×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Serengeti National Park

Het Serengeti National Park is ongetwijfeld het beroemdste wildpark ter wereld. Het vormt te samen met de Ngorongoro Conservation Area, Lake Natron, Loliondo Game Area en de Masai Mara (in Kenia) het ‘Greater Serengeti’ ecosysteem (er staan geen hekken tussen de parken in het ecosysteem), waardoor dieren zich vrijelijk kunnen verplaatsen binnen een gebied van circa 25.000 km². In 1978 verklaarde UNESCO de Serengeti tot werelderfgoed. Het is het meest complexe en onaangeroerde ecosysteem op aarde.

De Serengeti ligt in het noordwesten van Tanzania en grenst aan het zuidelijke deel van de Masai Mara in Kenia. Dit zeer uitgestrekte wildpark is 14.763 vierkante kilometer groot en bestaat voornamelijk uit savannes en hier en daar granieten rotsformaties die door erosie onder de bodemlaag zijn vrijgekomen. De hoogte varieert van 900 tot 1800 meter en er heerst een aangename droge warmte.

Het Serengeti National Park behoort tot de fraaiste ter wereld. Niet alleen vanwege z’n enorme variatie aan wild, de enorme kuddes, de grote populatie aan roofdieren, maar ook om z’n spectaculaire landschap en weidse panorama’s. In de taal van de Masai betekent Serengeti “daar waar het land geen einde kent”. Het is de woonplaats van miljoenen wilde dieren, waaronder de zogenoemde ’Big Five’: olifanten, neushoorns, leeuwen (ca. 1500), luipaarden en buffels. Maar er leven hier ook zo’n 520 verschillende vogelsoorten.

Ieder jaar - wanneer de regenperiode aanbreekt - vindt in het gebied één van de grootste wildspektakels op aarde plaats - "the Great Migration". Zo’n twee miljoen gnoes, zebra’s en gazellen, trekken over de vlaktes naar het noorden op zoek naar plekken met vers gras en water. In hun kielzog volgen leeuwen, hyena’s, luipaarden, cheeta’s en wilde honden, en dit alles wordt gade geslagen door in de lucht cirkelende gieren en arenden.

In het centrale deel van het Serengeti loopt het riviertje Seronera. Langs de oever en voornamelijk gedurende de dag maakt u hier goede kans het luipaard te zien. De leeuwenpopulatie in het Serengeti is groot en bestaat voornamelijk uit grote families die binnen hun territoriale gebied jagen op buffels, zebra’s en gnoes.

Bijzondere diersoorten die juist hier voorkomen zijn de gestreepte hyena, de drie jakhalssoorten en de aardwolf. Ook voor vogelliefhebbers is de Serengeti een boeiend wildpark. Onderweg zult u een grote verscheidenheid aantreffen, variërend van de kleinste honingeter tot adelaars, kraanvogels en struisvogels.

Een derde van het park bestaat uit grasvlakten (savanne), afgewisseld door acaciabossen, riviertjes en moerassen. Uit de vlakte steken her en der plotseling ronde granieten heuvels omhoog, die ook wel ‘kopjes’ worden genoemd. In de buurt van de kopjes is vaak wat meer begroeiing en daardoor wat meer wild en gevogelte. In het midden van het park ligt het Seronera-dal - doorsneden door de gelijknamige rivier; het is één van de rijkste wildgebieden in het park.

Big Five

Het Masai Mara reservaat is het land van de “big five” waarbij de collectie bestaat uit: de leeuw, de olifant, de buffel, het luipaard en de neushoorn. De lijst van de grote vijf zijn tot stand gekomen door de oude jagers van weleer, voornamelijk op de moeilijkheidsgraad tijdens het jagen. Niet vanwege de omvang zoals normaal gedacht wordt en wat dan ook de reden is dat een nijlpaard niet geschaard wordt onder de “Big Five”.

Gnoe migratie - "the Great Migration"

Jaarlijks migreren er meer dan 1 miljoen gnoes vanuit het Serengeti National Park, op zoek naar het verse gras in de Masai Mara. Niet alleen gnoes komen naar de Mara, maar zij worden vergezeld door grote kuddes zebra’s en gazellen. Overal waar men kijkt ziet men tot in de verste verte op de glooiende heuvels enorme kuddes gnoes lopen. Volgens de Masai is de gnoe door god verkeerd samengesteld: "met een kop van een koe, benen van een antilope en de staart van een paard", waardoor ze ook wel de clowns van het dierenrijk worden genoemd. In het voorbij gaan maken de gnoes rare bokkensprongen terwijl ze hun rug krommen en wild met hen kop zwaaien om het daarna vervolgens op een lopen te zetten.

De grote trek vindt voornamelijk plaats rond juni/juli vanuit de Serengeti en rond augustus/september zijn de miljoenen gnoes naar de Masai Mara getrokken, geheel afhankelijk van onvoorspelbare neerslag in het totale ecosysteem. De gnoes lopen op de open savannes en grazen het nieuwe gras binnen de kortste keren weg waardoor ze constant op zoek zijn naar nieuwe verse weidegronden. Ze volgen het spoor van de lange regens waar het gras snel ontkiemt bij het vallen van het vele water. Onduidelijk is waarom de naar schatting 2 miljoen gnoes aangestuurd worden door enkele leiders. Eén van de leiders besluit op een dag te vertrekken richting de Masai Mara en andere gnoes volgen de leiders en zorgen ervoor dat lange slierten het landschap maskeren daar waar de grote trek begint en velen zich aansluiten.

Eenmaal aangekomen bij de kolkende Mara rivier stuwen de gnoes samen en raken ze allen opgewonden, waardoor ze samen een oorverdovend onrustig geloei voortbrengen. Op de plaatsen waar de gnoes de Mara-, Grumeti-, Botoledi- en de Talek-rivier oversteken wachten velen krokodillen als het grote schouwspel gaat beginnen. Veelal worden de gnoes door de anderen geduwd en gedwongen om in de kolkende rivier te springen, waarna ze de rivier overzwemmen om vervolgens aan overkant van de rivier de hoge zanderige oever te moeten beklimmen. Tijdens dit gruwelijke schouwspel worden velen vertrapt en raken anderen gewond. Karkassen drijven stroomafwaarts waar de krokodillen liggen te wachten. Voor die gnoes die gewond zijn geraakt is het twijfelachtig of ze de volgende dag nog leven, omdat ze een gemakkelijk prooi zijn geworden voor de vele roofdieren die met de kuddes meetrekken.

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Serengeti safari | rondreizen tanzania
Vanaf € 2.395

per persoon

Kennismaking met Tanzania

Van Arusha naar Zanzibar tijdens deze 5-daagse safari. Een reis die een intense ervaring biedt en langs de hoogtepunten van Noord-Tanzania gaat.

Lees meerOfferte aanvragen

Olivers Camp Asilia | rondreizen tanzania
Vanaf € 3.821

per persoon

Tanzania Intens

Wordt meegenomen op een spannende rondreis met een Engelssprekende gids tijdens deze 10-daagse rondreis.

Lees meerOfferte aanvragen

Leeuwen op de uitkijk | rondreizen tanzania
Vanaf € 1.894

per persoon

Puur Tanzania

Ontdek de nationale parken in het noorden van Tanzania tijdens een 7-daagse kampeersafari.

Lees meerOfferte aanvragen

Ngorongo National Park
Vanaf € 3.039

per persoon

Het mooiste van Tanzania

8-daagse privérondreis door de mooiste natuurreservaten van Tanzania.

Lees meerOfferte aanvragen

Luipaard
Vanaf € 3.310

per persoon

Safari in style

10-daagse rondreis met hoogtepunten als de Ngorongoro krater, Serengeti en de parken van Lake Mayara en Tarangire.

Lees meerOfferte aanvragen

Neushoorn
Vanaf € 3.822

per persoon

Best of Kenia & Tanzania

Wanneer je de hoogtepunten van Oost-Afrika wilt beleven is deze reis van 13 dagen aanbevolen. Zo kom je langs veelzijdige landschappen en...

Lees meerOfferte aanvragen

Baobabbomen
Prijs op aanvraag

per persoon

Fly in Serengeti + Ngorongoro Krater

Ontdek het hart van de Ngorongoro Conservation Area tijdens deze reis van 5 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Krokodillen, Selous National Park
Vanaf € 1.295

per persoon

Fly-In Selous G.R.

Tijdens deze 3-daagse fly-in safari kunt u in het Selous Game Reserve nijlpaarden, krokodillen en vele soorten watervogels treffen.

Lees meerOfferte aanvragen

Gnoes rivier oversteek
Vanaf € 4.178

per persoon

In het spoor van het wild

Dit is een 7-daagse exclusieve fly-in safari waarbij u Afrika op zijn best ontdekt. Tijdens deze rondreis verblijft u in luxueuze Asillia kampen.

Lees meerOfferte aanvragen

Giraffe | rondreizen Tanzania
Vanaf € 2.509

per persoon

Best of Tanzania

Deze 8-daagse safari laat u kennismaken met de dierenwereld en veelzijdige landschappen van Tanzania. U bezoekt tijdens deze reis ook het Lake Manyara...

Lees meerOfferte aanvragen

Masai Mara Game Reserve
Vanaf € 2.583

per persoon

Masai avontuur en fascinerende dierenwereld

Onvergetelijke safari's en uniekie natuurmonumenten is waar Tanzania voor staat. Dit beleeft u allemaal in deze 8-daagse rondreis.

Lees meerOfferte aanvragen

Mount Kilimanjaro
Vanaf € 1.924

per persoon

Kilimanjaro Trekking 8 dagen

Wanneer het beklimmen van de Kilimanjaro op uw lijstje staat is deze 8-daagse rondreis voor u! Tijdens deze rondreis overnacht u in tenten en beklimt...

Lees meerOfferte aanvragen

Serengati Rafiki Explorer Club | familiereizen tanzania
Vanaf € 7.889

per persoon

Familiereis Tanzania

Deze 6- of 11-daagse privérondreis in Tanzania is zeer geschikt voor het hele gezin. Door het korte programma is het perfect voor kinderen.

Lees meerOfferte aanvragen

Selous Safari

Pure Romantiek in het zuiden van Tanzania

Geniet van een safari en strandvakantie! Enerzijds maakt u safari’s ´off the beaten track´ in het Selous GR en Ruaha NP en anderzijds geniet van...

Lees meerOfferte aanvragen

Ruaha NP

Fly-inn Selous & Ruaha NP

Geniet van een safari en strandvakantie. Enerzijds maakt u safari’s ´off the beaten track´ in het Selous GR en Ruaha NP - de grootste wildgebieden in...

Lees meerOfferte aanvragen

Mbali Mbali Mahale Lodge

Olifanten & Chimpansees aan Lake Tanganyika

Op safari in het nog ongerepte en weinig bezochte Mahale NP. Tijdens deze reis heeft u de unieke gelegenheid om zeldzame chimpansees te spotten....

Lees meerOfferte aanvragen

Zanzibar

Selous Game Reserve

Het grootste wildreservaat van Afrika is met ca. 55.000 km² twee keer zo groot als het Krugerpark in Zuid-Afrika en bijna drie keer zo groot als de...

Lees meerOfferte aanvragen

Ngorongoro Crater

Ontdekkingstocht van noord naar zuid

Op deze reis ontdekt u het hele spectrum aan specialiteiten dat Tanzania te bieden heeft. Uitgestrekte vlaktes, massale kuddes dieren, baobabs,...

Lees meerOfferte aanvragen

Tarangire National Park

Elewana Safari

Beleef de fascinerende dierenwereld en de veelzijdige landschappen van Tanzania. Per klein vliegtuig reist u naar de mooiste en bekendste nationale...

Lees meerOfferte aanvragen

Onder de sterren in het zuiden van Tanzania

Onder de sterren in het zuiden van Tanzania

In tegenstelling tot het goedbezochte noorden is het zogenaamde Southern Cicruit nog vrij onbekend. Weinig reizen doen dit gebied aan. Op unieke wijze...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.