×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Lake Turkana

Lake Turkana - gelegen in de Great Rift Valley in het noorden van Kenia - is het grootste permanente woestijnmeer ter wereld, en het grootste alkalinemeer (zoutmeer) ter wereld. Het meer is ongeveer 230km lang, 58km breed en 60 meter diep en reikt tot in Ethiopië. De vulkanische omgeving rond Lake Turkana is erg heet en erg droog, maar het kan er ook hard waaien.

Er zijn 3 rivieren die in het meer stromen, de Omo, Turkwel en Kerio. Er stroomt echter geen rivier het meer uit - het enige waterverlies treedt op door verdamping. De omgeving van Lake Turkana verdroogt steeds verder en het meer wordt steeds kleiner. Tussen 1975 en 1993 daalde de waterspiegel zelfs 10 meter.

Vanwege de temperatuur en geografische onbereikbaarheid behoudt de omgeving rond Lake Turkana zijn ruige en ongerepte karakter. In het meer leven ruim 22.000 nijlkrokodillen, het is zelfs de grootste afzonderlijk levende groep krokodillen ter Wereld. In het meer zwemmen meer dan 40 verschillende soorten vis, hiervan zijn er een aantal inheems. Enorme nijlbaarsen van meer dan 100kg zijn hier geen zeldzaamheid. Daarnaast leven rondom het meer honderden vogelsoorten, zij voeden zich voornamelijk met de plankton in het meer. Ook migratievogels, zoals de flamingo, komen veel voor rond het meer. De rotsen rond het meer vormen de leefomgeving voor schorpioenen en Echis. Lake Turkana staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vanaf de ontdekking - in 1888 - werd het meer Lake Rudolf genoemd (als eerbetoon aan Rudolf van Oostenrijk) door de ontdekkers Graaf Sámuel Teleki en Luitenant Von Höhnel. Bij de inheemse stammen van het gebied was het meer al langer bekend, die het meer Basso Narok noemden. Na de onafhankelijkheid van Kenia, hernoemde president Jomo Kenyatta het meer in 1975 naar het Turkana volk. Lake Turkana heeft de bijnaam “Jade Sea”, vanwege de kleur dat het water vanaf een afstand lijkt te hebben. Deze kleur komt van een algensoort die aan de oppervlakte komt bij kalm weer.

Rond 2 tot 3 miljoen jaar geleden was het Lake Turkana veel groter en het landschap eromheen veel vruchtbaarder. Het was de leefomgeving van de oudst rechtop lopende mens. Richard Leakey heeft vele antropologische opgravingen gedaan in het gebied, wat tot interessante ontdekkingen heeft geleid over de hominini. Een twee miljoen jaar oude schedel van een Homo rudolfensis werd gevonden in 1972. In 1984 werd de Turkana Boy, een bijna compleet skelet van een Homo erectus, gevonden door Kamoya Kimeu. Meer recentelijk vond Meave Leakey een 3,500,000 jaar oude schedel genaamd Kenyanthropus platyops.

Lake Turkana zelf is geen Nationaal Park, maar twee eilanden (Central Island en South Island) zijn wel Nationale Parken, welke per boot bereikbaar zijn. Central Island bestaat uit drie vulkaankraters, die elk op zich weer een kratermeer in zich hebben. De vulkaankraters heten: Krokodil, Flamingo en Tilapia. Op Central Island leven veel krokodillen, slangen en watervogels.

De westkust van Lake Turkana is het gemakkelijkst bereikbaar. Er loopt een verharde weg via Kitale naar Kalokol (ter hoogte van Central Island). De oostkust van Lake Turkana is veel moeilijker te bereiken, er loopt een slechte weg via Maralal naar Loiyangalani.Sibiloi Nationaal Park

Sibiloi Nationaal Park ligt noordelijk van Loiyangalani aan de Alia Bay, en is het meest afgelegen nationale park van Kenia. Hoewel er een zeer droge wind heerst, heeft het park een verrassende variëteit aan wilde dieren waaronder Grevy zebra, struisvogel, Gerenoek, Oryx en de Tiang (een soort Topi). Het park grenst aan Lake Turkana en is vooral beroemd om grote aantal krokodillen. Het park is een versteend woud. Door overlevering gaat het verhaal dat 7 miljoen jaar geleden dit gebied bestond uit een weelderige dicht woud.

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Vanaf € 3.909

per persoon

Into the wild - Masai Mara Explorer

Een fantastische combinatiesafari in twee prachtige privé reservaten die grenzen aan het beroemde Masai Mara.

Lees meerOfferte aanvragen

Masai Mara Safari
Vanaf € 2.025

per persoon

Op weg naar de Indische Oceaan

8 of 13 dagen durende reis waaronder een bezoek aan Lake Nakuru National Park niet kan ontbreken.

Lees meerOfferte aanvragen

Familie reis
Vanaf €7.076

per persoon

Familiereis Kenia

Tijdens deze 8-daagse reis beleef je de Afrikaanse wildernis met het hele gezin. Spot de Big Five tijdens safari's en leer de lokale cultuur van...

Lees meerOfferte aanvragen

Big Five
Vanaf € 5.609

per persoon

De Big Five in stijl

Een luxueuze fly-in safari van 8 dagen geeft u het beste wat Kenia te bieden heeft. Deze rondreis is een geweldige en unieke ervaring!

Lees meerOfferte aanvragen

Diamant van Kenia
Vanaf € 3.3853

per persoon

Diamant van Kenia

Tijdens deze 5-daagse luxueuze reis van Nairobi naar Mombasa komt u misschien wel oog in oog met een kudde olifanten of spot u zebra's op de...

Lees meerOfferte aanvragen

Spelende Leeuwen
Vanaf € 2.097

per persoon

Kenia Intensief

Een rondreis van 8 dagen in een kleine groep met gids. Tijdens deze rondreis kom je verschillende landschappen tegen en is er een kans om de Big Five...

Lees meerOfferte aanvragen

Mombasa Region
Vanaf € 778

per persoon

Mombasa Rendezvous

Dit is een begeleide rondreis in kleine groepen van 4 dagen. U reist hier van en naar Mombasa en komt onderweg verschillende dieren tegen.

Lees meerOfferte aanvragen

Amboseli Serena
Vanaf € 3.822

per persoon

Best of Kenia & Tanzania

Het beste van Kenia is gecombineerd in deze 13 dagen durende reis. Bezoek nationale parken en leer de lokale cultuur kennen.

Lees meerOfferte aanvragen

Nairobi
Vanaf € 965

per persoon

Van Nairobi naar de kust

Tijdens deze 5-daagse rondreis maakt u kennis met het wildleven van Kenia. U bezoekt onder andere de nationale parken Amboseli, Tsavo West en Tsavo...

Lees meerOfferte aanvragen

Antilope
Vanaf € 1.775

per persoon

Best of Kenya

Tijdens de rondreis 'Best of Kenya' reist u naar de bekendste wildparken van Kenia. Dit is dé klassieke Kenia safari!

Lees meerOfferte aanvragen

Combinatiereis Kenia & Seychellen

Combinatiereis Kenia & Seychellen

Ervaar de wijde dierrijke grasvlaktes van de Masai Mara, de Great Rift Valley met Lake Nakuru en zijn fascinerende vogelwereld, en het Amboseli...

Lees meerOfferte aanvragen

Giraffe, Amboseli National Park

Combinatiereis Kenia & Mauritius

Een fantastische mogelijkheid om tijdens een begeleide rondreis de veelzijdige dierenwereld in de nationale parken van Kenia te combineren met de...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.