×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Ngorongoro Crater

De Ngorongoro Crater is de grootste nog intacte caldeira (= door instorting gevormde trechtervormige krater in een vulkaan) ter wereld, met een hoogte van 2200 meter, een doorsnede van ca. 18 kilometer en een oppervlakte van 260 km2. In de krater leven naar schatting 30.000 dieren, waaronder de Big 5 (olifanten, buffels, neushoorns, leeuwen en luipaarden), nijlpaarden, hyena’s, wildebeest, zebra’s, antilopen, etc. Daarmee is dit het meest dichtstbevolkte wildgebied ter wereld.

In 1951 werd het ’Ngorongoro Conservation Area’ gevormd, een gebied van 8280 km² dat tevens het woeste landschap rondom de vulkaankrater beschermd dat vele miljoenen jaren geleden onder de rook en de lava werd bedolven toen de Ngorongoro vulkaan tot een enorme uitbarsting kwam. De ’Ngorongoro Conservation Area’ vormt te samen met het Serengeti National Park, Lake Natron, Loliondo Game Area en de Masai Mara (in Kenia) het ‘Greater Serengeti’ ecosysteem (er staan geen hekken tussen de parken in het ecosysteem), waardoor dieren zich vrijelijk kunnen verplaatsen. In 1978 verklaarde UNESCO de Ngorongoro Crater tot werelderfgoed, het wordt ook wel het "achtste wereldwonder genoemd".

De Masai zijn de huidige bewoners van het Ngorongoro Conservation Area, zij verdreven circa 200 jaar geleden de Mbulu- en Datoga-stam uit het gebied. De Masai cultiveren het land niet; in plaats daarvan laten zij hun vee grazen in het gebied. Het vee zorgt voor de basis levensbehoeften van de Masai: vlees, melk en mest voor het maken van hutten. Hun vee graast hier gewoon naast de andere (wilde) dieren in het gebied. Er leven momenteel ongeveer 40.000 Masai in de ’Ngorongoro Conservation Area’.

Het gebied rond de vulkaan is ruig, praktisch onbegroeid en zelfs voor het wild nagenoeg onleefbaar. Maar op de bodem van de Ngorongoro krater is een biotoop ontstaan waar vele diersoorten zich thuis voelen. Er zijn bossen, moerassen, een zouthoudend meer en savannes, dit alles op een relatief kleine oppervlakte. De steile wanden van de krater variëren in hoogte van 600 tot 700 meter en diersoorten als bijvoorbeeld gnoes en zebra’s nemen deze hindernis met ogenschijnlijk gemak. De zwaardere dieren, zoals de olifanten, neushoorns, nijlpaarden en buffels hebben veel meer moeite met de klim over de kraterwand en leven dan ook permanent in de krater.

In droge tijden vormt het groene landschap in de krater een schril contrast met het dorre landschap erbuiten. De vulkaankrater houdt het water goed vast, waardoor er altijd meertjes en waterpoelen zijn. Dat is de reden dat ook de kudde dieren, zoals antilopen, zebra’s en wildebeest geen reden zien om de krater te verlaten. En uiteraard trekt dit weer de roofdieren aan. In het westelijke deel van de krater ligt Lake Makadi, een sodameer waar flamingo’s graag vertoeven. In het zuiden van de krater vindt u een bos prachtige ’fever trees’, waar grote kuddes olifanten graag uitrusten.

Een opmerkelijk verschijnsel vormen de ‘shifting sands’. Dit is een soort duin die circa 30.000 jaar geleden tijdens een uitbarsting van de vulkaan Ol Donyo Lengai werd gevormd uit as. Elk jaar - gedurende het droge seizoen - verplaatst de 100 meter lange en 9 meter hoge ‘duin’ van as en zand’ zich gemiddeld circa 17 meter in oostelijke richting.

Vanwege het toenemende toerisme en het fragiele natuurlijk evenwicht heeft de regering van Tanzania strikte maatregelen getroffen om het bezoek aan de krater te reguleren. Er worden geen accommodaties meer bijgebouwd en campingtours worden maar beperkt toegelaten. Het gevolg is dat de prijzen in dit deel van Tanzania sterk zijn gestegen.

Maar een bezoek aan Ngorongoro zal u niet onberoerd laten, en als u ’s avonds bij zonsondergang - onder het genot van een drankje - over de vulkaankrater uitkijkt en uw indrukken van de dag verwerkt, zult u beamen dat de Ngorongoro Crater een uniek fenomeen is. Het is echt één van de topattracties van Afrika. De Ngorongoro Crater ligt ongeveer 180 kilometer ten westen van Arusha.

Empakai Crater

De 2200 meter hoge Empakai Crater is één van de minder bekende vulkaankraters ten noorden van de Ngorongoro Crater. De steile wanden zijn dichtbegroeid met nevelwoud en de bodem van de krater wordt voor het grootste deel in beslag genomen door een sodameer, vaak roze gekleurd door tienduizenden flamingo’s. Op een heldere dag zijn vanaf de rand de Kilimanjaro en Lake Natron te zien.

Olmoti Crater

De 2944 meter hoge Olmoti Crater ligt vlakbij het dorpje Nainokanoka in het Ngorongoro Conservation Area. De vulkaankrater is alleen te voet bereikbaar. Het is een zogenaamde caldera, een vulkaankraterwand die later ingestort is. Op de bodem van de krater is een uitbundige vegetatie, waardoor veel Masai hun vee hier laten grazen.

Ol Doinyo Lengai

De 2960 meter hoge Ol Doinyo Lengai betekent Berg van God in de taal van de Masai; het is in hun cultuur de heilige berg. De vulkaan is uniek ten opzichte van andere; door een andere samenstelling en de lagere temperatuur van de uitgestoten lava lijkt de berg in het zonlicht eerder zwart dan (het gebruikelijke) rood.

Big Five

Het Ngorongoro Conservation Area is het land van de “big five” waarbij de collectie bestaat uit: de leeuw, de olifant, de buffel, het luipaard en de neushoorn. De lijst van de grote vijf zijn tot stand gekomen door de oude jagers van weleer, voornamelijk op de moeilijkheidsgraad tijdens het jagen. Niet vanwege de omvang zoals normaal gedacht wordt en wat dan ook de reden is dat een nijlpaard niet geschaard wordt onder de “Big Five”.

Gnoe migratie - "the Great Migration"

Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit het Serengeti National Park, op zoek naar het verse gras in de Masai Mara. Niet alleen gnoes komen naar de Mara, maar zij worden vergezeld door grote kuddes zebra’s en gazellen en uiteraard door tal van roofdieren. De ’Great Migration’ vindt voornamelijk plaats rond juni/juli vanuit de Serengeti en rond augustus/september zijn de miljoenen gnoes naar de Masai Mara getrokken, geheel afhankelijk van onvoorspelbare neerslag in het totale ecosysteem. Dan in oktober-december trekken de kuddes weer terug naar het zuiden, in januari/februari migreren de kuddes door het Ngorongoro Conservation Area.

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Serengeti safari | rondreizen tanzania
Vanaf € 2.395

per persoon

Kennismaking met Tanzania

Van Arusha naar Zanzibar tijdens deze 5-daagse safari. Een reis die een intense ervaring biedt en langs de hoogtepunten van Noord-Tanzania gaat.

Lees meerOfferte aanvragen

Olivers Camp Asilia | rondreizen tanzania
Vanaf € 3.821

per persoon

Tanzania Intens

Wordt meegenomen op een spannende rondreis met een Engelssprekende gids tijdens deze 10-daagse rondreis.

Lees meerOfferte aanvragen

Leeuwen op de uitkijk | rondreizen tanzania
Vanaf € 1.894

per persoon

Puur Tanzania

Ontdek de nationale parken in het noorden van Tanzania tijdens een 7-daagse kampeersafari.

Lees meerOfferte aanvragen

Ngorongo National Park
Vanaf € 3.039

per persoon

Het mooiste van Tanzania

8-daagse privérondreis door de mooiste natuurreservaten van Tanzania.

Lees meerOfferte aanvragen

Luipaard
Vanaf € 3.310

per persoon

Safari in style

10-daagse rondreis met hoogtepunten als de Ngorongoro krater, Serengeti en de parken van Lake Mayara en Tarangire.

Lees meerOfferte aanvragen

Neushoorn
Vanaf € 3.822

per persoon

Best of Kenia & Tanzania

Wanneer je de hoogtepunten van Oost-Afrika wilt beleven is deze reis van 13 dagen aanbevolen. Zo kom je langs veelzijdige landschappen en...

Lees meerOfferte aanvragen

Baobabbomen
Prijs op aanvraag

per persoon

Fly in Serengeti + Ngorongoro Krater

Ontdek het hart van de Ngorongoro Conservation Area tijdens deze reis van 5 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Krokodillen, Selous National Park
Vanaf € 1.295

per persoon

Fly-In Selous G.R.

Tijdens deze 3-daagse fly-in safari kunt u in het Selous Game Reserve nijlpaarden, krokodillen en vele soorten watervogels treffen.

Lees meerOfferte aanvragen

Gnoes rivier oversteek
Vanaf € 4.178

per persoon

In het spoor van het wild

Dit is een 7-daagse exclusieve fly-in safari waarbij u Afrika op zijn best ontdekt. Tijdens deze rondreis verblijft u in luxueuze Asillia kampen.

Lees meerOfferte aanvragen

Giraffe | rondreizen Tanzania
Vanaf € 2.509

per persoon

Best of Tanzania

Deze 8-daagse safari laat u kennismaken met de dierenwereld en veelzijdige landschappen van Tanzania. U bezoekt tijdens deze reis ook het Lake Manyara...

Lees meerOfferte aanvragen

Masai Mara Game Reserve
Vanaf € 2.583

per persoon

Masai avontuur en fascinerende dierenwereld

Onvergetelijke safari's en uniekie natuurmonumenten is waar Tanzania voor staat. Dit beleeft u allemaal in deze 8-daagse rondreis.

Lees meerOfferte aanvragen

Mount Kilimanjaro
Vanaf € 1.924

per persoon

Kilimanjaro Trekking 8 dagen

Wanneer het beklimmen van de Kilimanjaro op uw lijstje staat is deze 8-daagse rondreis voor u! Tijdens deze rondreis overnacht u in tenten en beklimt...

Lees meerOfferte aanvragen

Serengati Rafiki Explorer Club | familiereizen tanzania
Vanaf € 7.889

per persoon

Familiereis Tanzania

Deze 6- of 11-daagse privérondreis in Tanzania is zeer geschikt voor het hele gezin. Door het korte programma is het perfect voor kinderen.

Lees meerOfferte aanvragen

Selous Safari

Pure Romantiek in het zuiden van Tanzania

Geniet van een safari en strandvakantie! Enerzijds maakt u safari’s ´off the beaten track´ in het Selous GR en Ruaha NP en anderzijds geniet van...

Lees meerOfferte aanvragen

Ruaha NP

Fly-inn Selous & Ruaha NP

Geniet van een safari en strandvakantie. Enerzijds maakt u safari’s ´off the beaten track´ in het Selous GR en Ruaha NP - de grootste wildgebieden in...

Lees meerOfferte aanvragen

Mbali Mbali Mahale Lodge

Olifanten & Chimpansees aan Lake Tanganyika

Op safari in het nog ongerepte en weinig bezochte Mahale NP. Tijdens deze reis heeft u de unieke gelegenheid om zeldzame chimpansees te spotten....

Lees meerOfferte aanvragen

Zanzibar

Selous Game Reserve

Het grootste wildreservaat van Afrika is met ca. 55.000 km² twee keer zo groot als het Krugerpark in Zuid-Afrika en bijna drie keer zo groot als de...

Lees meerOfferte aanvragen

Ngorongoro Crater

Ontdekkingstocht van noord naar zuid

Op deze reis ontdekt u het hele spectrum aan specialiteiten dat Tanzania te bieden heeft. Uitgestrekte vlaktes, massale kuddes dieren, baobabs,...

Lees meerOfferte aanvragen

Tarangire National Park

Elewana Safari

Beleef de fascinerende dierenwereld en de veelzijdige landschappen van Tanzania. Per klein vliegtuig reist u naar de mooiste en bekendste nationale...

Lees meerOfferte aanvragen

Onder de sterren in het zuiden van Tanzania

Onder de sterren in het zuiden van Tanzania

In tegenstelling tot het goedbezochte noorden is het zogenaamde Southern Cicruit nog vrij onbekend. Weinig reizen doen dit gebied aan. Op unieke wijze...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.