Lake Nakuru National Park

///Lake Nakuru National Park
Lake Nakuru National Park2017-07-12T00:23:48+01:00

Lake Nakuru ligt in de “Great Rift Valley” (Grote Slenk). Lake Nakuru is een ondiep sodameer. Dankzij de aanwezige mineralen in het water, groeien de algen er weelderig. Deze zijn een ideale voedingsbron voor de flamingo’s die u hier, samen met tal van andere watervogels, dan ook in overvloed aantreft.

Het landschap kenmerkt zich door open vlaktes en acaciabossen, waar veel neushoorns en grote kuddes waterbokken leven. Meer dan zestig neushoorns genieten hier bijzondere bescherming. Vanaf de Baboon cliff heeft u een adembenemend uitzicht over het meer, dat roze ziet van de vele flamingo’s.

Het Lake Nakuru is het bekendste vogelreservaat van Kenia. Het park staat vooral bekend om zijn enorme populatie van flamingo’s. Afhankelijk van de waterstand in het meer, kunnen hier 2 miljoen flamingo’s langs de oevers te zien zijn. Beide soorten flamingo’s zijn hier aanwezig, zowel de “lesser” en de “greater flamingo”, en leveren altijd een mooi decor voor vele foto’s. Als een groot lang dieproze lint langs het water vormen de flamingo’s een mooi schouwspel.

Het Lake Nakuru heeft geen natuurlijke uitgang waardoor al het opgevangen regenwater dient te verdampen. Hierdoor kan het voorkomen dat flamingo’s uitwijken als de waterstand te hoog is. Naarmate het water verdampt komen flamingo’s in grote getallen terug. Flamingo’s wijken uit naar naburige meren waaronder Lake Bogoria en Lake Elmenteita.

Naast flamingo’s leven er ruim 4000 pelikanen, die aan het badderen zijn in de Makalia rivier – gevoed door de Makalia watervallen in het noorden van het park met regenwater van het hoogplateau. Het Lake Nakuru bevat veel vis, dit is een belangrijke voorwaarde voor de aanwezigheid van Pelikanen, aangezien een pelikaan ongeveer een kilo vis per dag eet. In Lake Nakuru is de tilapia vis uitgezet, om de larven van de muskieten in dwang te houden tevens creëerde dit een voedingsbron voor de pelikanen.

Naast 400 vogelsoorten leven er ook veel zoogdieren rond het meer. Voornamelijk biedt het Nakuru reservaat bescherming aan de Rothschild giraf en de neushoorn. Inmiddels is de populatie van beide diersoorten zo groot, waardoor deze gemakkelijk in het reservaat zijn terug te vinden. Veelal moet u voor de zwarte neushoorn in het noordoostelijk deel van het park zijn, maar door de aantrekkingskracht van de flamingo’s wordt dit deel vaak over geslagen. In het noordoostelijk deel van het park – in de omgeving van de Makalia waterval – vindt u ook veel gazellen en zebra’s. De waterspiegel in het meer is ook bepalend voor hoeveel neerslag er in de hooglanden van Kenia valt.

Wat klanten zeggen (t105)

Menengai krater
De Menengai krater is een grote vulkanische krater, die noordelijk van Lake Nakuru ligt. Deze en andere vulkanen zijn karakteristiek voor de Rift vallei. Vloeibare magma steeg op langs de diepe breukzones in de aardkorst, die de Great Rift Valley hebben gevormd. De krater is 8-10 km in diameter en 485 m diep.

Klimaatverandering
De klimaatveranderingen rondom de aarde veroorzaken ook bij Lake Nakuru veranderingen. Door lang aanhoudende droogte viel het Lake Nakuru in 1997 bijna helemaal droog. Het meer werd daardoor te zout, waardoor de flamingo’s zijn uitgeweken naar andere meren tot in Tanzania. In 1998 heeft de El Nino regenval ervoor gezorgd dat het meer werd gered van de ondergang. De lang aanhoudende regens vulden toen het bekken weer op, echter een groot aantal flamingo’s is nooit meer teruggekeerd.

Momenteel zijn er nog altijd grote aantallen flamingo’s te bekennen, maar niet meer de miljoenen zoals die hier vóór 1997 neerstreken. De flamingo’s trekken weg als de waterstand van het meer zakt en wijken uit naar het Elmenteita of het Noordelijker gelegen Bogoria meer. Het is onvoorspelbaar hoeveel flamingo’s er zich rond het meer bevinden tijdens uw bezoek, maar normaal gesproken is er een goede kans dat u nog steeds hier tienduizenden tot honderdduizenden flamingo’s gaat zien.

Onderstaand ziet u een opsomming van de hotels, resorts en safarilodges die we bij het Lake Nakuru National Park aanbieden:

Reisaanbiedingen voor Kenia (t89)

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Kenia is immers geen alledaagse reis. Uiteraard kunt u een reis met hotels, resorts en safarilodges combineren met rondreizen en binnenlandse vluchten uit ons programma. U kunt daarvoor het beste even contact met ons opnemen of vrijblijvend een offerte op vragen.

Best of Kenia & Tanzania

Vanaf 3.822 Euro p.p.

Best of Kenia & Tanzania

13 dagen de hoogtepunten van Oost-Afrika van/naar Nairobi
Met deze reis combineert u de hoogtepunten van Oost-Afrika. Beleef de nationale parken van Tanzania en Kenia en maak kennis met de verschillende culturen van deze 2 landen.
meer informatie

Combinatiereis Kenia & de Seychellen

Vanaf 3.740 Euro – exclusief vluchten

Combinatiereis Kenia & de Seychellen

11 dagen Out of Africa en het eilandenparadijs in de Indische Oceaan
Na een indrukwekkende safari door de wildreservaten van Kenia verblijft u een paar dagen op het eilanden paradijs Seychellen.
meer informatie
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan