×

Zoek Impala

Offerte aanvragen
Impala Tours

Tsumkwe

Tsumkwe is de voormalige ’hoofdstad’ van Bushmanland met stoffige straten en een aantal overheidsgebouwen. Er is een winkel waar redelijk veel voorraden te krijgen zijn, en er is tegenwoordig een benzinestation. Wel heeft Tsumkwe een politiebureau, drankwinkeltjes en het Nature Conservation Office waar u diverse activiteiten in Nyae Nyae Conservancy of Khaudum Game Park kunt boeken. Verder is er een school, ziekenhuis en een Nederduits Gereformeerde kerk waar dominee Hendrik Van Zyl samen met zijn vrouw Elize de gemeenschap leidt. Van Zyl en zijn vrouw zijn van mening dat het niet helpt om een hongerige maag het evangelie te verkondigen en hebben diverse activiteiten ontplooid om armoede en honger tegen te gaan.

Omdat het voor veel Bushman zo moeilijk is zich staande te houden door middel van traditionele leef- en jachtgewoontes - zeker na de oorlog met Angola -, maar aanpassing aan de moderne maatschappij tegelijkertijd ook moeizaam gaat, is er door de kerk een ruilhandel opgezet waarbij voedsel wordt geruild tegen ambachtelijk gemaakte producten. De handgemaakte voorwerpen worden verkocht in de winkel Mi wi a dat ’dank je wel’ betekent. De winkel ligt tegenover het politiebureau.

Het is belangrijk om niet teleurgesteld te raken als u in Tsumkwe komt. Ook Bushmanland heeft met het moderne leven kennis gemaakt. Sommige San-mensen zult u daarom in spijkerbroek met t-shirt zien lopen terwijl anderen zich op de traditionele manier blijven kleden. In de afgelopen decennia is de houding van de regeringen in zowel Zuid-Afrika, Namibië als Botswana op z’n minst ambivalent geweest tegeover de Bushman.

Tijdens de oorlog met Swapo in Angola zijn veel San door het Zuid-Afrikaanse leger ingezet als spoorzoeker, voornamelijk in de Caprivi Regio. De Zuid-Afrikaanse soldaten hadden weinig verweer tegen de guerilla-aanvallen van de Swapo die na hun aanslagen stil verdwenen. Speurtochten met honden leverde meestal weinig op, vooral omdat de honden zoveel last hadden van de warmte. Pas nadat het leger Bushman is gaan inzetten om Swapo-leden op te sporen konden er successen worden geboekt. Daarna werden veel Bushman door het leger gerecruteerd tegen betaling van een salaris, maar toen zij na de oorlog - met salaris en al - in Bushmanland terugkeerden, was het voor hen bijzonder moeilijk zich aan te passen aan de oude leefgewoontes.Ook de kinderen van deze mannen hadden niet meer geleerd om volgens de oude gewoontes te jagen. Toen eenmaal de salarisbetalingen wegvielen, bleef de armoede over.

Buiten Tsumkwe

Tsumkwe is geen plaats van louter traditie. Het is veel meer een snijpunt van traditie en modern leven. In de kleine gehuchten c.q. kralen rondom Tsumkwe wordt dit misschien wel het duidelijkst en kunt u zomaar vrouwen tegenkomen die planten en wortels verzamelen in hun traditionele kledij, terwijl hun (klein)kinderen in spijkerbroek met gsm rondlopen. De oprichting van het Nyae Nyae Conservancy is in 1998 wel een belangrijke stap geweest naar het behoud van de traditionele leefgewoontes. In de Nyae Nyae Conservancy - die 30 kilometer ten westen van Tsumkwe ligt - is de bevolking in principe verplicht om op traditionele wijze te jagen en in andere behoeften van levensonderhoud te voorzien, al geldt daar wel dat het toerisme een belangrijke duit in het zakje levert.

Andere bezienswaardigheden buiten tsumkwe zijn een aantal bomen die als schuil- en campingplaats hebben gediend, zoals Holboom nabij Djokhoe. Het is niet moeilijk te raden hoe deze boom aan zijn naam is gekomen: in de stam bevindt zich een grot gat. Bij Holboom is het niet toegestaan om te kamperen, maar dit mag wel op een officiële camping niet te ver van de boom. Vanaf hier heeft u goed zicht op een waterpan. Grootboom is een andere bezienswaardige boom. De 32 meter hoge baobabboom is door bliksem geveld in 2005. Op weg richting Khaudum’s South Gate staat de Dorslandtrekkersboom, waar een groepje Afrikaner Boeren die bekend staat als Dorsland Trekkers, in 1879 gekampeerd hebben.

 

Heeft u al concrete reisplannen of een vraag?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.

020 6230008

verkoop@impalatours.nl

Brochure aanvragen

Vraag onze complete brochure aan, met aanbiedingen, prijzen en gedetailleerde informatie.

klik hier

Onze partners

Huidige reisaanbiedingen

Hieronder vindt u een overzicht van aanbiedingen van Impala Tours. Vanwege de vele vliegmogelijkheden en fluctuerende prijzen worden sommige reizen exclusief vluchten gecommuniceerd. Uiteraard helpen wij u graag bij het boeken van de juiste vluchten bij uw reis.

Etosha National Park oryx | rondreizen namibie
Vanaf € 3.214

per persoon

Het mooiste van Namibië

Bewonder onvergetelijke landschappen tijdens deze 16-daagse autorondreis. Een waar paradijs voor fotoliefhebbers.

Lees meerOfferte aanvragen

Transfrontier National Park | Rondreizen Afrika
Vanaf € 1.829

per persoon

Ongerept Afrika in de Kalahari

Treed in de voetstappen van wilde dieren tijdens deze 12-daagse rondreis door ongerept Afrika.

Lees meerOfferte aanvragen

Ranger Bagatelle Game Reserve | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.719

per persoon

Onder het Zuiderkruis

Rondreis van ca. 4.500 km en 20 dagen belooft een waar avontuur te worden terwijl u de belangrijkste attracties van Namibië bezoekt.

Lees meerOfferte aanvragen

Mowani Pool Main Area | Rondreizen Namibië
Vanaf € 828

per persoon

Uitbreiding Twijfelfontein - 3 dagen

Namibië nog niet zat? Bereid uw reis uit met deze 3 dagen waarin u onder andere een bezoekt brengt aan Damaraland.

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.790

per persoon

Verover Namibie per vliegtuig

Deze 13 dagen durende reis is ideaal voor de reiziger met minder tijd of die geen zin heeft om zelf te rijden. Ontdek de bekendste bezienswaardigheden...

Lees meerOfferte aanvragen

Eronga Mountains | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.225

per persoon

Via groen Namibië tot de Victoria Falls

18-daagse rondreis door Namibië, Botswana en Zimbabwe. Een route die verrassende en veelzijdig is.

Lees meerOfferte aanvragen

Sossusvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 3.165

per persoon

Alle facetten van Namibië

Door ons samengestelde reis van 21 dagen die u op eigen houtje kan ontdekken per 4x4 huurauto die zorgt voor comfort en veiligheid.

Lees meerOfferte aanvragen

4x4 met daktent in Sossusvlei | Rondreizen in Namibië
Vanaf € 1.011

per persoon

Verken Namibië per 4x4 met daktent

Beleef het leven in de natuur tijdens deze 19-daagse rondreis in Namibië. Slaap onder de sterrenhemel om één te worden met de natuur.

Lees meerOfferte aanvragen

Kalahari Game Reserve | Rondreizen Namibië
Prijs op aanvraag

per persoon

Stijlvol Namibië

Reizigers met weinig tijd die toch veel willen zien kunnen kiezen voor deze 8- of 10-daagse reis door Namibië. U brengt onder andere een bezoekje aan...

Lees meerOfferte aanvragen

Deadvlei | Rondreizen Namibië
Vanaf € 5.044

per persoon

De rode loper voor natuurliefhebbers

Ontdek Okonjima, Etosha National Park, Huab, NamibRand en GocheGans tijdens deze reis van 16 dagen.

Lees meerOfferte aanvragen

Eagles Nest Lodge | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.006

per persoon

Het grandioze zuiden van Namibië

Hoogtepunten die u zeker gaat zien gedurende deze 14-daagse reis: Kalahari, Fish River Canyon, Sossusvlei en Swakopmund.

Lees meerOfferte aanvragen

Zonsondergang Namibië | Rondreizen Namibië
Vanaf € 2.093

per persoon

Familieplezier in Namibië

Deze 14-daagse reis is zeer geschikt voor groot en klein. Families kunnen genieten van het spotten van wilde dieren en de vrijheid die gegeven wordt...

Lees meerOfferte aanvragen

Zeebras in Etosha | Rondreizen Namibië
Vanaf € 1.766

per persoon

Namibia on a Budget

Deze 17-daagse rondreis is voor de reizigers die opzoek zijn naar een budget reis. Het combineert bijna alle hoogtepunten van Namibië.

Lees meerOfferte aanvragen

Windhoek, Namibië

Het ruwe noordwesten

Deze reis biedt u enkele klassiekers zoals Sossusvlei, Swakopmund en Etosha maar brengt u ook naar het ruwe noordwesten van het land. De regio...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund, Namibië

Kennismaking met Namibië

U reist op eigen gelegenheid in een huurauto door Namibië, een indrukwekkend land in zuidelijk Afrika. U verblijft in goede en zorgvuldig...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha NP

Namibia Adventure

Deze rondreis is ideaal voor wie de Namibische highlights wil ontdekken. Comfort wordt gecombineerd met wat avontuur. Tijdens deze 17 dagen bezoekt u...

Lees meerOfferte aanvragen

Etosha National Park

Southern Circle

Deze veelomvattende reis begint bij de Victoria watervallen en een bezoek aan Zambia, voordat u de hoogtepunten van Namibië en Botswana gaat...

Lees meerOfferte aanvragen

Swakopmund

Klassiek Namibië

Namibië is beslist een van de meest fascinerende landen van zuidelijk Afrika. Op een reis door unieke landschappen kunt u de uitgestrektheid en...

Lees meerOfferte aanvragen

Namibië's Diamant

Namibië's Diamant

Deze exclusieve tour biedt het hoogste comfort in Namibië en laat u kennis maken met dit fascinerende land. Geniet van verfijnde luxe in het midden...

Lees meerOfferte aanvragen

Heeft u al concrete reisplannen?

Neem dan gerust contact met ons op. Het is zoveel makkelijker om met onze reisspecialisten tot een ideaal reisplan te komen.