×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Tsodilo Hills

De mystieke Tsodilo Hills bestaan uit vier rotsheuvels - Male Hill, Female Hill, Chilld Hill en North Hill, die tezamen de heilige thuishaven voor de San vormen. De rotsige heuvels rijzen erg plotseling op Uit de overwegend vlakke Kalahari-woestijn. In dit spirituele gebied kunt u duizenden rotstekeningen zien, die vaak eeuwen en soms milenia oud zijn. Bij de meeste rotstekeningen worden dieren afgebeeld, zoals leeuwen, olifanten en zebra’s. U kunt zich door een bosjesman voor wat geld laten rondleiden langs deze bijzondere ’rock art’. De rotstekeningen zijn in 2001 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Geografie

Tsodilo wordt ook wel ’Het Louvre’ van de woestijn genoemd omdat de concentratie aan rotstekeningen er zo groot is. In een gebied van slechts 10 km² in de Kalahari-woestijn zijn er meer dan 4500 rotsschilderingen bewaard gebleven, op 500 individuele sites. In het gebied zijn vier grote bergen die door de San-bevolking de namen krijgen van Man, Vrouw en Kind. De vierde is eerder een heuvel en heeft geen naam, maar men beschouwt deze als de eerste vrouw van de Man die op de achtergrond is verdwenen toen hij met de Vrouw huwde. De mooiste sites zijn gelegen aan de noordelijke zijde van de Vrouw-berg.

Archeologische waarde

De archeologische waarde van deze rotskunst is zeer groot omdat ze een chronologisch bewijs vormt van de menselijke activiteiten en de veranderingen van het milieu over een periode van meer dan 100.000 jaar. De precieze ouderdom van de afbeeldingen is niet altijd geweten, maar sommigen zijn meer dan 20.000 jaar oud terwijl andere slechts een eeuw oud zijn. Op de site zijn ook andere archeologische vondsten gedaan. Zo heeft men de theorieën over de migratie naar Zuidelijk Afrika kunnen vervolledigen, zijn er bewijzen van een klein meer en van mijnen gevonden, en vishaken van meer dan 20.000 jaar oud gemaakt uit dierenbeenderen.

De rotsschilderingen van Tsodilo zijn op een grote afstand gelegen van de andere sites met rotskunst in Zuidelijk Afrika. Bovendien zijn ze van stijl erg verschillend met de andere rotstekeningen. Er zijn vooral voorstellingen van geïsoleerde figuren van wilde en tamme dieren, waarbij de eland een vaak voorkomend motief is. Sommige tekeningen stellen scènes voor, maar slechts weinig vertellen echt een verhaal. Ook zijn er heel wat schematische ontwerpen en geometrische vormen terug te vinden. Een populaire figuur is deze van de man met een penis in erectie. Deze figuur staat symbool voor de hitte, energie, creatie en groei die met een trance-dans van de Bosjesmannen geassocieerd wordt. De schilderingen zouden immers door de Bosjesmannen aangebracht zijn.

Vele afbeeldingen staan op onbereikbare plaatsen die uitkijken over het landschap. Dit kan wijzen op de controle over de hemel en de aarde om zij die op aarde leven te beschermen. Sommige afbeeldingen, zoals deze van walvissen en pinguïns wijzen op contact van de Bosjesmannen met andere culturen. Een belangrijke afbeelding is deze van een zebra op een kleine heuvel, die nu het logo van Botswana’s Nationale Musea en Monumenten is.

Symbolische waarde

De rotstekeningen hebben ook een belangrijke symbolische en religieuze waarde voor de lokale bevolking, de San, die op deze plaats de voorouders vereert. Men gelooft immers dat de rotsen de rustplaats zijn van de geesten van de gestorven voorouders. De goden zouden in de Vrouw-berg wonen en van daaruit over de wereld heersen. Vlakbij de top van de Man-berg is de meest heilige plaats gelegen. Na de schepping van de wereld zouden de geesten namelijk op die plaats voor het eerst geknield hebben om te bidden. Op dat ogenblik waren de rotsen nog zacht, waardoor de afdrukken van de knieën er nog te zien zijn.

Wie jaagt of moordt in de buurt van de rotsen valt bij de goden in ongenade. Dit is de auteur Sir Laurens van der Post overkomen tijdens het schrijven van zijn boek "The Lost World of the Kalahari". Zijn opnameapparatuur begaf het en drie ochtenden lang werd zijn gezelschap door bijenzwermen geplaagd. Toen uitkwam dat mannen uit zijn gezelschap op dieren hadden gejaagd heeft Sir Laurens van der Post een brief met verontschuldigingen begraven onder een wand met rotstekeningen. Dit werd blijkbaar door de voorouders aanvaard want nadien heeft zijn team geen problemen meer ervaren. De plaats waar hij de brief had begraven draagt nu zijn naam.

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

4x4 safari door Kalahari
Vanaf € 3.428

per persoon

Selfdrive Kalahari & Makgadikgadi

10-daagse autorondreis met een 4x4 door Kalahari & Makgadikgadi. De ideale reis voor de liefhebber van de 4x4 en prachtige landschappen.

Lees meerOfferte aanvragen

Off-road jeep safari
Vanaf € 838

per persoon

Off-road safari: Botswana avontuur

Deze off-road safari is een buitengewone ervaring voor de individuele reiziger. Tijdens deze 10-daagse reis staat het unieke wildparadijs van Botswana...

Lees meerOfferte aanvragen

Zwembad met prachtig uitzicht
Vanaf € 4.851

per persoon

Fly me around Botswana

Een 8-daagse fly-in safari door de Okavango Delta, Savuti en Maun. Terwijl je verblijft in de exclusieve kampen van &Beyond.

Lees meerOfferte aanvragen

Wildlife
Vanaf € 4.214

per persoon

Off-road safari: voor de echte liefhebbers

Voor de ervaren 4x4 bestuurder is deze 19-daagse reis ideaal en een echte uitdaging!

Lees meerOfferte aanvragen

Olifant
Vanaf € 3.599

per persoon

Chobe N.P. en de Okavango Delta Intensief

De grandioze landschappen van Botswana staan centraal in deze 8-daagse fly-in safari. Tijdens deze reis worden de afstanden tussen de lodges afgelegd...

Lees meerOfferte aanvragen

Leeuwin
Vanaf € 5.202

per persoon

Kalahari & Okavango Delta

Deze reis gaat van de droge Kalahari woestijn naar de waterrijke Okavango Delta in 9 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Leeuwenwelpjes
Vanaf € 2.142

per persoon

Big Game Safari met Kwando Safaris

5-daagse fly-in safari met Kwando Safaris, die staat voor uitstekende service, exclusief gelegen comfortabele en ruime accommodaties.

Lees meerOfferte aanvragen

Olifant
Vanaf € 4.552

per persoon

Land van de grijze reuzen met Sanctuary Safaris

Deze 7-daagse reis brengt een bezoek aan Chobe National Park wat bekend staat als een olifantenparadijs. Tijdens deze rondreis verblijft u in de...

Lees meerOfferte aanvragen

Chobe National Park
Vanaf € 4.110

per persoon

Okavango Delta, Savuti & Chobe National Park

De 9-daagse safari gaat langs verschillende nationale parken en wildreservaten in Botswana. Tijdens de rondreis verblijft u in exclusieve...

Lees meerOfferte aanvragen

Victoria Falls
Vanaf € 1.790

per persoon

Wildside Botswana

Deze 14-daagse kampeersafari gaat langs de mooiste wildreservaten en nationale parken van Botswana. De safari laat u van dichtbij kennismaken met de...

Lees meerOfferte aanvragen

Kudde olifanten
Vanaf € 2.220

per persoon

Elephant Trail

Tijdens deze rondreis gaat u van Kasane naar Victoria in 15 dagen. Onderweg kan er genoten worden van afwisselende landschappen, rivierdalen en...

Lees meerOfferte aanvragen

Kwando Camp
Vanaf € 3.170

per persoon

Fascinerend Botswana

Deze veelzijdige 12-daagse rondreis laat u kennis maken met de wildernis van Afrika terwijl u kan genieten van comfort in de accommodaties.

Lees meerOfferte aanvragen

Zwembad naast de rivier
Vanaf € 5.578

per persoon

5 rivieren safari

Deze 11-daagse rondreis neemt u mee langs hoogtepunten van Botswana zoals Okavango Delta, het Kwando gebied en het vierlandenpunt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mohlabetsi Safari Lodge
Vanaf € 808

per persoon

Sefapane´s Safaripakket

Deze 7-daagse safarireis heeft vele activiteiten bij zich inbegrepen zoals verschillende wandelsafari's en safari's in een open terreinwagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Rivier cruise
Vanaf € 1.202

per persoon

Riviercruise op de Okavango

4-daagse riviercruise met de huisboot Kabbo. De Kabbo is uitgerust met acht dubbele hutten beschikkend over een douche, wastafel en toilet op het...

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang op de rivier
Vanaf € 796

per persoon

Riviercruise op de Chobe en de Zambezi

3-daagse cruise op de Chobe- en Zambezirivier naar Kasane. Spot tijdens het ontbijt al talrijke dieren aan de oever.

Lees meerOfferte aanvragen

Cheetah
Vanaf € 10.380

per persoon

Het beste wat Botswana te bieden heeft!

Deze 13-daagse fly-in safari met private, zeer exclusieve camps en lodges zorgt ervoor dat u tijdens het verblijf in de watten wordt gelegd.

Lees meerOfferte aanvragen

Xakanaxa Camp

Xakanaxa Camp & Deception Valley

5-daagse vliegsafari in de Okavango Delta en Kalahari. Belangrijke tip: alle vliegsafari’s naar Botswana dienen tijdig te worden geboekt. De kampen...

Lees meerOfferte aanvragen

Xakanaxa Camp & Kwara Camp

Xakanaxa Camp & Kwara Camp

5-daagse vliefsafari naar safarikampen in de Okavango Delta. Belangrijke tip: alle vliegsafari’s naar Botswana dienen tijdig worden geboekt. De kampen...

Lees meerOfferte aanvragen

African bush camps Avontuur in ongerept Afrika

African Bush Camps Avontuur

Deze reis brengt u door verschillende nationale parken in Botswana en Zimbabwe. Tijdens safari’s met een ervaren gids van African Bush Camps beleeft u...

Lees meerOfferte aanvragen

Hoogtepunten Noord-Botswana

Hoogtepunten van Noord-Botswana

Chobe, Savuti, Khwai en Moremi: dat zijn namen die hoog aangeschreven staan bij safari fans. Wie de Afrikaanse natuur en de adembenemende dierenwereld...

Lees meerOfferte aanvragen

Botswana Baobabs

Botswana Boababs

Maak op deze safari in kleine groep kennis met de mooiste wildreservaten en nationale parken van Botswana. In open safarivoertuigen beleeft u de...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.