Maun2017-07-10T15:59:52+01:00

Maun – de toerismehoofdstad van Botswana – is met 30.000 inwoners slechts de derde stad van Botswana. Het is echter de stad waar de meeste reizigers in Botswana hun reis aanvangen of beëindigen, omdat het aan de rand van de Okavango Delta ligt.

Maun bestaat uit een mengeling van moderne gebouwen – waaronder een ziekenhuis, enkele winkelcentra en hotels – en inheemse hutten. Aan de noordzijde van het plaatsje ligt de kleine maar drukke luchthaven, waarvandaan tal van vliegtuigjes gasten naar de lodges in de Okavango Delta brengen. Er is een klein museum ingericht dat aandacht besteed aan de cultuur en geschiedenis van de streek. Ondanks de “boomtown” atmosfeer heeft het plaatsje ook nog wat van zijn landelijke uitstraling behouden. De lokale stammenbevolking brengt nog altijd hun vee naar Maun om het te verkopen en met enig geluk zijn er antilopen te zien.

De naam Maun is afgeleid van het San-woord “maung”, dat “de plaats van kort riet” betekent. Sinds de stichting van Maun in 1915 als hoofdstad van de Batawana-stam, heeft het een reputatie als “Wild West”-stad gehad. Met de aanleg van de verharde weg naar Francistown midden jaren ’90 is het toerisme hier in een stroomversnelling geraakt. Oorspronkelijk waren er alleen enkele lodges op Chief’s Island in de Okavango Delta, maar de laatste 15 jaar zijn een groot aantal lodges bijgebouwd. Er is een verharde weg die Maun verbindt met Nata, Francistown en Gaborone. Er is een goede gravelweg naar Ghanzi. De zandweg binnendoor langs Savute naar Kasane is alleen in het droge seizoen per 4wd terreinauto toegankelijk.

Het is niet moeilijk om in Maun de weg te vinden. De masten van het vliegveld zijn vaak een goed oriëntatiepunt. De luchthaven ligt namelijk in het centrum van het stadje. De economische activiteit van het stadje is vooral in de straten rondom het vliegveld gecentreerd en bestaan uit kleine winkelcentra met ondermeer souvenirwinkeltjes, restaurants en kantoren van de safaribedrijven.

De lodges en campings in Maun liggen voornamelijk buiten het stadje aan de rivier richting Moremi of ten zuiden van de stad. De rivier die langs Maun stroomt is de Thamalekane rivier, afkomstig vanuit de Okavango Delta en het opvangbekken van het overtollige water in de Delta. De laatste jaren is het water vaak niet veel verder gegaan dan rond Maun, maar na de regens in het seizoen 2008/2009 kon het water zich weer ver van Maun verwijderen, zelfs tot aan de Boteti Rivier in Makgadikgadi National Park.

Wat klanten zeggen (t103)

Locale vluchten
De meeste vluchten vanaf Maun worden uitgevoerd door lichtgewicht vliegtuigjes, die bezoekers naar de safarilodges in de Okavango Delta brengen. Al deze luchtvaartmaatschappijen hebben kantoren op de 1e verdieping van de vliegveld-terminal of aan de overkant van het straatje voor het gebouw, naast de souvenirwinkel. Buiten het terrein van de luchthaven ligt een winkelcentrum waar ondermeer enkele winkeltjes en een restaurant zijn gevestigd. Hier kunt u rustig naartoe lopen in geval uw vlucht vertraging heeft. Het komt regelmatig voor dat de vluchten niet op tijd vertrekken. Dat geldt zowel voor de lijndienstvluchten als chartervluchten.

Houdt u er rekening mee dat uw bagage niet meer dan 15 tot 20 kilo mag wegen als u per cessna vliegt en normaliter alleen in zachte tassen verpakt mag worden. De vliegtuigjes hebben geen ruimte voor bijv. (grote) samsonite-koffers. Als u meer bagage meeneemt dan door uw chartermaatschappij wordt toegestaan, kan dit worden nagebracht tegen meerkosten.

Selfdrive naar de parken
Naar het Moremi Game Reserve, het nationale deel van de Okavango Delta, loopt een goede weg die inmiddels zelfs voor een groot deel is verhard. Binnen Moremi heeft u echter beslist een 4×4 voertuig nodig.

Voor de reizigers die per 4WD voertuig door de parken van Botswana reizen, is Maun ook een bijna onvermijdelijke stop. Allereerst is in Maun een kantoor van het Widllife Office gevestigd waar u uw entreegelden kunt betalen alvorens naar een nationaal park als Moremi, Makgadikgadi of Kalahari af te reizen. Bij de parken zelf is het niet meer mogelijk om te betalen. De afstand naar de South Gate van het Moremi Game Reserve bedraagt 92 km.

Daarnaast heeft Maun alle voorraden die nodig zijn voor een verblijf in de bush. Van tenten tot jerrycans, zaklampen, muskietennetten en campingtafels. Kalahari Kanvas tegenover het vliegveld verkoopt alle soorten campingequipment. Natuurlijk is een aantal grote supermarkten vertegenwoordigd evenals benzinestations. Zorg ervoor dat u alle voorraden hier aanschaft, want in de parken zelf is – behalve af en toe water – helemaal niets verkrijgbaar.

Geldautomaten
De geldautomaten in Maun accepteren Visa kaarten, maar geen Mastercard.

De volgende hotels / safari-lodges liggen in dit gebied:

Reisaanbiedingen voor Botswana (t92)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Botswana is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met autohuur en camperhuur, rondreizen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.
19 daagse individuele reis met een 4×4 door Namibië en Botswana
Deze omvangrijke self drive door Namibië en Botswana is een buitengewone ervaring. Centraal staan het unieke wildparadijs van Botswana, het Etosha N.P. en de Caprivi-strook in Namibië. Een reis per 4×4 over stoffige zandwegen voor ’off road’ liefhebbers.

Wildside Botswana

Vanaf 1.890 Euro p.p. – exclusief vluchten

Wildside Botswana

14 daagse kampeersafari vanaf Johannesburg
Maak op deze kampeersafari kennis met de mooiste wildreservaten en nationale parken van Botswana. In open safarivoertuigen beleeft de fascinerende dierenwereld van Afrika van heel dichtbij.
meer informatie

Hoogtepunten Noord-Botswana

Vanaf 2.709 Euro p.p. – exclusief vluchten

Hoogtepunten Noord-Botswana

14 daagse safari in kleine groepen van Johannesburg naar Livingstone
Chobe, Savuti, Khwai en Moremi: dat zijn namen die hoog aangeschreven staan bij safari fans. Het zijn de hoogtepunten in Botswana waar deze rondreis u heen brengt.
meer informatie