Lake Turkana

Lake Turkana2017-07-11T21:38:45+01:00

Lake Turkana – gelegen in de Great Rift Valley in het noorden van Kenia – is het grootste permanente woestijnmeer ter wereld, en het grootste alkalinemeer (zoutmeer) ter wereld. Het meer is ongeveer 230km lang, 58km breed en 60 meter diep en reikt tot in Ethiopië. De vulkanische omgeving rond Lake Turkana is erg heet en erg droog, maar het kan er ook hard waaien.

Er zijn 3 rivieren die in het meer stromen, de Omo, Turkwel en Kerio. Er stroomt echter geen rivier het meer uit – het enige waterverlies treedt op door verdamping. De omgeving van Lake Turkana verdroogt steeds verder en het meer wordt steeds kleiner. Tussen 1975 en 1993 daalde de waterspiegel zelfs 10 meter.

Vanwege de temperatuur en geografische onbereikbaarheid behoudt de omgeving rond Lake Turkana zijn ruige en ongerepte karakter. In het meer leven ruim 22.000 nijlkrokodillen, het is zelfs de grootste afzonderlijk levende groep krokodillen ter Wereld. In het meer zwemmen meer dan 40 verschillende soorten vis, hiervan zijn er een aantal inheems. Enorme nijlbaarsen van meer dan 100kg zijn hier geen zeldzaamheid. Daarnaast leven rondom het meer honderden vogelsoorten, zij voeden zich voornamelijk met de plankton in het meer. Ook migratievogels, zoals de flamingo, komen veel voor rond het meer. De rotsen rond het meer vormen de leefomgeving voor schorpioenen en Echis. Lake Turkana staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vanaf de ontdekking – in 1888 – werd het meer Lake Rudolf genoemd (als eerbetoon aan Rudolf van Oostenrijk) door de ontdekkers Graaf Sámuel Teleki en Luitenant Von Höhnel. Bij de inheemse stammen van het gebied was het meer al langer bekend, die het meer Basso Narok noemden. Na de onafhankelijkheid van Kenia, hernoemde president Jomo Kenyatta het meer in 1975 naar het Turkana volk. Lake Turkana heeft de bijnaam “Jade Sea”, vanwege de kleur dat het water vanaf een afstand lijkt te hebben. Deze kleur komt van een algensoort die aan de oppervlakte komt bij kalm weer.

Rond 2 tot 3 miljoen jaar geleden was het Lake Turkana veel groter en het landschap eromheen veel vruchtbaarder. Het was de leefomgeving van de oudst rechtop lopende mens. Richard Leakey heeft vele antropologische opgravingen gedaan in het gebied, wat tot interessante ontdekkingen heeft geleid over de hominini. Een twee miljoen jaar oude schedel van een Homo rudolfensis werd gevonden in 1972. In 1984 werd de Turkana Boy, een bijna compleet skelet van een Homo erectus, gevonden door Kamoya Kimeu. Meer recentelijk vond Meave Leakey een 3,500,000 jaar oude schedel genaamd Kenyanthropus platyops.

Lake Turkana zelf is geen Nationaal Park, maar twee eilanden (Central Island en South Island) zijn wel Nationale Parken, welke per boot bereikbaar zijn. Central Island bestaat uit drie vulkaankraters, die elk op zich weer een kratermeer in zich hebben. De vulkaankraters heten: Krokodil, Flamingo en Tilapia. Op Central Island leven veel krokodillen, slangen en watervogels.

De westkust van Lake Turkana is het gemakkelijkst bereikbaar. Er loopt een verharde weg via Kitale naar Kalokol (ter hoogte van Central Island). De oostkust van Lake Turkana is veel moeilijker te bereiken, er loopt een slechte weg via Maralal naar Loiyangalani.

Wat klanten zeggen (t105)

Sibiloi Nationaal Park
Sibiloi Nationaal Park ligt noordelijk van Loiyangalani aan de Alia Bay, en is het meest afgelegen nationale park van Kenia. Hoewel er een zeer droge wind heerst, heeft het park een verrassende variëteit aan wilde dieren waaronder Grevy zebra, struisvogel, Gerenoek, Oryx en de Tiang (een soort Topi). Het park grenst aan Lake Turkana en is vooral beroemd om grote aantal krokodillen. Het park is een versteend woud. Door overlevering gaat het verhaal dat 7 miljoen jaar geleden dit gebied bestond uit een weelderige dicht woud.

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels en safarilodges die we bij Lake Turkana aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Kenia (t89)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Kenia is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Best of Kenia & Tanzania

Vanaf 3.822 Euro p.p.

Best of Kenia & Tanzania

13 dagen de hoogtepunten van Oost-Afrika van/naar Nairobi
Met deze reis combineert u de hoogtepunten van Oost-Afrika. Beleef de nationale parken van Tanzania en Kenia en maak kennis met de verschillende culturen van deze 2 landen.
meer informatie

Combinatiereis Kenia & de Seychellen

Vanaf 3.740 Euro – exclusief vluchten

Combinatiereis Kenia & de Seychellen

11 dagen Out of Africa en het eilandenparadijs in de Indische Oceaan
Na een indrukwekkende safari door de wildreservaten van Kenia verblijft u een paar dagen op het eilanden paradijs Seychellen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan