortaan Tswaing Meteor Crater. Tswaing betekent ‘plaats van zout’ in het Setswana, de lokale taal. Ten oosten van de krater ligt het plaatsje Soutpanspruit. Hier ligt een prachtige mini-delta en allemaal kleine eilandjes. Tswaing is bereikbaar vanuit Pretoria via de M35 naar Onderstepoort en Soshanguve. Deze baan heet ook de Old Soltpan Road.

Wat klanten zeggen (t106)

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we bij de Tswaing Meteor Crater aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Zuid-Afrika (t98)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Zuid-Afrika is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen, treinen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Het mooiste van Zuid-Afrika

Vanaf 1.735 Euro p.p. – exclusief vluchten

Het mooiste van Zuid-Afrika

21-daagse autorondreis, verblijf in sfeervolle accommodaties
Fantastische autorondreis om Zuid-Afrika in een rustig tempo te verkennen. U komt tijdens deze reis langs alle onmisbare hoogtepunten. Ga op safari in het prachtige Hluhluwe/Umfolozi N.P. of bezoek Hermanus, waar u in de periode juli tot november walvissen kunt aanschouwen.
meer informatie

Klassiek Zuid-Afrika

Vanaf 2.318 Euro p.p. – exclusief vluchten

Klassiek Zuid-Afrika

19 daagse rondreis vanaf Johannesburg
Ontdek de mooiste gebieden van Zuid-Afrika tijdens een autorondreis van Johannesburg naar Kaapstad.
meer informatie

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

Vanaf 2.199 Euro p.p. – exclusief vluchten

De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika

19 dagen natuur en safari´s van/naar Johannesburg
Tijdens deze rondreis per huurauto bezoekt u de beschermde wildreservaten van Zuid-Afrika van/naar Johannesburg. Op deze manier kunt u optimaal kennismaken met de Zuid-Afrikaanse flora en fauna. Tijdens de reis zijn ook een aantal begeleide safari´s inbegrepen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan