Brandberg

Het Brandberg massief vormt het hoogste bergmassief van Namibië. De Konigstein berg - met haar piek van 2574 meter boven zeeniveau - is het hoogste punt van Namibië. Brandberg heeft zijn naam te danken aan de vurige gloed die kan oplaaien als de zon er aan het einde van de middag ondergaat. De Brandberg ligt 31 km ten noorden van het plaatsje Uis en 176 km te westen van Twijfelfontein.

De Brandberg speelde ook een belangrijke rol in het leven van de eerste bewoners. Ongeveer 8000 rotstekeningen zijn op de berg te vinden, met de bekendste rotstekening - de “White Lady”, een rotstekening waar veel controversie over heerst". De tekening laat een vrouw van circa 40 centimeter hoogte zien als centrale figuur van waarschijnlijk een processie. Een aantal van de figuren in de processie hebben dierlijke kenmerken. De vrouw houdt in haar rechterhand een bloem of een eierdop van een struisvogel, in haar linkerhand heeft ze een boog met pijlen. De dame heeft vanaf haar borst een witte kleur.

Onderzoekers uit de jaren ’40 en ’50 kwamen tot de conclusie dat er daarom een link is met Europese schilderingen; de kleur zou overeenkomsten hebben met schilderingen uit Kreta. Deze verklaring heeft enkele decennia stand gehouden, vooral onder invloed van de Apartheidsgetinte gedachtegang dat zwarte culturen niet in staat zouden zijn geweest zelf scheppend bezig te zijn.

Latere onderzoekers zien in de processie inheemse mensen die de initiatie van een zwarte jongen of man bekijken die zich helemaal met klei heeft ingesmeerd. Het is ook mogelijk dat de witte figuur een sjamaan is.

Als u de White Lady wilt bezoeken, rijdt u vanaf Uis de C 35 op richting Khorixas. Na 14 kilometer kunt u linksaf op de D 2359. Volg de weg 22 kilometer; u komt uit bij een parkeerplaats waar u moet betalen voor entree en een gids die u begeleid naar de White Lady. De wandeling naar de tekening neemt circa 60 minuten in beslag. De gids zal u onderweg zoveel mogelijk vertellen over de lokale flora en fauna.

Ten zuidwesten van Brandberg vindt u mooie exemplaren van Welwitschia mirabilis, een plant die - met z’n leeftijd van 3000 jaar - stamt uit de oertijd.

Het beklimmen van de Brandberg is vanaf 2013 alleen nog mogelijk als daarvoor een vergunning is verleend door het National Heritage Committee.